KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Slasna turopoljska pita s gljivama i šunkom

| Autor: Glas Istre
(Foto: Fini recepti)

(Foto: Fini recepti)


Fino prhko tijesto treba nečim i prekriti... Koji nadjev odabrati? Što kažete na malo gljiva, jaja, češnjaka i dimljene šunke? Slažete se? I mi!

Vjerujte nam na riječ, ova će pita nestati dok kažete "keks" ili bolje rečeno "pita"!

Za pripremu ovog ukusnog jela trebat će vam oko 80 minuta, a može se poslužiti za doručak, ručak ili večeru.

Sastojci za 4 osobe:

Tijesto:

300 g brašna

100 g maslaca

1 jaje

sol

Nadjev:

  • 1 luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 80 g dimljene šunke
  • 150 g gljiva
  • 1 kiselo vrhnje
  • 2 jaja
  • ulje
  • sol

Priprema:

U zdjelu prosijemo brašno, dodamo prstohvat soli, na kockice narezan ohlađeni maslac i sve zajedno nježno miješamo prstima dok smjesa ne dobije izgled krušnih mrvica.

Zatim dodamo umućeno jaje, po potrebi 1-2 žlice vode, te rukama nježno izradimo jednolično tijesto. Gotovo tijesto umotamo u prozirnu kuhinjsku foliju i ostavimo da miruje 30-ak minuta.

Za to vrijeme u tavi ugrijemo žlicu ulja, dodamo sjeckani luk, dimljenu šunku narezanu na trakice, protisnemo češnjak, te sve zajedno na srednje jakoj vatri pržimo dok sastojci malo ne omekšaju.

Zatim u tavu dodamo gljive narezane na trakice i sve zajedno dalje na srednje jakoj vatri pirjamo povremeno miješajući 10-ak minuta.

Potom razvaljamo tijesto i njime prekrijemo dno i stjenke vatrostalne posude (višak tijesta što visi preko rubova odrežemo, a dno tijesta izbodemo vilicom).

Ovako pripremljeno tijesto nadjenemo gotovim nadjevom, sve zajedno prelijemo mješavinom vrhnja, jaja i malo soli, te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 190°C, po prilici 30-ak minuta.

Dobar tek!

Izvor: Fini recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater