KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Maneštra od bobići sa špic rebrima

| Autor: Glas Istre
(Snimili Tea Tidić)

(Snimili Tea Tidić)


Maneštra od bobići (kukuruza) jedno je od najpopularnijih istarskih jela i obično se radi od mladih zrna kukuruza, graha, krumpira, komada suhog svinjskog mesa i pešta.

Danas vam donosimo nešto laganiju verziju ovog tradicionalnog jela, bez pešta i s kukuruzom i grahom iz konzerve, tako da je vrijeme kuhanja poprilično kraće.

Količina suhog svinjskog mesa (špic rebra) je proizvoljna - stavite po svom ukusu i mogućnostima, a ako nemate, možete ubaciti i samo pancetu, nasjeckane kobasice… uglavnom, prilagodite recept onome što imate kod kuće. Ako vam ostane maneštre - kad se ohladi, stavite je u frižider, i možete je konzumirati i naredna dva dana.

Sastojci za 6 osoba:

  • 1 konzerva kukuruza
  • 1 konzerva fažola (graha)
  • 5 mrkvi
  • 4 kapule
  • 4 krumpira srednje veličine
  • 4 režnja češnjaka
  • panceta
  • dimljena špic rebra
  • šaka sjeckane pršemule
  • 3 lovorova lista
  • prstohvat mljevene crvene paprike
  • sol
  • papar

Priprema:

Špic rebra prokuhajte u puno vode, dok voda ne proključa, pa kuhajte još 10-ak minuta pa procijedite meso.

Ogulite krumpire i mrkvu, pa ih nasjeckajte na kockice. U dubljem loncu na malo ulja izdinstajte nasjeckanu kapulu dok ne dobije zlatnu boju, pa dodajte nasjeckani češnjak i dinstajte još minutu.

Ubacite nasjeckani krumpir i mrkvu, pa dolijte oko 3 litre vode. Ubacite prethodno prokuhana špic rebra i nasjeckanu pancetu, nasjeckanu pršemulu te začinite solju i paprom i s prstohvatom crvene mljevene paprike. Poklopite lonac i kuhajte dok ne provrije, pa smanjite vatru, ubacite fažol i kukuruz iz konzerve, i kuhajte još oko sat i pol (dok sastojci ne omekšaju).

Servirajte u dubokim tanjurima.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter