KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Zapečeno povrće i gljive na palenti

| Autor: Glas Istre
(Foto: Fini recepti)

(Foto: Fini recepti)


Bukovača je gljiva koja jača imunitet. Vjekovima su je koristili Kinezi, a krajem prošlog stoljeća počela se koristiti i u Europi. Danas vam donosimo nešto drukčije jelo, a za pripremu će vam trebati oko sat vremena.

Sastojci za 4 osobe:

  • 300 g kukuruzne krupice (instant palenta)
  • 250 g šampinjona
  • 250 g smeđih bukovača
  • 100 g sušenih vrganja
  • 800 ml mlijeka
  • 120 g maslaca
  • 100 g ribanog parmezana
  • prstohvat ribanog muškatnog oraščića
  • 4 jaja
  • 2 poriluka
  • 1 svježa crvena paprika
  • 1 svježa žuta paprika
  • 1 žlica sjeckanog peršina
  • maslinovo ulje
  • sol

Priprema:

Sušene vrganje prelijemo vodom i ostavimo ih da se namoče, potom ih ocijedimo i grubo narežemo.

Jaja umutimo, šampinjone narežemo na četvrtine, bukovače na kriške, paprike očistimo i narežemo na kockice, a poriluk na široke trakice.

U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo narezane šampinjone, bukovače, paprike, poriluk, vrganje, posolimo, promiješamo i pržimo na srednje jakoj vatri.

Za to vrijeme u lonac s vrelom vodom ulijemo mlijeko, posolimo, dodamo maslac i pričekamo da zavri.

Zatim dodamo muškatni oraščić i kukuruznu krupicu, i pjenjačom miješamo 3-4 minute dok ne dobijemo palentu.

Dobivenu palentu ravnomjerno rasporedimo u namašćenu vatrostalnu posudu, a tavu s povrćem maknemo s vatre, u nju ulijemo umućena jaja i sjeckani peršin, promiješamo i dobivenom mješavinom prekrijemo palentu.

Potom povrće i gljive posipamo naribanim parmezanom i sve zajedno stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 190°C, 30 minuta.

Gotovo jelo narežemo na kocke, rasporedimo na tanjure i poslužimo.

Dobar tek!

Izvor: Fini recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater