KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: "Steak" od cvjetače s umakom od crvene paprike

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Sastojci:

1 cvjetača

1crvena paprika

100 ml slatkog vrhnja

2 režnja češnjaka

100 g tvrdog sira

3 žlice maslinovog ulja

40 gmaslaca

sol, papar, chilli

Priprema:

Cvjetaču očistite od listova i poprečno narežite na komade debljine prst do dva. Ovisno o veličini cvjetače, ali u prosjeku imat ćete jedan veći komad i dva manja.

Za umak, crvenoj paprici na kolu od plinskog štednjaka zagorite kožicu uz često okretanje, ili u pećnici s postavkama na najjače. Kad zagori, poklopite u posudu ili zamotajte u alu foliju dok se ne ohladi. Tako ćete lakše očistiti kožicu koja smeta u umaku. Doslovno se skida prstima.

Papriku zajedno s vrhnjem, pola količine maslaca, naribanim tvrdim sirom, žlicom maslinovog ulja, soli, paprom i chillijem po želji zblendajte i umak je gotov.

Umak mora biti gust poput primjerice meda i ako je pregust, dodajte malo mlijeka.

Posolite i popaprite steakove s obje strane.

Zagrijte preostale dvije žlice maslinovog ulja u tavi na jakoj vatri i prepecite steakove sa svake strane po minutu dvije dok se ne stvori korica.

Smanite vatru na najmanju i ubacite preostali maslac i još dvije - tri minute pecite, uz često okretanje. Cvjetača je gotova kad vilica prođe kroz nju u mali otpor.

Umak stavite prvi na tanjur i na njega poslužite steak. Možete dekorirati s još naribanog sira, svježim začinskim biljem i malo maslinovog ulja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter