ČAROBNI KRAJOLIK

Veličanstvena Kapadokija – mjesto koje svatko mora posjetiti barem jednom u životu

| Autor: Ivana MAVRIĆ
(Foto: Instagram)

Toliko je krajolika u Turskoj koji mame na istraživanje, no Kapadokija je mjesto kao nijedno drugo na planeti...

Duboko, u samom srcu Turske skriva se magično mjesto uz koje se vežu tajanstveni mitovi i legende iz davnina. Kapadokija, ta neobična povijesna pokrajina svojim je snovitim krajolikom stoljećima mamila istraživače, pustolove i pjesnike diljem svijeta, poput našeg legendarnog Željka Malnara koji je upravo ondje tražio tragove svog Staklenog grada.

Nešto je zaista čarobno u ovom mjestu: iz mističnog prostranstva niču neobični vilinski dimnjaci za koje se vjerovalo da su ih oblikovali tajanstvena bića podzemlja. Drugo, nešto jednostavnije, ali jednako poetično objašnjenje mjesečeve ljepote ovog krajolika govori nam o stvaranju neobičnih formacija stijena nakon vulkanskih erupcija koje je zatim isklesao vjetar.

01

02gypsea_lust

03gypsea_lust2

Nitko doista ne zna koliko je točno Kapadokija stara niti tko je prvi započeo gradnju, no to ni nije toliko važno. Jer jednom kad ugledate bajkovite nastambe uklesane u stijenama, taj ćete prizor pamtiti do kraja života. Hoteli, špilje, crkve i kapelice u stijenama omiljena su odredišta turista, a želite li iskusiti autentični život lokalaca, pođite u selo Göreme gdje obitelji svoj život provode u kamenim špiljama baš kao u pradavna vremena. Turizam je ovdje u punom cvatu, stoga možete birati između noćenja u špilji uređenoj prema lokalnoj tradiciji ili boravka u hotelu s bazenom i uživanja u doručku s pogledom koji oduzima dah.

04polabur2

05@gypsea_lust

06@dianacun

07@hollie__would

No, Kapadokija je mnogo više od prekrasnog krajolika: ovo je mjesto koje ispod svoje površine skriva pravo podzemno carstvo. Brojni podzemni gradovi povezani su tunelima, a vjeruje se da su mogli zaprimiti čak 100 tisuća ljudi. Najpoznatiji među njima, Derinkuyu ili 'Duboki Bunar' proteže se na čak 18 razina, a riječ je o pravoj podzemoj metropoli prepunoj stanova, trgovina i raznih prostorija poput oružarnice te zasebnog prostora za životinje. Ovaj veličanstveni grad ima svoj ventilacijski sustav i kroz njega teče pitka voda, a pronađena je čak i škola.

Jedan od najljepših načina istraživanja ljepote ovog krajolika je let balonom, ali manje je poznato kako je Kapadokija nazvana prema staroperzijskoj riječi koja u prijevodu znači 'zemlja lijepih konja'. Istraživanje podzemnih gradova, let balonom ili jahanje konja Dolinom ruža? Na vama je da odaberete na koji ćete način iskusiti svu ljepotu ovog čarobnog mjesta. Tko zna, možda tada i vi pronađete svoj Stakleni grad...

08@markharrison4

09hobopeeba3

10@polabur

11hobopeeba

12@kyrenian

Foto: Instagram


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini