VIŠE OD ODMORA

SREDIŠNJA ISTRA U KORONI JE POSTALA HIT: Kvalitetni sadržaji bez potrebe za kontaktima i prekrasne kuće za odmor sada su - DOBITNA KOMBINACIJA

Živimo još uvijek u režimu "novo normalnog" i činjenica je da se mnogi gosti koji dolaze u naš ured raspituju o epidemiološkim uvjetima i izletima koje mogu planirati sa što manje kontakata. Središnja Istra područje je koje im osigurava i nudi pregršt takvih sadržaja, kaže Sanja Kantaruti, direktorica TZ-a središnje Istre

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Što regija koja na svojoj obali ostvaruje gotovo jednu trećinu rezultata cjelokupnog hrvatskog turizma može i treba svojim gostima ponuditi više od tog čarobnog mora i sunca? Ako to pitanje postavite direktorici Turističke zajednice središnje Istre Sanji Kantaruti, odgovor koji ćete sigurno dobiti bit će - jako puno toga, ali prije svega autentične i jedinstvene doživljaje!

Jer središnja Istra je, daleko prije nego što je pandemija koronavirusa počela žestoko miješati karte u globalnom turizmu, krenula graditi i zauzimati svoju poziciju na tržištu i u tom poslu je u proteklih nekoliko godina zaista daleko stigla. Glavnina te priče, bar kad su smještajni kapaciteti u pitanju, odnosi se na kuće za odmor, segment turističke ponude koji se već drugu sezonu pokazuje daleko najotpornijim na brojne izazove koje pred turizam stavlja koronakriza.

Luksuzne kuće

Naime, područje Turističke zajednice središnje Istre ukupno u ponudi ima oko 5 tisuća kreveta u nešto manje od tisuću smještajnih jedinica, a značajan dio tog kapaciteta odnosi se upravo na kuće za odmor s tri i više zvjezdica.

- Naši smještajni kapaciteti većim dijelom su kuće za odmor, koje su dislocirane i nude gostima privatnost te izolaciju, a koje su i ove godine dodatno tražene. Upravo središnja Istra, uz kombinaciju outdoor aktivnosti bez velikih gužvi, eno gastro ponudu, prirodne i kulturno-povijesne atrakcije, nudi kvalitetne sadržaje bez potrebe za kontaktima, ako gost to ne želi, kaže Sanja Kantaruti.

Kuće za odmor u središnjoj Istri

Činjenica je da su sve više u trendu, kaže ona, kuće za odmor u kojima gosti mogu boraviti sa svojim obiteljima ili najbližim prijateljima, te su im i cijene najma po kojima se te, kompletno opremljene i često luksuzne kuće nude, očito vrlo prihvatljive. To potvrđuje činjenica da je u zadnje vrijeme sve više direktnih rezervacija takve vrste smještaja, bez prethodnih dodatnih upita ili pokušaja snižavanja cijena, što se kod nekih koji su pokušali profitirati na strahu vlasnika od praznih smještajnih kapaciteta, znalo događati nakon otvaranja granica početkom prošlog ljeta. Međutim radilo se o trendu koji je bio kratkog daha jer svi kvalitetni smještajni kapaciteti krenuli su se brzo popunjavati, a situacija je identična i ovoga ljeta.

Kuće za odmor u središnjoj Istri

- Kuće su doista vrhunski opremljene i nude mnoštvo sadržaja kojem je cilj gostima osigurati što ugodniji i ljepši boravak i odmor. U okruženju im je dostupna odlična tradicionalna, ali i ne samo tradicionalna enogastronomija, te kušaonice raznih autohtonih proizvoda koji se proizvode kod nas poput vina, pršuta, kobasičarskih proizvoda, sireva, meda i maslinovog ulja. Tu su zatim i brojne kulturne i prirodne atrakcije koje mogu istraživati samostalno, odnosno bez bojazni da će se naći u gužvi ili biti prinuđeni brinuti o socijalnoj distanci. Živimo još uvijek u režimu “novo normalnog” i činjenica je da se mnogi gosti koji dolaze u naš ured raspituju o epidemiološkim uvjetima i izletima koje mogu planirati sa što manje kontakata. Središnja Istra područje je koje im osigurava i nudi pregršt takvih sadržaja, kaže Kantaruti.

Sanja Kantaruti

Sanja Kantaruti

Osim u uredu, informacije o ponudi središnje Istre gostima su dostupne i putem raznih informativnih kanala, od internetskih stranica do brojnih društvenih mreža, te se te informacije svakodnevno ažuriraju.

Kuće za odmor u središnjoj Istri

- Naši iznajmljivači prošli su nekoliko ciklusa radionica u kojima ih educiramo i savjetujemo, te smo upravo nedavno imali online edukaciju "Domaćin, a ne iznajmljivač", što je zapravo nekakav naš cilj. Da budemo destinacija u kojoj će se svi osjećati kao da su kod kuće i da imaju izvorne doživljaje. Oni to prihvaćaju i umrežavaju se s ostalim dionicima u turizmu našeg područja te kreiraju i nude svojim gostima i nove pakete usluga - bike ili planinarskog vodiča, stručnu pratnju za obilazak kulturno povijesnih spomenika, organizirani posjet nekom od vinara ili proizvođača meda, a sve je više onih koji u kući mogu osigurati batlera, kuhara ili uslugu masaže, kaže Kantaruti.

Devet jedinica

Turistička zajednica središnje Istre je prva turistička zajednica u Hrvatskoj osnovana na području više jedinica lokalne samouprave, a nastala je temeljem sporazuma o suradnji u razvoju turizma sklopljenog od strane predstavnika Grada Pazina te općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Pićan, Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumi i Tinjan. S obzirom na područje koje pokrivaju, zalažu se za zeleni, aktivni i sportski turizam, što u principu znači da su se, umjesto lova na nekakve velike brojke ili gužvi koje se najčešće vezuju uz razmišljanje o turističkoj destinaciji, opredijelili za turizam koji neće imati tako veliki utjecaj na sredinu u kojoj se događa.

Kuće za odmor u središnjoj Istri

Iznajmljivači s područja središnje Istre shvatili su i prihvatili takvu koncepciju jer je jedino kvaliteta ono što može dovesti, zadržati i vratiti istog gosta.

- Naše kuće su “razbacane” čitavim područjem i uglavnom se radi o objektima na osami koji nude i garantiraju apsolutnu privatnost i sigurnost. Zbog toga turisti u njima provode i po nekoliko tjedana i vrijeme koriste za razne aktivnosti izvan samog objekta, kaže Kantaruti.

Neke se stvari, kaže ona, može bilo gdje doživjeti, međutim, dodaje, kad njeguješ i razvijaš ono po čemu si dobar, onda to vremenom gosti i prepoznaju. Uz to, kuće za odmor u kojima se nalaze na idealnoj su poziciji. U srcu Istre, na trideset kilometara od bilo koje istarske plaže, tako da gosti mogu prilikom boravka doživjeti ono najbolje i od plavog i od zelenog turizma Istre.

Kuće za odmor u središnjoj Istri

Za sve one koji traže još nešto više TZSI spremila je za ovo ljeto nekoliko programa. Od početka srpnja pa sve do kraja kolovoza organiziraju se besplatni obilasci Pićna i Gračišća, Pazina, Svetog Lovreča te Svetog Petra u Šumi, Tinjana i Kringe i njihovih znamenitosti. Tijekom srpnja i kolovoza će se, isto tako, održati kino projekcije na otvorenom u svih 9 mjesta, a tijekom rujna, prvi puta i drive in kino na području TZ središnje Istre.

Osjetilne rute

Ovih dana predstavljen je projekt “Osjetilne rute istarskog naslijeđa” koji ima za cilj gostima na obali predstaviti ponudu ruralne Istre. Točnije, zadaća projekta bila je izrada zajedničke strategije koja će identificirati mogućnosti povezivanja obalnog dijela i unutrašnjosti kroz kreiranje novog sadržaja i proizvoda koji uključuje nevaloriziranu kulturnu baštinu, prirodnu baštinu i gastronomiju, te da se tako “zapakirano” u novi doživljaj prezentira i ponudi gostima na obali. U osmišljavanju tih novih turističkih potencijala i sadržaja svakako se morao uzeti u obzir život lokalne zajednice, a izuzetno važan cilj je i da se svi lokalni dionici uključe u priču. Znači ne samo turističke zajednice, već i restorani, agroturizmi, kušaonice koje nude lokalne proizvode, suvenirnice, muzeji, jednom riječju svi oni sadržaji koji na jednoj ruti mogu biti zanimljivi gostima.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum