ARI I BRANKA ODUZIMAJU DAH

Pulska obitelj Dovečer krenula je u turizam bez velikih planova, A SADA IMAJU DVIJE VILE U RAKLJU KOJE SU POPUNJENE OD SVIBNJA DO RUJNA

Živimo u Puli i do tada nismo imali nikakvog doticaja s turizmom. Zemljište smo kupili 2007. godine te nismo planirali nikakvu investiciju, priča nam Anita Dovečer

| Autor: Ružica KORACA


Priča o kućama za odmor Ari i Branka počela je sasvim slučajno, a na kraju je to ispala životna priča obitelji Dovečer. Sve je krenulo od predivne parcela okružene zelenilom s pogledom na Raški zaljev i Kvarner. Parcela je kupljena novcem iz obiteljske ušteđevine jer je lokacija tada, kao i sada, oduzimala dah.

- Živimo u Puli i do tada nismo imali nikakvog doticaja s turizmom. Zemljište smo kupili 2007. godine te nismo planirali nikakvu investiciju, priča nam Anita Dovečer.

(Snimio Loris Zupanc)

Ali ipak, sve skupa preraslo je u posao u koji su uključeni Anita Dovečer i ostatak obitelji. Naime, kako je rasla potražnja za kućama za odmor, 2012. godine ipak su se odlučili za izgradnju dviju vila koje su građene paralelno te su već u svibnju 2013. godine primili prve turiste.

Ugodna, topla atmosfera

- Moram istaknuti da su osim domaćina i mještani ključ uspjeha u turizmu. Rakljani su vrlo srdačni i druželjubivi ljudi koji čine sve da se gosti osjećaju sigurno i dobrodošlo u destinaciji. Vile jesu velike i ugodne, ali energija koja je izvan njih također je bitna. Rakljani su tu posebni, kazala nam je Anita, dodavši da su pri izgradnji vila nastojali izgledom se uklopiti sa sredinom kojoj pripadaju, a opet da budu privlačne gostima koji dolaze.

(Snimio Loris Zupanc)

- Tako smo se odlučili za stare grede u dnevnim boravcima te namještaj koji nije uobičajen. Što se tiče vanjskog dijela, težili smo se uklopiti u prirodni primorski okoliš, tako da su stare masline, mirisne lavande i grmovi ružmarina preuzele veći dio eksterijera, govori nam Anita.

U vrijeme kada su gradili vile, ističe, odabir namještaja nije bio bogat kao danas. Morali su se snalaziti, tako da su svi ormari u kućama napravljeni od punog drveta.

(Snimio Loris Zupanc)

- Što se tiče stila, ne znam kako bih ga definirala. Nastojala sam stvoriti ugodnu toplu atmosferu, pomalo neuobičajenu za ovo podneblje, a opet privlačnu gostima. Dojmovi gostiju su uvijek pozitivni, uvijek ima upita gdje smo što nabavili, i kako smo se uopće odlučili za taj stil, priča nam Anita.

Pješke na kavu

Turizam je posao koji daje puno, ali iziskuje jednako toliko. Potreban je potpuni angažman onih koji se time žele baviti.

- Skoro deset godina smo u ovoj turističkoj priči. Jako smo zadovoljni dolascima gostiju i rezervacijama. Čak i sada u vrijeme pandemije, prve goste smo imali za Uskrs, a ove godine smo popunjeni od početka svibnja do kraja rujna u obje kuće. Reklamiramo se u više agencija, naši gosti su uglavnom Nijemci, ali ima i Austrijanaca, Talijana, Francuza. U vilu Ari dolaze ili obitelji ili grupe mladih, nema pravila. U manjoj kući su većinom obitelji.

(Snimio Loris Zupanc)

Imamo nekoliko grupa koje se svake godine vraćaju i rezerviraju istu kuću jer su zadovoljni. Gosti su opušteni što su u sigurnom okruženju i što mogu pješice do trgovine ili na kavu, kazala je Anita.

Villa Ari ima 300 kvadrata te kapacitet za deset osoba, a prostire se na tri etaže. Na drugom katu se nalaze četri spavaće sobe, svaka sa zasebnim kupatilom, dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica. Terasa na drugom katu pruža predivan pogled na Cres i Lošinj. U prizemlju su biljar, sprave za fitness i sauna. U dvorištu se gosti mogu opuštati u bazenu, jacuzziju ili pak na ležaljkama koje imaju pogled na predivne stare masline.

(Snimio Loris Zupanc)

Villa Branka, nešto manjeg kapaciteta, za osam osoba, prostire se na dvije etaže, raspolaže s tri spavaće sobe, također s tri kupatila unutar soba, te bazenom i jacuzzijem. Rađena je u istom stilu, s puno drvenih elemenata i pletiva, kako u interijeru tako i u eksterijeru.

Kontakt sa gostima

Prednost ovih vila je ta što se nalaze na mirnoj lokaciji, u slijepoj ulici, kao zadnje kuće u ulici, tako da gostima osiguravaju potpuni mir i odmor.

- Što se tiče gostiju, zaista nemam primjedbi, uglavnom su jako ljubazni, susretljivi, s nekima smo čak ostvarili i dugogodišnja prijateljstva. Ono što mogu reći nakon devetogodišnjeg iskustva u turizmu, kojeg do tada nisam imala, jest da je vrlo bitno ostvariti kontakt s gostima. Biti prisutan prilikom njihovog dolaska i odlaska, biti im na raspolaganju uvijek, oni to cijene i traže. Biti nasmijan i ljubazan ne košta ništa, ispričala je Anita.

Logo HTZ

Safe Stay in Croatia

Ove vile, kao i brojne druge, dio su programa Safe Stay in Croatia Hrvatske turističke zajednice. Da bi se dobilo tu oznaku, koja svakako privlači goste, treba osigurati da su na lokaciji poduzete propisane epidemiološke mjere i preporuke zdravstvene sigurnosne zaštite, pri čemu je najvažnija dezinfekcija.

- Gostima je borba protiv korone važna, gledaju se detalji, tako da je projekt Safe Stay in Croatia važan, daje gostima sigurnost, kazala nam je za kraj Anita, napomenuvši da je cijepljena protiv korone.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter