VIKENDICA

KRENITE TRAGOVIMA VERNEOVA JUNAKA MATHIASA SANDORFA: Speleo avanture u Pazinskoj jami "pod kapom" Safe stay akcije

Tragovima Verneova junaka možete krenuti u avanturu koja će vas odvesti stotinjak metara niže zidina srednjovjekovnog pazinskog Kaštela, a zatim kanjonom Pazinčice u "speleoavanturu" kroz atraktivno podzemlje Pazinske jame

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Putovati, kretati se i otkrivati novo, ljudske su težnje koje smo u proteklih godinu i pol dana prečesto morali obuzdavati i prilagođavati ritmu koji su svakodnevno diktirale brojke novozaraženih i nesretna pandemija. No pod presingom tih izvanrednih okolnosti i novih uvjeta, želja za pokretom i novim iskustvima nije jenjavala, već naprotiv iz dana u dan postajala je sve veća. Dokaz za to su i odlični turistički rezultati zabilježeni ovog srpnja, koji su u mnoga naša turistička odredišta vratili dobar, stari osjećaj ljeta.

Put u središte Istre

No nije to bilo tako jednostavno, jer osim uobičajenih ljepota pojedine destinacije i atraktivnosti njezine ponude i sadržaja, jedan od ključnih motiva za odabir mjesta za odmor, već drugu godinu zaredom je i razina sigurnosti koju ta lokacija svojim gostima pruža. A po tom pitanju Hrvatska je napravila doista odličan posao, te se brojnim poduzetim aktivnostima i mjerama doslovce brendirala kao jedna od najsigurnijih destinacija Mediterana. Jedan od važnih "alata" za slanje takve poruke turistima i dobivanje statusa jest i projekt "Safe stay in Croatia" koji na prvo mjesto stavlja upravo sigurnost, kako posjetitelja, tako i svih dionika turizma.

Logo HTZ

Projekt koji je Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske turističke zajednice te vodećih turističkih i strukovnih udruženja i pružatelja turističkih usluga u Hrvatskoj zasigurno imao presudnu ulogu u pozicioniranju Hrvatske kao sigurne zemlje, kako za domaće, tako i za inozemne turiste. Putem "Safe stay in Croatia" platforme svatko jednostavno može provjeriti nalazi li se objekt koji planiraju rezervirati ili posjetiti na popisu objekata s oznakom "Safe stay in Croatia", isplanirati svoj boravak i aktivnosti te na jednome mjestu dobiti sve ključne informacije vezane uz njihovo putovanje.

Pazinska jama podloga je za priče, legende, adrenalinske doživljaje te inspiracija mnogim romanima i filmovima (Snimio Robert Krajcar)

Projektom su obuhvaćeni i sadržaji pa će tako primjerice oni koji se odluče za vikend speleo avanturu u Pazinskoj jami u srcu Istre lako otkriti da je i ta atrakcija "pod kišobranom" Safe stay akcije. Ako vas ovog vikenda avanturistički duh tjera dalje od morske obale, Pazin i njegova okolica doista su prepuni atraktivnih sadržaja i gastronomskih užitaka koje vrijedi istražiti i u njima uživati. Tragovima Verneova junaka Mathiasa Sandorfa možete krenuti u avanturu koja će vas odvesti stotinjak metara niže zidina srednjovjekovnog pazinskog Kaštela, a zatim kanjonom Pazinčice u "speleoavanturu" kroz atraktivno podzemlje Pazinske jame. Radi se o zakonom zaštićenom prirodnom speleološkom objektu koji nije turistički uređen, te stoga omogućuje jedinstveni doživljaj podzemlja, zapravo jednu stvarnu i neponovljivu avanturu kroz nedirnutu prirodu.

Let iznad Pazinske jame

Adrenalinski naboj možete ispucati i na način da Pazinsku jamu preletite kao ptica u izuzetno uzbudljivoj i atraktivnoj vožnji 220 metara i 280 metara dugim linijama Zip linea na kojem ćete u letu stotinjak metara od tla postići brzinu od 50-ak kilometara na sat. Ako ste već na toj lokaciji ne propustite priliku posjetiti sam Kaštel, impozantnu građevinu u kojoj su danas smješteni Etnografski muzej Istre i Muzej grada Pazina. Etnografski muzej Istre sadrži 7.500 predmeta, u prvom redu tekstila, poljoprivrednog alata te predmeta iz svakodnevnog života istarskog sela s kraja 19. i početka 20. stoljeća, dok u Muzeju grada Pazina možete vidjeti stalne izložbe četiri zbirke: Pazin i okolica od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka, Pazinski kaštel i bune kmetova 15. i 16. stoljeća, Zbirka crkvenih zvona te Izložba o životnom putu i djelu biskupa Jurja Dobrile.

Zarečki krov nudi pravo osvježenje ljeti (Arhiva)

Ako ste pak za manje adrenalina, a više ugodnu šetnju kroz prirodu nedaleko Kaštela sjevernom stranom možete krenuti u šetnju pješačkom stazom Dolina mlinova koja vodi od Pazina do vodopada Pazinski krov i Zarečkog krova. Staza vodi uz ruševine kamene kuće u kojoj su mlinari nekad pohranjivali žito i brašno izvan nivoa poplava, a posebno atraktivni su slapovi kao i Zarečki krov koji je omiljeno ljetno mjesto za "rashlađivanje", kako žitelja ovog djela Istre, tako i njihovih gostiju. Posjet Pazinu i njegovoj okolici odlična je prigoda za obilazak obližnjeg Berma i posjet crkvici sv. Marije na Škriljinah koja čuva u svojoj unutrašnjosti jedno od najvrjednijih ostvarenja istarskog srednjovjekovnog slikarstva, čuvenu fresku "Ples mrtvaca" koja je djelo majstora Vincenta iz Kastva.

Središnja Istra je sve popularnije odredište brojnih domaćih i stranih gurmana pa ako uz izlet planirate negdje pojesti koju „fetu“ dobrog pršuta i sira i degustirati neki od brojnih specijaliteta tog kraja, te popiti gutljaj dobrog vina, bez problema ćete pronaći mjesta na kojima to možete učiniti. No nemojte napraviti grešku i ugostiteljima nenajavljeni banuti na vrata jer kuhinja ovoga kraja je već nadaleko poznata te bi vam se, pogotovo u danima vikenda, moglo dogoditi da bez prethodne najave dolaska, na koncu ostanete bez stola i - gladni.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter