vikendica

U DOMU JEDNE OD NAJVEĆIH SVJETSKIH PTICA: Poletite nad Cresom na virtualnim krilima bjeloglavog supa

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Bjeloglavi sup u oporavilištu Beli na otoku Cresu (Tomislav BANDERA ANIĆ)

(Bjeloglavi sup u oporavilištu Beli na otoku Cresu (Tomislav BANDERA ANIĆ)


S mnoštvo čarobnih prirodnih oaza smještenih uz samo more, ali i u unutrašnjosti, Hrvatska je već godinama jedna od vodećih kamping destinacija na Mediteranu. Kamping turizam je specifični oblik turizma koji gostima omogućava poseban doživljaj i bijeg od svakodnevice, te odmor uz uživanje u slobodi, prirodi i nesputanosti.

Vrijednosti su to koje su još više dobile na značaju zadnje dvije godine koje su ljudi dobrim dijelom morali provesti socijalno izolirani i u svojim domovima. Kampovi su već lani pokazali da su jedan od segmenata turističke ponude koji je vrlo otporan čak i na ekstremne uvjete pandemije, a s povoljnom epidemiološkom slikom kampovi su i ove sezone privukli u Hrvatsku brojne kampere iz Hrvatske i čitave Europe.

Titula Superplatz za kamp Čikat

Preduvjet za to bilo je čvrsto jamstvo da im naša zemlja pruža okvir za bezbrižan i siguran odmor, a taj okvir Hrvatska im je ponudila kroz Safe Stay in Croatia projekt koji je ministrica turizma Nikolina Brnjac nedavno u Bavarskoj predstavila predstavnicima ADAC autoklub udruženja, koje ima 22 milijuna članova i predstavlja jednu od najutjecajnijih europskih institucija što se tiče putovanja automobilom i kampinga.

Logo HTZ

- U ADAC-u su prepoznali činjenicu da smo među rijetkim zemljama koje su u prioritet stavile procjepljivanje turističkog sektora te izuzetno dobar odaziv turističkih djelatnika, kao i to da radimo puno na samoj edukaciji turističkog sektora kroz projekt Safe Stay, koji, uz ostalo, uključuje i kontrolu. Pojasnili smo i kako je u konačnici cilj da se probudi svijest da se svi u sektoru moraju pridržavati mjera, rekla je nakon tog susreta ministrica Brnjac.

Jedan od nekolicine hrvatskih kampova koje je ADAC uvrstio u prestižno društvo najboljih europskih kampova koji nose titulu Superplatz je i kamp Čikat koji se nalazi na otoku Lošinju koji je uz Mali Lošinj i Cres savršena vikend destinacija do koje se iz Istre može stići brzom katamaranskom linijom, trajektom iz Brestove ili nekakvim drugim plovilom koji će vas sigurno i brzo prebaciti s kopna do otoka.

Pitoreskna mjestašca Beli i Lubenice

Kamp naravno ima i Safe Stay oznaku i jedno je od brojnih mjesta na kojem možete odsjesti prilikom svog posjeta ovim otocima. Odakle krenuti. Možda za početak iz jednog od najstarijih i najvažnijih creskih naselja. Pitoreskno mjestašce Beli na području Tramuntane danas broji svega četrdesetak stalnih stanovnika, no usprkos tome ima sva obilježja pravog grada. Ta malena zajednica živi tradicionalnim načinom života, poštujući običaje i prenoseći ih na mlade naraštaje, te je Beli zato danas omiljeno odredište gostiju i turista.

U samom naselju nalaze se brojne kulturno povijesne znamenitosti od kojih neke datira još iz vremena starog Rima, a zasigurno će vas impresionirati prelijepi krajolik kojim dominiraju tradicionalna gradnja i prirodni krš. U ovim toplim mjesecima goste k sebi poziva i šljunčana plaža, a ako ste željni adrenalinskih uzbuđenja plažu i more možete preletjeti spuštajući se “na krilima” zip linea. Drugačiju vrstu leta nad ovim krajem možete doživjeti posjetom Centru za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove gdje zahvaljujući tehnologiji možete na trenutak poletjeti virtualnim krilima ugrožene i strogo zaštićene vrste strvinara koji obitava i gnijezdi se samo na kvarnerskim otocima: Cresu, Krku, Prviću i Plavniku. Bjeloglavi sup jedna je od najvećih ptica koje lete, raspona krila i do 2,80 metara, a može doseći težinu i do 15 kilograma.

Kada su plaže u pitanju svi su bez sumnje čuli za jednu od najljepših plaža na Jadranu koja se nalazi podno naselja Lubenice. Za plažu su čuli, ali mnogi su joj se divili samo iz daljine jer ako do plaže Svetog Ivana već niste doplovili barkom s morske strane, za silazak do nje vam treba dobra kondicija i tridesetak minuta spuštanja i savladavanja strmog puta, s mišlju da ćete istim putem kasnije morati i natrag do Lubenica. No za svakog tko ima volje i želje za to, put je svakako vrijedan truda.

Apoksiomen se vratio kući

Daleko opuštenija varijanta izleta je odlazak do Malog Lošinja. Na mjestu gdje su se otok Lošinj i Cres najviše priljubili smjestio se gradić Osor koji je vrhunce slave doživio u antička vremena, dok je danas je jedan veliki muzej na otvorenom u kojem su svoj trag ostavili brojni umjetnici iz raznih razdoblja. U Osoru možete vidjeti od suvremenog Meštrovića do ostataka antičkih zidina, utvrda, prve ranokršćanske bazilike i vrtova, te parkova koji zelenilom kriju tragove prastarih antičkih vila, renesansnih portala i samostana.

EPA

Još jedan impresivan put u prošlost očekuje vas u Palači Kvarner u srcu Malog Lošinja koja je prije nekoliko godina dobila svog čuvenog stanara Apoksiomena. Muzej Apoksiomena trajni je dom brončanom kipu mladog atlete koji je pronađen u podmorju otočića Velih Orjula pokraj Lošinja, gdje je na dubini od 45 metara “spavao” dugi niz stoljeća. Nakon pronalaska, dugotrajne restauracije te prezentiranja u brojnim gradovima Hrvatske i važnim svjetskim muzejima, Apoksiomen se vratio na Lošinj, a posjet njegovom novom domu jedno je od onih iskustava koja i dugo vremena ostaju posebna i živa.

EPA

Kada ogladnite, znate što potražiti. Na otocima ste, pa je glavni adut vrlo ukusne gastronomske ponude svakako mediteranska kuhinja, odnosno ribe i plodovi mora kao i povrće i voće ubrano na lokalnim poljima. UZ savjet lokalaca pronađite neku konobu u kojoj je ta ponuda još uvijek poprilično autohtona, te nakon dana provedenom u istraživanju i otkrivanju ovih otoka, prepustite se za kraj eno gastronomiji i toj vrsti užitaka.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter