ISTRAŽI RURALNU HRVATSKU

LINDAR - STRAŽAR NAD DOLINOM PAZINČICE: Nekada je jakim zidinama i kulama opasana utvrda čuvala prilaz Pazinskom kaštelu

Tu se nalaze mnoge znamenitosti poput sačuvanih ostataka polukružnih kula u sklopu bedema, crkva sv. Mohora i Fortunata, crkva sv. Katarine, crkvica sv. Sebastijana i Fabijana, gradska loggia, ostaci starih zidina i kuća iz XV. i XVI. stoljeća

| Autor: Enes SEFERAGIĆ - ENKI


Poželite li ikad skrenuti s već utabane staze? Krenuti sporednim putom? Jedinstvene i autentične prilike za odmor često se kriju u našoj neposrednoj blizini. Pa zašto ne bismo krenuli istraživati ruralna područja Hrvatske? Upravo stoga, Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica, s ciljem dodatnog približavanja raznolike ponude hrvatskih ruralnih destinacija, na domaćem su tržištu pokrenuli promotivnu kampanju "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!".

Prapovijesno naselje?

S dolaskom lijepih i sve dužih i toplijih dana, vjerojatno se mnogi odlučuju za izlete upravo u unutrašnjost Istre. To bi mogao biti jedan od motiva posjete malom istarskom mjestu - Lindaru.

Često, vozeći se sa sjeveroistoka Istre od tunela prema Pazinu cestom kroz dolinu Pazinčice i približavajući se Pazinu, na vrhu brijega iz guste šume može se vidjeti kako proviruje lindarski zvonik. Istaknuti stražarski položaj Lindara zasigurno je jedan od glavnih razloga postanka samog mjesta kao naselja.

Nekada je jakim zidinama i kulama opasana utvrda čuvala prilaz Pazinskom kaštelu, od kojeg je udaljena tek 2,5 kilometra zračne linije. Zbog istog razloga proučavatelji starina tvrde da je na istom mjestu moralo postojati i prapovijesno naselje, ali do danas nisu pronašli čvrste materijalne dokaze, osim fragmenta keramike i ulomka nekog željeznog predmeta na susjednom vrhu, gdje se danas nalazi lindarsko groblje.

S lindarskog zvonika proteže se pogled na Pazinske Novake, Valu i dio općine Cerovlje (Snimio Anđelo Dagostin)

U stara vremena mora da je bilo uzbudljivo živjeti na tom mjestu te promatrati burne događaje koji su se kao na filmskom platnu odvijali ispod Lindara. S lindarskog su vidikovca branitelji promatrali mnoge bitke koje su se odvijale u dolini ispod njih: vidjeli su kako je 1463. Krčki grof Ivan Frankopan sa svojim vojnicima devastirao Cerovlje i Zarečje te krenuo prema pazinskom Kaštelu, ali ga na posljetku nije napao, već je skrenuo prema slabije zaštićenoj Kašćergi i Sovinjaku; pratili su prodore i pokrete Turaka, koji su se 1501. utaborili u neposrednoj blizini Lindara, uz današnju cestu prema Velanovom Brijegu. Sa strepnjom su pratili akciju kapetana Lazarića u zoru 4. rujna 1813. kada se sa samo 47 vojnika i uz pomoć mnoštva seljaka, koji su bili zaduženi da prave buku, napao pod Lindarom francusku vojsku i natjerao ih u bijeg prema Pazinu te time vratio čitavu Istru pod okrilje Austrije. I Lindarke su tada, tako kažu, dale doprinos ratnom lukavstvu Lazarića tako što su postavile svoja vretena da vire sa zidina i daju dojam da se radi o dobro branjenoj utvrdi.

Za ljubitelje adrenalina

Ali, imao je Lindar i svoju drugu stranu, okrenutu plodnoj zemlji, a tako je i danas. Vidim da je svaki komadić zemlje oko utvrde obrađen. I Prospero Petronio je u svom djelu primijetio: „Zemlja daje velike količine izvrsnih vina, obilje žitarica i krme na mnogobrojnim pašnjacima“.

U Lindaru, iako danas izgleda malo manje uređen nego obližnje Gračišće, ima se što posjetiti i vidjeti. Tu se nalaze mnoge znamenitosti poput sačuvanih ostataka polukružnih kula u sklopu bedema, crkva sv. Mohora i Fortunata, crkva sv. Katarine, crkvica sv. Sebastijana i Fabijana, gradska loggia, ostaci starih zidina i kuća iz XV. i XVI. stoljeća.

Župna crkva Sv. Mohora i Fortunata (Snimio Enes Seferagić Enki)

Crkva Sv. Katarine spomenik je kulture Republike Hrvatske. Crkva Sv. Sebastijana i Roka sagrađena je 1559. kao zavjetni dar Ivana Jedrejčića o čemu svjedoči i kamena ploča uzidana iznad ulaznih vrata na kojoj je (glagoljicom i latinicom) upisan zavjet donatora. Župna crkva Sv. Mohora i Fortunata sagrađena je kao jednobrodna crkva na početku 17. stoljeća. Bila je smještena unutar utvrđenog kaštela, opasanog zidinama i branjenog s tri snažne kule.

Lindarska kula (Arhiva)

Osim povijesnih znamenitosti Lindar je poznat ljubiteljima dowhill biciklističkim zaljubljenicima koji se njegovim strmim padinama prema Pazinu vratolomno spuštaju uređenim stazama. Za sve željne pješačenja i rekreacije, osim vratolomnih spuštanja biciklom, postoje i manje zahtjevne biciklističke ture u okolici Lindara te pješačka staza Petra Fraščića. Pješačka staza je lagana, a zamišljena je kao kružna s polazištem u Pazinu, pogodna za pješačenje i tijekom kiše, a uključuje razgled Lindara, s mogućnošću predaha u Pizzeriji Rotonda ili na vinskoj probi kod tamošnjih vinara. Silazak u Pazin moguć je i preko Velanovog brijega, kroz borov šumarak do sela Mečari, ali je u slučaju kiše sklisko te treba biti oprezan. Staza nije označena, pa se svakako preporuča uzeti upute u Turističkom uredu grada Pazina.

Oni željni bicikliranja mogu se voziti po ugodnim krajolicima i krenuti do obližnjih Gračišća i Pićna.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater