MAGIČNA SJEVERNA ISTRA

STAZA SEDAM SLAPOVA U KANJONU RIJEKE MIRNE: Slap do slapa, stara rudarska okna, zagonetan Napoleonov most

Sedam slapova, prekrasni šumski predjeli, napuštena sela i popularno izletište Kotli, sve su to elementi 15 kilometara duge kružne planinarsko-pješačke staze

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Gotovo magična priroda u kanjonu rijeke Mirne obilježje je po mnogima najljepše i najatraktivnije planinarsko-pješačke staze u Istri koja doslovce obara s nogu, Staze sedam slapova, najraskošnije na proljeće i jesen kada nakon obilnih kiša riječnim vodotocima poteče bujica vode. Slap do slapa, ukupno njih sedam, stara rudarska okna, zagonetan Napoleonov most, prekrasni šumski predjeli, napuštena sela i popularno izletište Kotli, sve su to elementi 15 kilometara duge staze, za koju planinarski vodiči kažu da je srednje zahtjevna.

Srednje zahtjevna staza

Vodi od Tombasina do Kotli i kružno nazad, a za njen je obilazak dovoljno nešto manje od šest i pol sati umjerenog hoda s nekoliko pauza i odmora.

Pješačenje započinje na parkiralištu kod Istarskog vodovoda, odnosno kod mosta na rijeci Mirni i nastavlja se uzvodno uz rijeku, do kanjona i izvora Tombasin gdje je start staze. U blizini ovog izvora potok Draga utječe u Mirnu, Rečinu, kako neki nazivaju ovu pritoku. Oba vodotoka ljeti za vrijeme velikih suša potpuno presuše pa rijeka Mirna zapravo počinje nakon izvora Istarskog vodovoda.

Napoleonov most

Put dalje vodi do Komarovog mosta gdje je prijelaz preko pritoke Draga. Prvi slap je Zagon, drugi Bačva. Slap Bačva je 8,8 metara visine i 5,8 širine i stvara jezerce nešto manje od prvog. U blizini su i ulazi u rudarska okna rudnika ispod Selca, iz kojih se kratko, sredinom 19. stoljeća, vadio kameni ugljen.

Lagani uspon vodi do penjališta, s četiri kamene izbočine nalik na surle u prirodnoj veličini koje je stvorila voda tisućljetnim taloženjem kamenca. Lijevo dolje silazi se do Zeleno - plavog jezera. Potom slijedi treći ujedno i najviši slap - Vela Peć. Visok je čak 26,5 metara, a širok 5,6 metara. Kada je u vodotoku puno vode, jedan je od najljepših prizora na ovoj jedinstvenoj stazi.

Mala peć

Između trećeg i četvrtog slapa, Vele i Male peći, najstrmiji je uspon ove kružne staze, no dobro osiguran čeličnim sajlama. S vrha stijene nazvane Greben, na 190 metara nadmorske visine, prekrasan je pogled na starogradsku jezgru Buzeta.

Četvrti slap Mala peć i tamošnje jezerce omiljeno je kupalište, a put dalje vodi do još jedne atrakcije, Napoleonovog mosta, na tromeđi između katastarskih općina Roč, Buzet i Svi Sveti. Legenda kaže da je sagrađen u vrijeme vladavine Napoleona kao dio nedovršene brze ceste koja je trebala od Buzeta ići prema Pazinu. Međutim povijesni izvori ukazuju da je sagrađen nešto kasnije. U vrijeme francuske uprave na tom je mjestu bio drveni most.

U očekivanju svibnja

Uz napuštena sela Glistonija i Šćaveti pa preko Kuhari, dolazi se u selo Kotli koje je dobilo ime po vodom oblikovanim, kotlastim udubinama u kamenoj stijeni riječnog korita. Na toj lokaciji peti je slap. Prava je atrakcija i tamošnja vodenica, malin od Šampatića, priljubljen uz kamenu stijenu.

Iz Kotli kružna staza vodi natrag prema Tombasinu. U tom povratnom dijelu kružne staze koja počinje i završava u Buzetu, je slap Zelenščak i slap Grjok, u tri se navrata prelazi riječno korito i ispod sela Pengari dolazi do početne pozicije i parkirališta Istarskog vodovoda.

Kotli

Dobar glas o Stazi sedam slapova pronio se daleko, a posebno u vrijeme pandemije koronavirusa istražuju je domaći gosti koji se sve više okreću boravku u prirodi i upoznavanju zavičaja. U Turističkoj zajednici Buzeta kažu kako je to u predsezoni i podsezoni jedna je od najposjećenijih lokacija na buzetskom području, s više od tisuću posjetitelja vikendom, posebno ako je sunčano i lijepo vrijeme. U prva četiri i pol mjeseca ove godine, Stazu sedam slapova je prošlo oko osam i pol tisuća posjetitelja.

- Tu nam brojku pokazuju brojači koje smo postavili kako bismo mogli dobiti detaljnu informaciju o intenzitetu posjećivanja staze i na temelju toga za zainteresirane kreirati dodatni turistički sadržaj, bilo da se radi o ugostiteljskoj ponudi ili dodatnim znamenitostima koje bi im mogle biti zanimljive. S obzirom da se u svibnju i lipnju očekuje još veća posjećenost našim predivnim slapovima, trenutno smo u izradi još kvalitetnije postavljenih oznaka i markacija na stazi te tabli ponašanja u prirodi i čuvanja okoliša, najavila je viša stručna savjetnica TZ Buzeta Jasmina Černeka.

Lokalna gastronomija

Boravak na sjeveru Istre dobra je prilika za upoznavanje s lokalnom gastronomijom. Otvoreni su svi restorani, konobe i kafići koji doduše za sada rade samo na terasama. Na dvije minute hoda od starta Staze sedam slapova radi Bistro Sandy, koji se nalazi odmah pored ulaza u Istarski vodovod, a i Konoba Most je blizu, 10 minuta pješke od same staze. Ostale konobe i restorani nalaze se u centru i okolici grada Buzeta: Restoran Hotel Vela Vrata, Restoran Hotel Fontana, Restoran Old river, Restoran Stara oštarija, Restoran Danilea, Restoran Nela, Konoba Sveti Ivan, Konoba Paladin, Ročka konoba, Konoba Kolinasi, Konoba Kotlić, Humska konoba, Konoba Santa Terra, Konoba Volte, Konoba Vrh, Pizzeria Ježić, Grill & Pizzeria Smile.

Od 5. travnja do 5. svibnja traje "Mjesec šparuga", tijekom kojeg se u devet buzetskih konoba i restorana mogu kušati zanimljivi specijaliteti. Te menije imaju konobe Volte, Most, Vrh, Santa Terra, Humska konoba, Restoran Vela Vrata, Restoran Old River, te Bistro Sandy i Pizzeria Ježić. Meniji se kreću od 60 do 245 kuna, a objavljeni su i na službenoj stranici i društvenim mrežama Turističke zajednice Buzet.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum