VIKENDICA

KAMP MON PERIN U PITORESKNIM BALAMA NOSI OZNAKU STAY SAFE IN CROATIA: Općina s 390 vrsta leptira, brojnim pticama i stopama dinosaura kojima možete kročiti

Uske i kamenom popločane ulice koje okružuju srednjovjekovni kaštel obitelji Bembo iz 15. stoljeća skrivaju mnoge priče. Još prije rimskih vremena postojala je stara gradina, a mnogobrojni povijesni dokumenti i ostaci građevina svjedoče o burnoj prošlosti grada

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Jedan mudar čovjek jednom je zapisao kako nitko ne shvaća kako je lijepo putovati dok se ne vrati kući i ne položi ponovno glavu na svoj stari, poznati jastuk. Zbog izazova vremena u kojima živimo mnogi su se od nas puno rjeđe nego što su na to navikli ili željeli, u proteklih godinu i pol dana odvajali od vlastitih jastuka, no prijetnja koju je u naše živote sa sobom donijela ova pandemija nije uspjela prigušiti želju za putovanjima i novim iskustvima. Naprotiv, ona je s vremenom postajala sve veća. Stoga smo s veseljem dočekali i ono prvo, najblaže, popuštanje epidemioloških mjera koje je omogućilo ponovno brojanje prijeđenih kilometara i planiranje odlaska do zanimljive vikend destinacije ili na neka dalja i dulja putovanja.

Svjetski standardi zaštite

"Novo normalno" donijelo je sa sobom i neka nova pravila i okvir kojeg bi se u ovim okolnostima svi trebali pridržavati kako se ne bi više doveli u situaciju ugrožavanja zdravlja ljudi nekontroliranim širenjem virusa, te vezano uz to i potencijalno novog zatvaranja. Kako bi pokazali da smo kao destinacija zreli i svjesni tog okvira, Ministarstvo turizma i sporta te Hrvatska turistička zajednica još tijekom predsezone krenuli su s realizacijom projekta Safe stay in Croatia koji ima za cilj educirati te upoznati posjetitelje i dionike u turizmu s protokolima i mjerama koje se provode u Hrvatskoj po pitanju sprječavanja nastanka opasnosti od širenja koronavirusa.

Palača Bembo (Snimio Milivoj Mijošek)

Oznaka Stay safe in Croatia gostima omogućava lakše prepoznavanje destinacija, pružatelja smještaja, prijevoza, turističkih atrakcija i slično koji su usvojili nacionalne i svjetske standarde zdravstvene i higijenske zaštite. Vidljivo istaknuta oznaka Stay safe in Croatia pruža informaciju svim posjetiteljima da turistički objekt njihova interesa djeluje prema aktualnim preporukama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Jedna od mnoštva takvih lokacija na istarskom poluotoku je i kamp Mon Perin u pitoresknim Balama koje su iz godine u godinu sve popularnije među stranim turistima, ali isto tako ponudom i sadržajima privlače i mnoge domaće vikend goste.

Stay safe in Croatia

- Ključna stavka pri odabiru destinacije za odmor u zadnje dvije godine je sigurnost, a kroz projekt i simbol Stay safe mi smo jednostavno čitavu Hrvatsku brendirali kao sigurnu državu, odnosno destinaciju u kojoj se pazi na svaki detalj i koju gosti mogu posjetiti i u njoj se osjećati sigurno kao u svom domu, kaže direktor Mon Perina Massimo Piutti.

Zabavni Paleo park

Uz prekrasnu obalu posebna atrakcija Kampa Mon Perin je zabavni Paleo park kojim u modernim Balama odaju počast povijesti tog kraja s obzirom na to da je u uvali Colone, odnosno na prostoru današnjeg kampa, početkom devedesetih godina otkriveno značajno paleontološko nalazište s kostima mnogih dinosaura. Današnji dinosauri u Balama su makete u prirodnim veličinama koji predstavljaju uzbudljivu scenografiju prostora na kojem su smješteni bazeni i niz ugostiteljskih sadržaja. Samo naselje Bale strelovito se razvilo u zadnjih dvadesetak godina te od, praktički, samo toponima koji se nalazio na cesti između Pule i Rovinja, postao jedna od najatraktivnijih i najposebnijih turističkih destinacija Poluotoka.

Simbolična skulptura na ulazu u "općinu leptira"

Uske i kamenom popločane ulice koje okružuju srednjovjekovni kaštel obitelji Bembo iz 15. stoljeća skrivaju mnoge priče. Još prije rimskih vremena postojala je stara gradina, a mnogobrojni povijesni dokumenti i ostaci građevina svjedoče o burnoj prošlosti grada.

Današnje Bale isprepliću tu atmosferu prošlosti s raznim suvremenim sadržajima te su, zbog te posebne atmosfere, postale inspiracija i dom mnogim umjetnicima koji u njima stvaraju i žive. Posjetitelji Bala tijekom ljetnih večeri vjerojatno će imati prilike uživati u nekoj od brojnih manifestacija, ali i bez toga ovaj kraj i njegova okolica prava su riznica brojnih mogućnosti i uzbudljivih doživljaja. Ljubitelji prirode sigurno su već upoznati s informacijom da su Bale općina leptira kojih na tom ovom čistom i netaknutom području živi čak 390 vrsta. Neko od tih veličanstvenih stvorenja sigurno ćete susresti i ako krenete baljanskim biciklističkim ili trekking stazama, dok posjetitelji MMC-a Ulika mogu upoznati ptice s ovog područja te vidjeti spomenute stope dinosaura koji su nekada hodali ovim područjima. Opcija je pregršt te, nevezano uz to, na koju će vas stranu na koncu odvući vikend posjet Balama, povratak na vlastiti jastuk bit će jamačno s glavom punom lijepih utisaka.

*Sadržaj reailziran u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

HTZ

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter