INOVATIVNI PUTNICI

AVANTURA ČEŠKO-SLOVAČKE EKIPE: Iz Češke do Istre doputovali žirokopterima - MALO CESTOM, MALO ZRAKOM

| Autor: Mladen RADIĆ


Odavno znamo da je Istra zanimljiva putnicima namjernicima koji u nju stižu morem, kopnom ili zrakom, no kada se radi o putovanju zrakom neki znaju biti prilično inovativni pa im nije dosta doći avionom već koriste žirokoptere poput peteročlane češko-slovačke ekipe koja je prekjučer s tri ovakve letjelice sletjela na medulinski aerodrom.

Žirokopter je zrakoplov koji leti pomoću rotora koji se slobodno vrti u struji zraka, uslijed vrtnje rotora na njegovim krakovima stvara se sila uzgona koja zrakoplov drži u zraku. Motor koji zrakoplov ima ne pogoni rotor već služi za pokretanje elise koja stvara potisak i gura zrakoplov unaprijed.

Ekipa iskusnih letača jučer je iz Istre odletjela na Korčulu (Snimio Dejan Štifanić)

- Još jedna zanimljivost ovih letjelica je da je to žirokopter koji ima i autonomni pogon da može voziti i cestom, tako da su naši gosti iz Češke i Slovačke doletjeli, sletjeli na medulinski aerodrom, izvršili pripreme da mogu voziti po cesti, sjeli u svoj žirokoptere i odvezli se u Premanturu jer su registrirani da mogu voziti cestom na električni pogon. Žirokopteri su marke AutoGyro njemačkih proizvođača, a riječ je o jednom od vodećih proizvođača žirokoptera u svijetu i ovo je novi model Calidus sa 140 konja, priča nam Branko Vareško, predsjednik Aero kluba Zmajevi Istre, a koji su bili njihovi domaćini. Zmajevi Istre su klub pilota sportsko-rekreativnih zrakoplova u koje spadaju i žirokopteri.

 (Snimio Dejan Štifanić)

- Iz Češke preko Mađarske došli smo prvo do aerodroma u Rijeci i nakon toga produžili za Medulin, a let je ukupno trajao tri sata. Na put je krenulo i do Istre došlo ukupno pet osoba, troje odraslih i dvoje djece, priča nam Matoš Pavlik, koji je pilotirao jednim od tri žirokoptera, drugim Pavel Brezina koji je inače zastupnik tvrtke AutoGyro za Češku, a trećim je pilotirala Pavelova supruga Jana.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini