BUJE

IDEJE ANTIFAŠIZMA PRIBLIŽITI MLADIMA - Zajedničkim snagama do virtualnog muzeja antifašizma


- U cijelosti smo odradili sve zadatke iz postavljenog plana, pa čak i više od toga, vrlo dobro smo organizirali naše glavne manifestacije koje okupljaju velik broj članova, gostiju i drugih građana, napomenuo je na početku redovite skupštine Udruge antifašista Bujštine njen predsjednik Edi Andreašić. Dodao je kako su članovi sudjelovali na raznim manifestacijama i komemorativnim skupovima, naročito u Istri, te u obližnjim mjestima susjedne Slovenije.

Dobra briga o spomeničkoj baštini

Andreašić je pohvalio općine i gradove s područja Bujštine za brigu o spomeničkoj baštini i održavanju pedesetak spomen obilježja. U ovoj godini, na primjer, uređen je spomenik u Sv. Mariji na Krasu, a postavljena je i rasvjeta podno spomenika u Plovaniji. I u ovoj je godini nastavljena dobra suradnja sa srodnim udrugama na cijelom području, a putem raznih zajedničkih aktivnosti čuva se zajedništvo sva tri naroda koji žive na tom dijelu Istre.

Uz ostalo, utvrđen je program rada za 2019. godinu u kojemu se kao najvažnija zadaća navodi pomlađivanje udruge, što je problem i u radu raznih drugih udruga. Udruga antifašista Bujštine „pokriva“ područje Buja, Umaga, Novigrada i Brtonigle i broji 320 članova s prilično visokim prosjekom godina.

- Ispada da se antifašizmom bavi samo starija populacija, tako da moramo organizirati javne tribine i predavanja, držati predavanja o 2. Svjetskom ratu, idejama antifašizma, o temama iz povijesti, ali i aktualnoj situaciji s obzirom na pojave revizije prošlosti i umanjivanja vrijednosti antifašističke borbe, rekao je Andreašić navodeći dobre primjere i iskustva udruga antifašista u Buzetu i Opatiji.

Virtualni muzej antifašizma u Bujama

U programu rada navedeni su brojni susreti sa članovima drugih udruga, a s prijateljima iz slovenskih i talijanskih udruga će se organizirati tematski skupovi o zajedničkim problemima kao što su pomlađivanje članova, revizija povijesnih činjenica, utjecaji radikalnih snaga, izbjeglička kriza i slično. Želi se zajedničkim snagama i sredstvima iz EU fondova pokušati ostvariti projekt svojevrsnog virtualnog muzeja antifašizma. Projekt je već pripremljen, a inicijator i nositelj projekta je Grad Buje.

Od raznih i brojnih manifestacija i skupova koji će biti organizirani ili na kojima će članovi Udruge sudjelovati, izdvaja se organizacija 75. obljetnice bitke kod Kućibrega na Gornjoj Bujštini 3. studenog iduće godine. Organizirat će se nekoliko izleta radi upoznavanja mjesta značajnih iz NOB-e, ali i zbog suradnje i međusobnog upoznavanja članova.

Skup su pozdravili brojni gosti, među kojima dopredsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije Edo Jerman, predsjednik saveza boraca Pirana Bojan Česnik i drugi. Gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin je, uz ostalo, napomeno potrebu da se spomenik palim borcima NOB i žrtvama fašističkog terora u Plovaniji obnovi zajedničkim sredstvima gradova i općina sve tri države, jednako kao što je zajednički taj spomenik i podignut. Grandiozni spomenik palim borcima i žrtvama fašističkog terora je rad poznatog kipara Aleksandra Rukavine, a u Plovaniji je podignut 1981. godine. Njegova detaljnija obnova traži i znatna financijska sredstva. (Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter