BUJE

Skupština Gradskog društva Crvenog križa Bujštine, jednog od najaktivnijih u Hrvatskoj: JUBILEJI OBILJEŽENI ZAHVALOM ZA HUMANOST


U svečarskom dijelu sjednice Skupštine Gradskog društva Crvenog križa Buja obilježena su tri važna jubileja - 140 godina djelovanja Crvenog križa na tlu Hrvatske, 65. obljetnica dobrovoljnog darivanja krvi te 25. obljetnica Hrvatskog Crvenog križa kao samostalnog nacionalnog društva. Tom je prigodom ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Buje Hrvoje Kovačević podsjetio na razvoj te humanitarne organizacije, njenu veliku ulogu u svim stanjima ugrožavanja života.

Edukacija prve pomoći

Posjetio je Kovačević da Hrvatski Crveni križ kao samostalno nacionalno društvo djeluje od 10. listopada 1991. godine. Odmah su aktivisti Crvenog križa imali mnogo posla, naročito u vrijeme Domovinskog rata i poslije njega, na zbrinjavanju velikog broja prognanika i izbjeglica, ali izvršavajući i druge važne obaveze. Danas Crveni križ u Hrvatskoj ima 131 društvo u kojemu humanitarnu opredijeljenost iskazuje više od 12 tisuća volontera.

Gradsko društvo Crvenog križa Buje pokriva područje sjeverozapadne Istre, odnosno djeluje na području gradova Umag, Novigrad i Buje, te općina Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj, na kojemu živi oko 37.000 stanovnika. U tim su mjestima organizirana lokalna društva Crvenog križa u kojima djeluje velik broj volontera. U prigodnom izlaganju Kovačević je predstavio presjek desetogodišnjeg rada i brojnih aktivnosti koje se provode na dobrobit svih građana. Danas se aktivnosti Crvenog križa i na području Bujštine odvijaju kroz službu traženja, prvu pomoć, kroz pripreme odgovora na eventualne katastrofe, organiziranje dobrovoljnog davanja krvi, socijalne skrbi i rada s mladima. Po gotovo svim aktivnostima GDCK-a Bujštine spada u red najaktivnijih u Hrvatskoj.

Posebno su vrijedni uspjesi u edukaciji za pružanje prve pomoći, a od 2008. godine, kada je seniorska ekipa bila prvi put na nacionalnom prvenstvu, postignuti su izuzetni rezultati. Pored uspjeha na državnim natjecanjima, gdje su ekipe Gradskog društva Buje nekoliko puta bile jedini predstavnici Istre, organizirani su tečajevi za buduće vozače, radnike, građane, kao i za mlade u školama.

Interventni tim osnovan 2008.

- S ponosom ističemo kako smo trenutno jedino društvo Crvenog križa na području Hrvatske čiji su volonteri nakon obuke stekli međunarodne licence za rješavanje brojnih izazova. Uz pomoć licenci i mukotrpnog rada naših volontera stekli smo status društva koje može odgovoriti na mnoge potrebe zajednice. Brojna natjecanja i vrhunski rezultati potvrđuju ugled našeg Društva u prvoj pomoći. Posebno ističemo i posebno se ponosimo što je upravo naša seniorska ekipa branila boje Hrvatske na Europskom natjecanju ekipa prve pomoći u Bukureštu 2015. godine. Nemjerljiv je rezultat koje je ovo malo društvo postiglo sa svega tri zaposlene osobe. Brojna velika društva čude se našim uspjesima, zadovoljno je naglasio Hrvoje Kovačević.

Operativne snage GDCK-a Buje temeljna su operativna snaga sustava civilne zaštite području svih šest jedinica lokalne samouprave koje pokriva. U skladu s tim GDCK Buje u posljednjih 10 godina ostvarilo značajan napredak u toj djelatnosti. Još 2008. godine u Bujama je osnovan prvi interventni tim na području Istarske županije. Educirano je 25 pripadnika interventnog tima koji su svoje znanje iskazali u brojnim izvanrednim situacijama (poplava, požari, migracije i druge manje intervencije). Opremljeno je i skladište za katastrofe u kojemu se može zbrinuti dvjestotinjak građana.

Osim toga, različitim socijalnim programima nastoji se pružiti pomoć socijalno ugroženim ili osobama u nepovoljnim osobnim ili obiteljskim okolnostima. Uz sve to, izuzetno je zapažen rad s mladim volonterima, a već 1995. godine osnovan je, prvi u Hrvatskoj, Klub mladih Crvenog križa. Od tada pa sve do danas Klub mladih s 87 članova neprekidno djeluje i jedan je od najaktivnijih u državi.( Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter