u pazinskom spomen domu

Istarski antifašisti: HRVATSKA NE SMIJE ŠUTJETI NA KRIVOTVORENJE POVIJESTI


Istarski antifašisti na godišnjoj skupštini održanoj u pazinskom Spomen domu Sjedinjenja i slobode osudili su reviziju povijesti i krivotvorenje povijesne realnosti fašističke Nezavisne Države Hrvatske. Sa skupštine je hrvatskoj javnosti i vlastima upućen apel kojim se traži osuda takvih nastojanja koja su suprotna tekovinama civilizirane i demokratske Europe.
Predsjednik Saveza Udruga antifašista Istake županije Tomislav Ravnić u svom je izlaganju podsjetio kako je plimu revizionizma pokrenuo Tomislav Karamarko koji je u borbi za vlast surađivao sa širokim spektrom desničarskih udruga i organizacija od nekih veterana pa do klerikalnih nevladinih organizacija. Kao prve šovinističke istup Ravnić je izdvojio prosvjed protiv ćirilice u Vukovaru, a takve su manifestacije, u vrijeme vladavine Tihomira Oreškovića, kulminirale jurišom ultrakonzervativaca na mnoge hrvatske institucije. Uz to, Rimokatolička crkva u Hrvatskoj postala je institucija koja promovira negiranje ustaških zločina i viktimizaciju poginulih ustaša.
Naročito su izražena nastojanja negiranja ustaških zločina u Jasenovcu, u čemu se posebno ističe Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasnovac i njihov tajnik Igor Vukić koji u svojoj knjizi „Radni logor Jasenovac“. Promociji ove pseudoznanstvene publikacije logističku potporu daje Rimokatolička crkva, a skandalozno je, kaže Ravnić, da je javna HRT ugostila autora i omogućila širenje neistina kojima se bavi Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasnovac, koje nažalost financira i hrvatska Vlada. Na sličan se način promovira i knjiga „Mit o Jasenovcu“ u kojoj se negira genocid i Holokaust koji je ustaški režim NDH provodio u tom logoru smrti u kojem su ubijane najmanje 83 tisuće logoraša. Nažalost u tomu sudjeluju i neki crkveni velikodostojnici poput sisačkog biskupa Vlade Košića koji služi mise zadušnice za, po njemu goloruke mučenike pripadnike Wehrmachta, a istovremeno negira ustaški masakr u glinskoj pravoslavnoj crkvi u kojoj je početkom kolovoza 1941. Zvjerski okrutno ubijeno više od tisuću Srba.
Ravnić je u nastavku svog izlaganja naveo još nekoliko slučajeva kojima se nastoje negirati ustaški zločini, a među skandaloznijima je istup biskupa Mile Bogovića i Ante Belja koji Dječji logor u Jastrebarskom nazivaju „dječjim domom za ratnu siročad“. U takvim se slučajevima, ističe Ravnić, redovito negira genocid, Holokaust zapravo negiraju se masovni zločini ustaškog režima Nazavisne Države Hrvatske. Stoga istarski antifašisti zahtijevaju oštru osudu takvih nastojanja, jer zatiranje antifašističkog naslijeđa i rehabilitacija zločinačke NDH je praksa koja Hrvatsku izdvaja od ostalih zemalja članica EU nastalih na antifašističkim stečevinama.
Ništa prihvatljivije Istri ne dolazi sa zapadne strane, s koje neofašistička iredentistička propaganda relativizira fašistički teror kojem su Istrani bili izloženi tijekom talijanske fašističke okupacije. I u ovom slučaju hrvatske vlasti, na veliku žalost, šute.
-Slavenski narodi Istre morali su oružjem braniti svoj identitet i svoje dostojanstvo. U toj borbi imali su svesrdnu pomoć talijanskih antifašista i jedinio takva povijesna istina treba služiti kao osnova suživota između dva naroda. Na reviziju povijesti ne smije se šutjeti jer se i šutnjom vrijeđaju naše velike žrtve položene za slobodu Istre od fašističkog ropstva, poručuju istarski antifašisti hrvatskim vlastima sa skupštine u Pazinu.
Nakon prihvaćanje izlaganja svog predsjednika članovi Skupštine Saveza Udruga antifašista Istarske županije Eda Jermana iz Buzeta imenovali su za potpredsjednika SABA RH, a Romana Bošca iz Žminja za člana predsjedništva SABA RH. (Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater