KONOBA MARINO U GRAČIŠĆU
FOTO/U jednu od najpoznatijih konoba u središnjoj Istri više se ne ide samo na kobasice i ombolo. S novom gazdaricom stigli su i NOVI OKUSI
Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća kuća u kojoj se danas nalazi konoba Marino u Gračišću bila je derutna ruševina. Razmišljajući o povratku na djedovinu, danas pokojni Marino Buljan sa suprugom Svetlanom odlučio je potpuno obnoviti kuću i u njoj otvoriti konobu. Obnova je potrajala dvije godine, ali naposljetku, na prvi dan proljeća, 21. ožujka 1992. godine konoba Marino je otvorena, i vrlo brzo je postala kultno mjesto tradicijske gastronomije u središnjoj Istri. U početku je ponuda bila vrlo jednostavna, kao i u većini drugih istarskih konoba toga vremena: pršut, sir, maneštra, kobasice i ombolo s kiselim kapuzom, i to je tada bilo sve. Nešto kasnije su na jelovnik uvrštene i tjestenine sa šugom, odnosno fuži, njoki, ravijoli i - što je tada također bila rijetkost u istarskim konobama - pljukanci, a još malo kasnije na jednom od najljepših istarskih ognjišća počele su se peći i čripnje.