NA PROLJEĆE GASILI ČAK 120 POŽARA!

INTERVENCIJE PULSKIH VATROGASACA: I unatoč sve češćoj vatri, stignu spašavati MAČKE, GALEBOVE I PČELE

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
Nedjeljno spašavanje mačke na Velom Vrhu (JVP Pula)

Nedjeljno spašavanje mačke na Velom Vrhu (JVP Pula)


Zabrinjavajuće je da je požara u travnju, svibnju i u lipnju u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini bilo čak 208 posto više. Na Puljštini je u drugom tromjesečju prošle godine bilo 39 požara, ove godine u istom razdoblju 120! Porast je i u Puli - lani je na proljeće bilo 24 požara, a ove godine čak 61

Protekle su nedjelje pulski vatrogasci imali posla na Velom Vrhu - prva smjena skidala je mačku sa stabla u Ulici braće Leonardelli. Mačka je spašena i sretno vraćena vlasnici, izvijestili su nas iz Javne vatrogasne postrojbe Pula, a sretni trenutak ovjekovječili su i fotografijama.

Kamo sreće da se vatrogasci bave samo ovakvim intervencijama. No, prema statistici za travanj, svibanj i lipanj, koja je kroz izvješće o intervencijama u srpnju podnesena gradonačelniku Pule Borisu Miletiću, a on ga početkom kolovoza i usvojio, požari su itekako glavna preokupacija vatrogasaca na područje djelovanja Javne vatrogasne postrojbe Pula. U drugom tromjesečju zabilježeno je 267 intervencija, od čega 120 požara, 75 tehničkih intervencija i 52 izvida. Na samom području grada Pula odrađeno je 165 intervencija.

Lakše ozlijeđen vatrogasac

Zabrinjavajuće je da je požara u odnosu na isto razdoblje u 2019. godini bilo čak 208 posto više. Za usporedbu, tehničkih intervencija bilo je 32 posto manje. Na Puljštini je u drugom tromjesečju prošle godine bilo 39 požara, ove godine u istom razdoblju 120! Porast je i u Puli - u travnju, svibnju i lipnju prošle godine bilo ih je 24, a ovog proljeća čak 61. Od toga ih je 35 bilo na otvorenom, 21 u zatvorenom prostoru, a pet na prometnim sredstvima.

Podsjetimo da je 21. lipnja u jutarnjim satima gorjelo potkrovlje u Maksimijanovoj ulici u centru Pule. Unatoč otežanom prilazu, s obzirom na uske ulice u staroj jezgri, operativna postrojba uspjela je objektu prići iz Ulice Sergijevaca. Požar u razbuktaloj fazi ugasili su u kratkom roku, u intervenciji je lakše ozlijeđen i jedan vatrogasac, a evakuirane su tri osobe koje su zbog laganog trovanja dimom zbrinuli djelatnici Hitne medicinske pomoći.

Dva spašavanja galeba

Samo tjedan kasnije, 29. lipnja, dogodio se požar i u stambenoj zgradi u Tomasinijevoj ulici na Verudi, o čemu smo pisali u više u navrata. Tamo su vatrogasci u trenutku dolaska zatekli požar u razbuktaloj fazi u jednom stanu, zatvorili su glavni dovod plina, ugasili požar i raščistili prostorije u stanu. Utvrđeno je da ostali stanovi nisu oštećeni. U svibnju su pak pulski vatrogasci gasili požar na autu u garaži u Vinkuranu, u istom mjesecu gorjelo je nisko raslinje u šumi na Vallelungi, u lipnju su imali i požar u zapuštenom Diskontu na Vidikovcu… Ne samo da su proteklih mjeseci imali iznimno veliki broj okršaja s vatrom, nego su se morali boriti i s lažnim dojavama - u travnju, svibnju i lipnjz zabilježene su dvije lažne dojave o požarima. I uz sve to, koncem lipnja stigli su odraditi vježbu gašenja požara i evakuacije ljudi na Brionima.

Mačka spašena protekle nedjelje na Velom Vrhu ući će u statistiku za treće tromjesečje 2020. godine. U onom proljetnom imali su dvije takve intervencije - obje su mačke spašavali na području Grada. Zanimljivo je i da su u Puli imali i dva spašavanja galeba (!) te su u dva navrata upotrebom autoljestvi uklanjali pčele sa stabala u vrijeme njihovog rojenja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum