ORGANUM HISTRIAE

Na drevnim orguljama u Svetom Lovreču Pazenatičkom svirao mladi Ivo Mrvelj: HOMMAGE BOŽIDARU GRGI, ČUVARU I NACIONALNE GLAZBENE BAŠTINE

| Autor: Luka JELAVIĆ
Ivo Mrvelj za orguljama, u čast Božidaru Grgi (Darko HRESTOVČAK)

Orgulje u crkvi sv. Martina su posljednjom restauracijom 2013. godine vraćene u stanje za potpunu uporabu. Otežanu identifikaciju i stručnu opservaciju drevnog instrumenta obavio je veliki zaljubljenik u orgulje i nacionalnu glazbenu baštinu prof. Božidar Grga (1942. - 2019.), pa je upravo njemu bio posvećen koncert

Ovogodišnji, 21. međunarodni orguljaški festival Organum Histriae nastavljen je u župnoj crkvi Svetog Lovre u Sv. Lovreču Pazenatičkom, u jednoj od najstarijih istarskih romaničkih građevina, u kojoj se nalaze orgulje iz 1735. godine. Nakon višegodišnjeg istraživanja, tek je 2008. godine potvrđeno da su još tada zapuštene orgulje djelo slavnog Petra Nakića (Pietro Nacchini), utemeljitelja mletačko–dalmatinske graditeljske škole.

Restauracija

Orgulje u crkvi sv. Martina su posljednjom restauracijom 2013. godine vraćene u stanje za potpunu uporabu. Otežanu identifikaciju i stručnu opservaciju drevnog instrumenta obavio je veliki zaljubljenik u orgulje i nacionalnu glazbenu baštinu prof. Božidar Grga (1942. - 2019.), pa je upravo njemu bio posvećen koncert. Za drevnim orguljama bio je mladi hrvatski orguljaš Ivo Mrvelj, koji u Leipzigu studira crkvenu glazbu.

Za hommage velikom zaljubljeniku u orgulje Ivo Mrvelj je odabrao nekoliko prikladnih djela Juana Bautiste Cabanillesa (1644. – 1712.), Francisca Corree de Arauxo (1584. – 1654.), Johanna Sebastiana Bacha (1685. – 1750.), Domenica Scarlattija (1685. – 1757.) i Giovannija Morandija (1770. – 1824.), a u program je uvrstio i svoju "Sonatu u h-molu".

- Posebno mi je drago svirati na Nakićevim orguljama. Osjeti se razlika u sviranju na starim i novijim instrumentima, treba se naviknuti na stare orgulje, neke su u lošem stanju pa treba pažljivije rukovati. Ima razlike, to osjete svirači. Inače, sretni možemo biti što u Istri ima mnogo instrumenata neprocjenjive vrijednosti graditelja iz Nakićeve škole. Koncert kojima smo odali počast Božidaru Grgi donio je vječno lijepu glazbu Mediterana. Uz atraktivna djela španjolskih skladatelja iz vremena kasne renesanse i baroka u programu sam uvrstio i jednu od Bachovih ranijih toccata obilježenu snažnim talijanskim utjecajima, kao i skladbu njegovog vršnjaka Domenica Scarlattija koji je vrlo inventivno djelovao u Španjolskoj i Portugalu. Na programu se našla i jedna moja "Sonata u h-molu", kao dio ciklusa u nastajanju od šest sonata za instrumente s tipkama. Napisao sam ih do sada četiri, iskoristio sam korona-krizu i radio na kompozicijama, bio je zadovoljan nakon koncerta Ivo Mrvelj primajući čestitke.

Vrstan umjetnik

Ivo Mrvelj (1995.) je prije godinu dana diplomirao s odličnim uspjehom orgulje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi red. prof. Marija Penzara, nekad umjetničkog voditelja festivala Organum Histriae. Posljednje dvije godine studija provodi u sklopu programa Erasmus+ na Visokoj školi za glazbu i kazalište u Leipzigu, gdje pohađa nastavu orguljske literature i improvizacije, a zatim je nastavio studij crkvene glazbe u istom gradu. Redovito nastupa u Hrvatskoj i Europi.

Festival Organum Histriae 2020. završava večeras u Bujama koncertom u kojemu sudjeluju Branko Mihanović (oboa) i Ljerka Očić, koja će svirati na velebnim orguljama Gaetana Callida iz 1791. godine, najslavnijeg i najuspješnijeg učenika Petra Nakića. Koncert u župnoj crkvi sv. Servula počinje u 20 sati, a u povodu završetka festivala u istoj će crkvi s početkom u 11.30 sati biti održana i misa zahvalnica. Ulaz na misno slavlje i koncert je besplatan, uz rezervaciju mjesta, s obzirom na epidemiološke mjere.

Božidar Grga (1942. - 2019.), glazbenik, intelektualac, organolog spasitelj i zaštitnik najvrjednijih povijesnih glazbenih instrumenata s tipkama i nacionalne glazbene baštine, godinama je bio član stručnog tima Organum Histriae. Tijekom bogate karijere postao je jednim od najvažnijih čuvara glazbene baštine, a prije svega povijesnih orgulja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater