MELODIJE ISTRE I KVARNERA

MIK 2020: Publici najbolji Tedi Grubica, a žiriju Daniel Moscarda

| Autor: Glas Istre
(Roni BRMALJ/Novi list)

Tedi Grubica slavio je s kompozicijom "Fala ti ča si blizu", a Daniel Moscarda skladbom imena "Ostani tu"

Godinu u kojoj je Rijeka bila europska prijestolnica kulture, a Festival Melodije Istre i Kvarnera imao samo jednu natjecateljsku večer zapamtit će svi poklonici i Rijeke, i ovog, za sve Primorce i Istrijane “festivala koji se zove dom”, a najviše oni koji su sinoć slavili na Trgu Riječke rezolucije. A slavili su mnogi jer je i nagrada bilo puno. Onaj koji se publici najviše svidio bio je Tedi Grubica s kompozicijom “Fala ti ča si blizu” za koju je glazbu napisao Goran Šarac, tekst Robert Pilepić, a aranžman načinio Aleksandar Valenčić, javlja Novi list

Ista skladba zbrojivši glasove Facebook glasovanja i onog na Trgu Riječke rezolucije imala je 41 bod. Drugoplasirana, po izboru spomenute simbioze online i “publike uživo” bila je pjesma “Inkantan” (Robert Grubišić – Zlatan Marunić – Robert Grubišić/Ivan Nini Načinović) s 36 bodova, u izvedbi Jose Butorca i klape Tić, a trećeplasiranu kompoziciju “Dajen ti besedu” (Robert Grubišić – Robert Pilepić – Robert Grubišić) otpjevali su Martina Majerle i klapa Tić i od publike dobili 33 boda.

A sad – kako su glasovali “ljudi od struke”? E, pa prvonagrađena skladba po sudu stručnog žirija je skladba imena “Ostani tu”, za koju glazbu, tekst, i aranžman potpisuje Daniel Moscarda koji ju je i otpjevao. Na “srebrno postolje” žiri je stavio kompoziciju “Ne pasiva ovo vrime nego mi” u izvedbi Erika Balije, za koju je glazbu i tekst napisao Toni Pernić, dok aranžman potpisuje Mauro Giorgi koji je dobitnik i Nagrade za najbolji aranžman što ju dodjeljuje Radio Istra upravo za ovu pjesmu. Treće mjesto, kaže stručni žiri pripalo je pjesmi “Kap po kap” čiji je autor glazbe i aranžmana Saša Markovski, teksta Vjeko Alilović, a izvela ju je Nina Kraljić. Nina je, po odluci Hrvatskog radija Radija Rijeka za izvođenje ove pjesme dobila “Zlatni mikrofon” tj. nagradu za najbolju interpretaciju, dok je tekstopisac Vjeko Alilović, odlukom Čakavskog sabora upravo za tekst pjesme “Kap po kap” proglašen najboljim tekstopiscem MIK-a 2020. godine.

Nagradu “Beseda” što ju Novi list tradicionalno dodjeljuje kompoziciji koja cjelokupnim izričajem (tekst, glazba, interpretacija) na najbolji način promovira naš kraj i njegovu tradiciju dobila je grupa Father (Franjo Jardas, Davor Tomić Pinky, Marko Jurić i Dario Borut Pažanin) za kompoziciju “Tramuntana”. Franjo Jardas je autor glazbe i teksta, a cijeli bend potpisuje aranžman.

Najboljim debitantom MIK-a 2020. godine Pomorski radio Bakar proglasio je Tedija Grubicu koji je u svijet MIK-a ušao skladbom “Fala ti ča si blizu” (Goran Šarac – Robert Pilepić – Aleksandar Valenčić).

Nagrada Roženice koju za najbolje zastupljen istrarski melos u kompoziciji tradicionalno dodjeljuje Hravatski radio Radio Pula, ove godine nije dodijeljena, što, zaključujući prijašnjim iskustvima, znači samo jedno – sljedeći će MIK vrvjeti onima koji se “utrkuju” za ovu nagradu. I za kraj još samo obavijest onima koji su na pozornici očekivali Melaniju Purić, a na njezinom mjestu ugledali Andrinu Frleta – sve je OK, samo Melanija je opravdano izostala, a Andrina opravdala prijateljstvo pa ju je zamijenila.

Večeras revijalna večer MIK-a

Večerašnji mikovski »revijalac« bit će upriličen na Trgu riječke rezolucije od 20 sati nadalje. Na njemu će nastupiti: Antonio Krištofić, VIM i Atlantis, Joso Butorac, Vesna Nežić Ružić, Sergio Pavat, Duško Jeličić, Nino Načinović, ženska klapa Hreljin, klapa Tić, Tamara Brusić, Gianluca Draguzet, Martina Majerle, Duo Battifiaca, Alen Vitasović, Jozefina Jurišić, Đani Maršan, ženska klapa Luka, Mario Lipovšek Battifiaca… Večer sjećanja na mikovskom srcu drage kompozicije vodit će Robert Ferlin i Mario Lipovšek.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater