POSEBNO FESTIVALSKO IZDANJE

"Moj jutarnji smijeh" pobjednik Motovun Film Festivala

| Autor: Glas Istre

Neobično putovanje Motovun Film Festivala privedeno je uspješno kraju dodjelom ovogodišnjih festivalskih nagrada na svečanosti u Laubi.

"Ponosni smo što smo uspjeli realizirati dosad najčudnije izdanje Motovun Film Festivala koje je trajalo čak 40-ak dana, izjavio je direktor festivala Igor Mirković.

Glavnu nagradu Propeler Motovuna osvojio je srpski film "Moj jutarnji smijeh" redatelja Marka Đorđevića. Žiri u sastavu: Lana Barić, Goran Bogdan i Nina Violić ocijenio je jednoglasno kako ovo istodobno duhovito i bolno ostvarenje omogućuje ulazak u svijet razmažene generacije odrasle pod staklenim zvonom i protekcijom roditelja. „Marko Đorđević napravio je film o svojoj generaciji, uspio je pomaknuti granice očekivanog i tako stvorio vrlo autentičan i hrabar film koji gledamo aktivno, čas smijući se, čas osjećajući nelagodu“, obrazložio je žiri koji je dao i posebno priznanje glumcima Filipu Đuriću i Ivani Vuković za uloge u tom filmu.

"Volim darovitost i sretna sam što je možemo nagraditi", kazala je članica žirija Lana Barić uručujući nagrade.

"Moj jutarnji smijeh" dobio je i nagradu žirija kritičara FIPRESCI za, kako navode, inteligentno minimalistički prikaz balkanske nelagode te za nijansirana i često uzbudljiva glumačka ostvarenja.

Preuzevši nagrade u Laubi, redatelj Marko Đorđević izjavio je daupravo radi na novom filmu. "Ova će mi priznanja biti poticaj da napravim još bolji film", dodao je.

Najboljim ostvarenjem u kategoriji Motovunski kratki žiri je proglasio francuski animirani film "Ka morskoj prašini" redateljice Héloïse Ferlay. Riječ je, kako stoji u obrazloženju, o delikatnoj obiteljskoj drami, vrlo profesionalno snimljenom, zrelom i senzitivnom filmu o depresivnoj majci i njezino dvoje zahtjevne djece na njihovom intenzivnom, ganutljivom putu. Pobjedom na MFF-u ovaj film ulazi i u konkurenciju za nominacije za nagradu Europske filmske akademije.

Ovogodišnje zahtjevno izdanje Motovun Film Festivala, koje je u nemogućnosti održavanja na motovunskom brdu, filmove je dovelo u čak 25 gradova i mjesta diljem Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini