ZAGREB

HND osudio napad na snimatelja portala Index.hr na prosvjedu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je u nedjelju napad na snimatelja portala Index.hr koji se dogodio u subotu za vrijeme prosvjeda "Festivala slobode" u Zagrebu protiv epidemioloških mjera te kolegi dalo punu podršku.

"HND smatra nevjerojatnim da ljudi koji se okupljaju pod egidom obrane vlastitih sloboda svojim agresivnim ponašanjem ugrožavaju slobodu novinarki i novinara onemogućavajući im da rade svoj posao", priopćio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

HND već godinama upozorava na neprihvatljivu atmosferu u kojoj su novinari glavni krivci za sve loše što se događa u društvu.

"Mediji, odnosno novinarke i novinari, snimatelji i fotoreporteri  u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa pokazali su koliko je novinarstvo važno za cijelo društvo te kako već mjesecima o njoj izvještavaju riskirajući svoje zdravlje i zdravlje svojih obitelji, a sve da bi javnost na vrijeme imala točnu informaciju", podsjetio je Zovko. 

HND stoga očekuje da nadležne institucije počnu raditi svoj posao i sankcioniraju napadače na novinare. 

Napad na snimatelja koji je bio na novinarskom zadatku dogodio se pred sam kraj skupa kada mu je prišao muškarac koji ga je upitao za koga radi, a nakon što mu je snimatelj odgovorio, ovaj ga je počeo grubo vrijeđati, naveo je Zovko. 

Potom mu se pridružio i redar koji je nosio majicu s natpisom "Festival slobode". Na snimci koju je objavio Index.hr mogu se čuti salve uvreda na račun cijele redakcije Indexa, a napad je kulminirao kad je snimatelju strgnuta maska s lica i mobitel iz ruke. 

Daljnju eskalaciju, prema pisanju Indexa, spriječio je policajac u civilu.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater