Vino je nektar koji povezuje ljude pa tako mnogo poslovnih ljudi koji novac zarade u nekoj drugoj djelatnosti odlučuje investirati u vinarstvo i vinogradarstvo. Oni su iz različitih branši: odvjetnici, inženjeri, arhitekti, liječnici, pjevači, glumci i mnogi drugi. Velik novac okreće se u sportu, pogotovo u nogometu gdje solidan igrač može zaraditi nekoliko milijuna eura, no rijetki su oni koji ga ulažu u vinarstvo i vinogradarstvo. Ipak, ima svijetlih primjera. Na svjetskoj razini, najznačajniji je primjer sjajnog španjolskog nogometaša Andresa Inieste o čijim sam vinima već pisao u ovoj kolumni. I u našoj zemlji ima dobrih primjera gdje su nogometaši investirali u vinarstvo i vinogradarstvo. To su Željko Adžić koji s ocem ima vinariju u Kutjevu, Igor Štimac koji s braćom i ocem ima vinariju na Komarni, zatim Saša Senjković koji sa suprugom vodi vinariju na Braču gdje je vinograde već posadio i Stipe Pletikosa. Vrlo značajna ličnost u vinskom poslu je i Gordan Mohor, legendarni golman koji je jedan od najznačajnijih hrvatskih trgovaca vinom, a u Istri bih istaknuo Roberta Palisku koji s obitelji ima malu vinariju u Nedešćini.
Velika potražnja
No, danas sam se odlučio za vina Vukovarca Darija Krešića koji je kao dijete prošao strahote Domovinskog rata. Morao je napustiti rodni grad i dio života provesti u prognanstvu u Zagrebu. Tu je i započeo svoju nogometnu karijeru te se dosta rano otisnuo u inozemstvo i sportsku karijeru gradio u Njemačkoj, Grčkoj, Rusiji i na Cipru. Vrlo mlad stigao je u Njemačku i dio karijere proveo u nogometnom klubu Eintracht iz Triera, grada koji leži na rijeci Mosel i u čijoj se okolici nalaze najznačajniji vinogradi u Njemačkoj. Kako je Dario ispričao u intervju koji sam pročitao u jednim našim novinama, upravo se ovdje zaljubio u vino i odlučio dio novca zarađenog u nogometu uložiti u vinske dvore u rajskom Šarengradu, nedaleko Iloka. U posao je obitelj Krešić krenula 2006. godine. S obzirom na to da mu je otac iz Šarengrada, tamo su Dario i njegova obitelj našli lijepu poziciju za vinograd i staru kuću s podrumom koji datira još iz Drugog svjetskog rata. Tako je krenula priča vinarije Krešić koja je trebala biti mala vinarija s podrumom. Prva berba na tržište je izašla 2011. godine, upravo u razdoblju kad je Dario bio na vrhuncu svoje nogometne karijere. Potražnja za vinima bila je vrlo velika i vinarija se proširila pa danas obrađuje dvadesetak hektara vinograda. Polovica otpada na graševinu, ostali sortiment čine: silvanac zeleni, sauvignon bijeli, traminac, pinot sivi i chardonnay od bijelih sorti te još frankovku i cabernet sauvignon, a na tržištu se predstavljaju s devet etiketa vina.
Karakteristike
Danas bih s Vama podijelio moje viđenje njihove graševine iz berbe 2017., za koju je grožđe brano s nekoliko najboljih položaja početkom rujna, a nakon prerade vino je odležavalo u inox bačvama. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto i u čaši se vrlo brzo otvara i pokazuje svoju raskoš. Na nosu se na početku otvaraju cvjetne note livadnog cvijeća, potom slijedi nota kamilice praćena notom breskve koju slijedi nota marelice i malo livadnog meda praćenog notom suhih mendula, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je na granici suhog i polusuhog, djelomično je toplo i djelomično je mekano, a s druge strane krasi ga dobra svježina koja je uvijek tipična za ovu sortu grožđa. Vino je dosta je ukusno i krasi ga srednje tijelo, ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je djelomično izražena, a trajnost u ustima je sasvim solidna. Vrlo je ugodno i harmonično, a na aftertasteu javlja mi se nota marelice. Vino je još uvijek u dobroj formi i lijepo se pije pa ga nije potrebno čuvati nego trošiti. Enogastronomski ovakva vina izvrsno pašu uz riječnu ribu a ja bih se odlučio za tradicionalni fiš paprikaš.