KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Ukusna pileća obara sa žličnjacima

| Autor: Glas Istre
Ilustracija

Ilustracija


Obara je specijalitet slovenske kuhinje, nešto slično pilećem varivu ili gulašu od piletine, ali na bijelo, bez paprike i rajčica. Limun i mažuran obari daju svjež okus. U obaru se mogu ukuhati krumpiri ili heljdini žganci, ali u ovoj našoj varijanti pripremili smo žličnjake od pšeničnog brašna. Obara se priprema i od drugih vrsta mesa, primjerice od teletine. Tradicionalno se na koncu jelo zalije vinom ili octom i prokuha. Međutim, ako ne volite kisela variva obara je ukusna i bez octa.

Sastojci:

  • 50 dkg piletine
  • 4 dkg ulja
  • 1 mrkva
  • 1 korijen peršina
  • 3 dkg celera
  • 1 žlica brašna
  • sol, papar
  • kora neprskanog limuna
  • mažuran, lovorov list
  • malo vina ili vinskog octa (opcija)
  • Žličnjaci: 1 jaje, žlica ulja, prstohvat soli, oko 10 dkg brašna 

Postupak:

Na vruće ulje stavite na komade narezanu piletinu i prepržite sa svih strana. Dodati nasjeckani luk, pa kada požuti, dodati i nasjeckanu mrkvu, peršin i celer i sve kratko popržite. Zatim posolite, pobrašnite, dobro promiješajte i zalijte s oko 8 - 10 dcl vode, toliko da se pokrije sav sadržaj i još malo preko toga. Dodajte papar, mažuran, lovorov list i koru neprskanog limuna. Kuhajte dok sve ne omekša na laganoj vatri.

U međuvremenu viljuškom umutite jedno jaje, dodajte žlicu ulja, prstohvat soli te toliko brašna da dobijete glatku i još pomalo mekanu smjesu iz koje se mogu grabiti mali žličnjaci. Kada je obara gotova malom žličicom uzimati tijesto i ukuhati žličnjake u vruću obaru. Treba to raditi brzo, pa kada se završi postupak, kuhati još oko tri minute.

Obara je cjelovit obrok, ali za one s većim kapacitetom apetita može se poslužiti s kuhanim krumpirom ili krumpir dodati zajedno s ostalim povrćem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter