VIDEO DNEVNIK

EKSKLUZIVNO: Pogledajte fascinantne prizore iz Perua koje je snimio pulski umjetnik Igor Popović


Igor Popović, pulski fotograf i snimatelj, napravio je video dnevnik svog putovanja po Peruu od kojeg zastaje dah. U Peruu je boravio dva i pol mjeseca i proputovao tu južnoameričku državu uzduž i poprijeko u sklopu Art Nomad Projecta, bilježeći dronom doista nestvarne prizore te prekrasne zemlje te ih na koncu i montirao u petominutni video.

Peru je, kako kaže Popović, zemlja puna kontrasta, od ljudi do prirode - od prašuma Amazone, glečera Andi pa sve do pustinje i mora. Upravo su ga ti kontrasti najviše fascinirali i inspirirali. Pulski je fotograf snimio neke vrlo rijetke prizore, poput favela u Limi, u koje se rijetki usude ući. O kolikim je naseljima riječ dovoljno govori podatak da od 11 milijuna stanovnika u Limi, njih čak oko tri milijuna živi u kartonskim i limenim barakama.

Kao kontrast tim prizorima šarenih favela, u videu se pojavljuju prekrasne snimke jezera Titicaca, rijeke Ucayali koja je najveća pritoka Amazone, svete doline rijeke Urubamba, pejzaži unutar nacionalnog parka Machu Picchu, Paracasa i Nasce.

El sueño de la tierra from Igor Popović on Vimeo.

- Ovo nije bio puki turistički obilazak Perua. Surađivao sam s lokalnim stanovništvom, pokušao shvatiti njihov način života i sve to zabilježiti kroz umjetnički doživljaj. Fotografirao sam i pripadnike indijanskog plemena Shipibo, Qechua te narod plemena Uru koji žive na doslovno slamnatim otocima izgrađenim ljudskom rukom na jezeru Titicaca. Ovim sam videom želio dočarati veliko bogatstvo različitosti u Peruu i zaintrigirati nekog budućeg putnika da doživi tu zemlju, kaže Popović.

U video se pojavljuje i jedan od najpoznatijih hrvatskih land art umjetnika Nikola Faller iz Osijeka, koji je putovao s Popovićem po Peruu. Faller na pješčanoj obali iscrtava ogromne slike inspirirane kulturom i civilizacijom Inka te njihovom ostavštinom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini