Postoji rješenje

Zaboravili ste izvaditi meso iz zamrzivača? Evo kako ga brzo odmrznuti

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Zaboravili ste izvaditi meso iz zamrzivača, a gosti su pred vratima? Možda vam se čini da je jedina mogućnost naručiti pizzu ili otvoriti konzervu tunevine. Ali čekajte – postoji nada!

Odmrzavanje mesa nije samo pitanje praktičnosti, već i sigurnosti. Neispravno odmrznuto meso može postati pravo bojno polje za bakterije, a rezultat može biti daleko gori od promašenog ručka. Međutim, s pravim tehnikama možete svoje smrznuto meso pretvoriti u savršenu sirovinu za obrok u samo nekoliko minuta, prenosi N1.

Zašto je pravilno odmrzavanje mesa toliko važno?

Kada se meso odmrzava na sobnoj temperaturi, stvara se ono što stručnjaci nazivaju "opasnom zonom" – temperaturni raspon između 4 °C i 60 °C u kojem bakterije mogu udvostručiti svoj broj svakih 20 minuta. Zamislite to kao da ostavljate otvorena vrata svojeg doma i pozivate sve neželjene goste da uđu.

Površina mesa zagrijava se mnogo brže od unutrašnjosti, što znači da dok je središte još uvijek smrznuto, vanjski slojevi mogu postati pravo utočište za salmonelu, E. coli i druge opasne mikroorganizme. Rezultat? Probavne tegobe koje mogu potrajati danima.

Odmrzavanje u hladnjaku – zlatni standard

Odmrzavanje u hladnjaku možda nije najbrže rješenje, ali je svakako najsigurnije. Ova metoda djeluje poput usporenog, ali pouzdanog prijatelja – možda neće riješiti vaš problem odmah, ali vas neće ni iznevjeriti.

Meso treba premjestiti iz zamrzivača u hladnjak 24 sata prije planiranog kuhanja. Za veće komade, poput cijelog pileta ili velikog komada svinjetine, trebat će vam čak i 48 sati. Ova metoda održava temperaturu mesa između 0 °C i 4 °C, što sprječava rast bakterija.

Hladna voda kao kompromis

Kada nemate 24 sata, ali imate sat ili dva, hladna voda postaje vaš saveznik. Ova metoda je poput brzog vlaka – brža od hladnjaka, ali sigurnija od drastičnijih mogućnosti.

Stavite meso u nepropusnu plastičnu vrećicu (ovo je ključno jer ne želite da voda dođe u doticaj s mesom) i uronite je u veliku posudu hladne vode. Voda mora biti hladna – ne mlaka, ne sobne temperature, već zaista hladna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama