VREMEPLOV: U GLASU ISTRE 1985. GODINE

ODSJEČENI OD SVIJETA: Snježni pokrivač pretvorio Istru u otok

| Autor: Jasna ORLIĆ

Promet je bio u kolapsu. Zatvoren aerodrom, do Rijeke je vozio samo jedan bus i to pet i pol sati, vlakovi su jako kasnili. Zbog hladnoće popucale su vodovodne cijevi, mazut i ostalo gorivo nije stizalo na vrijeme i u dovoljnim količina, pa nisu radile mnoge tvornice, a nije bio dopremljen niti kruh. Škole i vrtići bili su zatvoreni

Istru je u siječnju 1985. godine, prije 35 godina snijeg zabijelio četiri puta. Nije padalo samo na Učki i Ćićariji već i na područja uz obalu. Prvi i najznačajniji snježni val praćen snažnom burom zadesio je Poluotok već 4. i 5. siječnja, a zatim još nekoliko puta sredinom mjeseca. Na Puljštini je bilo 10 do 20 centimetara snježnog pokrivača koji se zadržao zbog hladnoće. Minimalna temperatura je 7. siječnja u Puli iznosila minus 7 stupnjeva, a u Pazinu minus 16, dok maksimalna nije prelazila u Puli minus 4 stupnjeva.

Premda su se djeca veselila bijelom pokrivaču i sanjkanju, snijeg je izazvao velike poteškoće u prometu i opskrbi. Autobusi prema Zagrebu često nisu vozili, zračna luka je bila povremeno zatvorena, pa je čak i Zeleni vlak stigao s nekoliko sati zakašnjenja. Poluotok je nekoliko dana postao otok, gotovo pa odsječen od svijeta. Izoliranost se najviše odrazila na opskrbu, jer nije mogla dolaziti hrana, gorivo i sve ostalo neophodno za svakodnevicu. Život kao da je stao. Automobili bez lanaca bili su neupotrebljivi, svugdje se moralo pješke, jer su i gradski autobusi bili rijetkost.

Zbog hladnoće popucale su vodovodne cijevi, mazut i ostalo gorivo nije stizalo na vrijeme i u dovoljnim količina, a u mnoga mjesta nije bio dopremljen niti kruh. Glas Istre bi znao stizati oko podneva u kioske. Neke tvornice nisu radila, a svi vrtići su bili zatvoreni. Učenici su bili na zimskom odmoru.

Neka susjed slomi noge

Uz velike teškoće odvijao se promet. Od Pule prema Rijeci moglo se proći samo sa zimskom opremom uz puno opreznosti. Autobus iz Rijeke za Pulu vozio je tog dana pet i pol sati, a onaj iz Zagreba uopće nije niti krenuo. Dio industrije kojoj je potreban mazut nekoliko dana nije radilo zbog prepolovljenih količina opskrbe. Prednost u opskrbi imale su zdravstvene ustanove i prehrambeni pogoni. Radnici Uljanika koji rade na otvorenom poslani su kućama na osmodnevni prisilni odmor. Zbog hladnoća došlo je do kvara u tvornici stakla tada zvanoj "Boris Kidrič" i tvornici cementa "Giulio Revelante". Bila je nestašica zimskih guma, lanaca, antifriza i ostale zimske opreme. Uglavnom bilo je to izvanredno stanje, kakvo obično zadesi primorje kada padne snijeg.

"Osim snijega i poledice u protekla su tri dana Puljane neugodno iznenadili i nesporazumi oko čišćenja ulica. Dok traju prepucavanja tko je trebao preuzeti čišćenje snijega on se pretvorio u ledenu koru," napisao je Nikola Trgovčić, a Vladimir Jugo dodaje "Zašto da ja čistim, a moji susjedi ne. Ako ja slomim nogu neka moj susjed slomi obje. Neće mi biti žao."

Kako se u priobalju Istre snijeg obično brzo topi, s njim su se otopile i sve tegobe. Ali siječanj je bio neumoljiv pa se slična priča ponovila i 18. dana toga mjeseca.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater