ŠTO JE PISAO GLAS ISTRE

NA DANAŠNJI DAN 1977. GODINE: U podmorju pronađen kvalitetni plin - samo što nije stigao

Kruh iz Selina

Kruh iz Selina


Napuštajući platformu, dr. Perišin je izrazio uvjerenje da će plin, koji sada sagorijeva u velikim količinama, biti vrlo skoro korisno upotrebljen, pisalo je u Glasu Istre 16. rujna 1977. godine. Valja pak podsjetiti da je plin iz sjevernog Jadrana preko Istre na kopno potekao tek u studenom 2006. godine * Seline na Poreštini jedno su od rijetkih istarskih sela u kojima sva domaćinstva peku kruh kod kuće

U petak 16. rujna 1977. godine Glas Istre je izvijestio o radu najuspješnije naše platforme "Panon" koja je plin našla u podmorju u blizini Pule, na tisuću metara dubine.

Platforma "Panon" je na otvorenom moru jugozapadno od Pule pronašla "vrlo kvalitetan i čist sloj plina u kome se nalazi 99 posto metana", a u narednih 15 dana stručnjaci Ina - Naftaplina utvrdit će obime nalazišta i daljnje zadatke vezane za istraživanje i eventualnu eksploataciju.

"Po ocjeni stručnjaka Ine, ovo je najuspješnija od dosad načinjenih 12 bušotina na Jadranu i postoje izgledi da je pronađeno vrlo bogato i kvalitetno nalazište plina", pisalo je na 2. stranici Glasa Istre. Platformu, nad kojom je dnevno sagorijevalo više od sto tisuća kubika plina, obišli su dr. Ivo Perišin, ugledni hrvatski ekonomist i političar, te Petar Fleković, jedan od najuspješnijih direktora Ine.

"Napuštajući platformu, dr. Perišin je izrazio uvjerenje da će plin, koji sada sagorijeva u velikim količinama, biti vrlo skoro korisno upotrebljen". Potrebno je tu podsjetiti da je plin iz podmorja sjevernog Jadrana preko Istre na kopno potekao tek u studenom 2006. godine, kada je ondašnji premijer dr. Ivo Sanader u novom pogonu kod Vodnjana svečano otvorio netom izgrađen magistralni vodovod do Karlovca.

Pusta Veruda

Pod naslovom "(Ne) nametanje solidarnosti" na pulskoj kronici novinar propituje način odvijanja humanitarne akcije Crvenog križa u Tjednu borbe protiv tuberkuloze. Kaže da distribucija i kupnja značaka i naljepnica ponekad, kada se takva roba nađe u trgovinama, prerasta u nametnutu obvezu.

"Dešava se ponegdje da prodavači, želeći se što prije odteretiti od takve robe i obveze, uračunavaju cijenu naljepnice svakom kupcu, ne pitajući ga želi li svojim dinarom sudjelovati u solidarnosti. Tim načinom potpuno volonterska kupnja prerasta u obvezu protiv želje građana, premda su malobrojni oni koji odbijaju pomoć ovoj humanitarnoj aktivnosti".

Na istoj stranici gradske kronike čitamo pismo čitatelja koji upozorava na prazne lokale u novogradnjama na Verudi, "dok su u središtu grada pojedine prodavaonice stisnute i pretovarene robom". Ne samo da godinama prazni izlozi narušavaju izgled novog naselja, nego "građani što žive na Verudi u pogledu opskrbljivanja su zapostavljeni i oštećeni, jer za sitnicu vrijednu pet dinara moraju plaćati još šest dinara za autobus".

"Veruda je već danas zaista nova Pula s tisućama i tisućama stanovnika", zaključuje čitatelj iz Ulice Aldo Negri.

U Puli je u to doba bilo registrirano 20 tisuća motornih (osobnih!) vozila, a vozačku dozvolu imalo je 24 tisuće ljudi. Broj vozača, pisao je novinar Nikola Trgovčić u tekstu "Svakog dana - tri nesreće", povećava se u prosjeku za 2,5 tisuće godišnje.

"Na žalost, ovakav porast prati stopa i porast broja prometnih nesreća na cestama. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine na gradskim i prigradskim prometnicama Pule zabilježeno 527 prometnih nesreća, od čega 70 težih, dok je u tom razdoblju u prometnim udesima pet osoba izgubilo živote", pisao je Trgovčić.

Kruh iz Selina

Iz Istre nešto drugačije teme:

"Za Skitaču vele da je Tibet Labinštine. Krš, golet, pustara šibana jugom i burom", riječi su kojima tekst "Sto ljeta none Tonine" otvara Marijan Milevoj. Proslavi stotog rođendana Tonine Tomičić, odnosno njenom ulasku u drugo stoljeće, prisustvovao je u selu Cerovica, koje je opisao kao oazu zelenila u tom kraju. Starica je do nedavno bila čila, a na proslavi rođendana već se vidjelo da se teško kreće i da je pomalo klonula duhom. Srećom, u pomoć još priskaču sinovi, snahe, unuci, praunuci…

"Stablo garnirano neukusom" naslov je pak bilješke Roberta Buršića o zanimljivostima naših malih i velikih turističkih mjesta - usred Vrsara zatekao je drvo nakićeno smjerokazima, reklamom za filigran i frizera, pa i kantama za smeće.

"Potrebne su i reklame i kante za smeće. Ali, zna se gdje im je mjesto. Jer, nije da ne znamo za (ne)ukus", zaključio je Buršić u rubrici "U oku kamere"

Malu, ali slatku reportažu donio je David Marijan Fištrović s Poreštine, točnije iz sela Seline za čije stanovnike "svi kažu da su dobri kao kruh". Nije Fištrović ovu komparaciju iskoristio tek tako.

"Selina je, naime, jedno od rijetkih istarskih sela u kojima sva domaćinstva i danas peku kruh kod kuće - u emajliranim pećima i ispod čeripnje", napisao je Fištrović i snimio Pjerinu Babić, Mariju Babić, Rožu Terlević, Mariju Babić mlađu i Antoniju Terlević uz 40 centimetara visok domaći kruh pripremljen za smotru istarskih jela. (Pripremio Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter