ISTARSKA ŽUPANIJA ULAŽE ZNATNA SREDSTVA U ŠKOLSKU INFRASTRUKTURU

Dograđuju se osnovne škole u Medulinu i Kanfanaru, učenici će dobiti nove praktikume, biblioteke i sportske dvorane

| Autor: Portal GlasIstre.hr
Radovi na dogradnji škole "Dr. Mate Demarin" u Medulinu trebali bi biti gotovi do početka školske godine (P. SOFTIĆ)

Radovi na dogradnji škole "Dr. Mate Demarin" u Medulinu trebali bi biti gotovi do početka školske godine (P. SOFTIĆ)


Osnovna škola "Dr. Mate Demarin" u Medulinu, čiji je osnivač Istarska županija, danas ima 514 učenika, a sastoji se od dvije cjeline, stare, izvorne zgrade škole, i nove škole koja je nadograđena 2004. godine. Projektnim rješenjem planira se dogradnja škole, čime će se povećati kapacitet na 600 učenika te omogućiti rad škole u jednoj smjeni

Među brojnim ulaganjima u školsku infrastrukturu, u ovoj godini Istarsku županiju očekuje i početak rekonstrukcije i dogradnje Osnovne škole Petra Studenac Kanfanar. Projektom su predviđene dvije faze, a pri njegovom okončanju neto površina škole s jednodijelnom školskom sportskom dvoranom iznosit će 2.424 m2, odnosno predviđena je rekonstrukcija postojećeg dijela od 1.185 m2 i dogradnja novih 1.239 m2.

Novim rješenjem školskih prostora u fazi 1 predviđena je rekonstrukcija školske zgrade i dogradnja prostora za četiri učionice razredne nastave s kabinetima, šest učionica za predmetnu nastavu s kabinetima, bibliotečno-informatičkog centra, prostora za više namjena, prostora za organizaciju i koordinaciju rada, kuhinje s blagovaonicom, sanitarija za nastavnike i učenike, te kotlovnice i ostalih pratećih prostora. U fazi 2 je predviđeno proširenje školske sportske dvorane, te dogradnja male dvorane, svlačionica, praonica i ostalih pratećih prostora na sjeveroistočnoj strani, kao i uređenje školskih vanjskih igrališta.

Izrađen je glavni projekt za prvu fazu rekonstrukcije školske zgrade te je koncem 2018. godine dobivena građevinska dozvola. Projektna vrijednost investicije 1. faze iznosi oko 20 milijuna kuna, za što je Istarska županija osigurala iznos od 4 milijuna kuna iz kredita. Ostatak iznosa osigurat će Općina Kanfanar i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Jednosmjenska nastava

Dogradnja škole i izgradnja sportske dvorane OŠ Dr. Mate Demarina u Medulinu, još je jedan vrijedan projekt kojim se podiže kvaliteta obrazovanja u Istri, a ovaj je projekt vrijedan 43 milijuna kuna. Osnovna škola, čiji je osnivač Istarska županija, danas ima 514 učenika, a sastoji se od dvije cjeline, stare, izvorne zgrade škole, i nove škole koja je nadograđena 2004. godine.

U dvorištu škole se, osim sportskih igrališta, nalazila montažna balon dvorana za potrebe održavanja nastave tjelesne kulture, a koja je sada uklonjena. Projektnim rješenjem planira se dogradnja škole, čime će se povećati kapacitet na 600 učenika te omogućiti rad škole u jednoj smjeni. Dosad je čak 114 učenika pripadalo dvosmjenskom radu.

Uz prostore dogradnje škole u tijeku je i izgradnja parkirališta s ukupno 20 parkirališnih mjesta. U dograđenom dijelu škole bit će s sedam učionica predmetne nastave s kabinetima za profesore, dva praktikuma s pripadajućim kabinetima i spremištima za nastavu tehničke kulture i kemije, biblioteka s informatičkim centrom te sanitarije za učenike i profesore. Nova sportska dvorana uključivat će veliku dvodijelnu dvoranu s tribinama te manju dvoranu na katu objekta.

Radovi na dogradnji škole i izgradnji sportske dvorane izvodili su se za vrijeme trajanja školske godine, dok je planirani rok za završetak gradnje osam mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao, odnosno do početka ove školske godine.

U narednom razdoblju od četiri, pet godina Istru očekuju vrlo značajna ulaganja u Bolnicu za ortopediju i rehabilitaciju "Prim. dr. Martin Horvat" u Rovinju. Naime, bolnica je izradila Studiju izvodljivosti obnove bolnice. Nakon što se prethodnih godina započelo sa sanacijom pojedinih prostora, zamjenom stolarije te uređenjem prve terapeutske plaže na Jadranu i terapeutskog parka, navedenom studijom planiraju se novi iskoraci.

Konkretno, predviđeni su veliki zahvati u obnovi terapeutskog kompleksa s hidroterapijama i bazenima, ali i potpuno uređenje stacionarnog dijela bolnice, energetike, te pratećih sadržaja u prvom redu restorana. Promjene se očekuju i u dopuni djelatnosti s osobitim naglaskom da se uz ortopediju i fizijatriju, započne s razvojem zdravstvenog turizma, povezanog s tim djelatnostima.

Kompletna obnova bolnice zasniva se isključivo na sredstvima osnivača Istarske županije, Grada Rovinja i vlastitim sredstvima Bolnice. Svakako najznačajniji projekt za istarsko zdravstvo je onaj izgradnje nove Opće bolnice, u Puli, čiji je završetak planiran ove godine. Također, U proteklih pet godina u Društveni centar Pula u kojem su smještene Gimnazija, Strukovna škola te Industrijsko-obrtnička škola, uloženo je više od dva milijuna kuna. Jedna od investicija bila je i uređenje vanjskog igrališta pulske Gimnazije koje se u jutarnjim satima koristi za potrebe škole, a u poslijepodnevnim i večernjim satima dostupno je građanstvu.

Treba podsjetiti da je u akademskoj godini 2018./2019. Istarska županija dodijelila ukupno 64 studentskih stipendija redovnim studentima u mjesečnom iznosu od 1.100 kuna, za razdoblje od 10 mjeseci, odnosno od listopada do srpnja. Na taj način studentima i njihovim roditeljima želi se olakšati troškove studiranja.

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli prošle je godine imenovana Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva za Istru, među šest takvih u Hrvatskoj. Ideja je projekt uspostave Centra za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula - KLIK Pula kandidirati na EU fondove, a procijenjena vrijednost iznosi oko 30 milijuna kuna. KLIK će nastati nadogradnjom i opremanjem postojeće infrastrukture Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula-Stoja te usavršavanjem nastavnika strukovnih predmeta i uvođenjem moderniziranih programa obrazovanja, osposobljavanja i usavršavanja.

Usavršavanje i osposobljavanje

Glavne aktivnosti KLIK-a bit će usmjerene na provedbu obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u ugostiteljstvu i turizmu temeljenog na radu, a prema potrebama poslodavaca. KLIK Pula će postati jedan od glavnih dionika na regionalnom i nacionalnom tržištu čijim se radom povećava broj osoba sposobnih za pružanje usluga visoke kvalitete u sektoru ugostiteljstva i turizma. Namjena KLIK-a je, pružanje usluga polaznicima srednjoškolskog obrazovanja, obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja na lokalnoj i regionalnoj razini za sve profile kadrova potrebnih u ugostiteljstvu i turizmu.

Primjena tehnologije, novih tržišnih zahtjeva, zahtjeva gosta, zahtjev za dobivanje zaposlenika koji je svojim sposobnostima u mogućnosti pokriti više radnih mjesta ono je što poslodavac danas očekuje. KLIK će biti namijenjen učenicima-polaznicima srednjoškolskog strukovnog obrazovanja, usavršavanju i cjeloživotnom učenju za potrebe gospodarskih subjekata, polaznicima koji se žele prekvalificirati zbog usklađivanja s potrebama tržišta rada, te zaposlenicima u turističko-ugostiteljskom sektoru koji žele napredovati u znanjima i vještinama potrebnim za izvrsnost u radu.

Kod programa usavršavanja polaznici sa završenom srednjom školom dopunjuju i proširuju stečeno stručno znanje zbog zahtjeva tržišta rada i radi stjecanja znanja o novim tehnikama i tehnologijama te njihovoj primjeni. Usavršavanje će se provoditi temeljem zahtjeva poslodavaca u sektoru, ali i temeljem trendova na globalnoj razini kako bi se lokalnom i regionalnog gospodarstvu omogućilo preduvjete za inovacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom