VARAŽDIN

Varaždin: Za obnovu dviju područnih škola u županiji 2,8 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Uskoro će početi energetska obnova dviju područnih škola u Varaždinskoj županiji, u Podevčevu i Gornjoj Poljani, vrijedna oko 2,8 milijuna kuna, najavljeno je u četvrtak u županijskoj palači u Varaždinu.

U županijskoj palači održana je tzv. uvodna konferencija o tom projektu. Energetska obnova dviju područnih škola sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

Obnova zgrade Područne škole Podevčeva, koja je dio najveće osnovne škole u Varaždinskoj županiji, one u Novom Marofu, vrijedna je gotovo milijun i 80 tisuća kuna, a odobreno je više od 486 tisuća kuna nepovratnog novca iz EU.

Obnova školske zgrade u Gornjoj Poljani, Područne škole Osnovne škole Svibovca, vrijedna je milijun i 735 tisuća kuna, pri čemu je odobreno nepovratnih više od 732 tisuće kuna.
"Energetska obnova služi nam da štedimo i da kroz tu obnovu ulažemo u budućnost", rekao je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak i dodao da je u Varaždinskoj županiji riječ o ukupno 22 objekta sa 70 milijuna kuna ulaganja i uštedama oko milijun kuna na godinu.
Paljak se pohvalio da je Varaždinska županija kad je riječ o energetici sada najuspješnija županija po povlačenju europskog novca.

"Najave eventualne nacionalne štednje na domicilnim fondovima bespredmetne", rekao je, ističući kako to nije dobro te da to nije štednja, nego suzbijanje ulaganja jer je gospodarska aktivnost u Hrvatskoj 80 posto vezana uz europske investicije i EU fondove.
Škola u Podevčevu, koju polazi 15 učenika, izgrađena je 1953. godine i u nju se dosad gotovo nije ulagalo, a sada će iz energetskog razreda E doći u energetski razred C.

Ravnatelj Osnovne škole u Novom Marofu Anđelko Bošnjak je istaknuo da je to ulaganje oko 70 tisuća kuna po učeniku.
„Tu se vidi važnost i vrijednost politike Varaždinske županije da svaki učenik u svakom dijelu županije ima iste uvjete”, rekao je Bošnjak.
Melita Mesarić, ravnateljica Osnovne škole Svibovca, koju polazi 30 učenika, rekla je da je važnost škole u Gornjoj Poljani velika.
„Ona je odgojno-obrazovni centar i središte svih kulturnih zbivanja u selu, a polaze ju djeca iz četiri okolna naselja”, rekla je Mesarić i zahvalila Varaždinskoj županiji što je prepoznala da i u male škole vrijedi ulagati.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter