Festival okusa i mirisa

Degustacije, show cooking i večernji koncert: Ovog vikenda u Vodnjanu se održava najbogatije izdanje Dana mladog maslinovog ulja – donosimo cjelovit program

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Vodnjan ovog vikenda živi u ritmu mladog ekstra djevičanskog ulja. Dani mladog maslinovog ulja, jedna od najposjećenijih istarskih manifestacija, i ove godine nude iznimno bogat program – od vođenih degustacija i kulinarskih showova do edukativnih pozornica, turističkih tura i zabave pod grijanim šatorima, a organizatori su se pobrinuli da sadržaji budu raspoređeni za sve generacije i ukuse.

Subota: Cjelodnevni program, Festival okusa i večernji koncert

Subotnji program otvoren je od 10 do 21 sat, a posjetitelji već od jutra mogu razgledavati izložbene prostore i degustirati mlado ulje u Oil Baru i Tasting Roomu, gdje se vođene degustacije održavaju tijekom cijelog dana. Za najmlađe je od 12 do 19 sati otvoren dječji kutak, dok se u sklopu Gourmet Cornera by LF Catering cijeli dan poslužuju jela spravljena s mladim uljem, slatki zalogaji, tematske degustacije i sezonske interpretacije istarskih namirnica.

Festival okusa – edukacija, performansi i istarska tradicija

Festival okusa započinje u 11 sati Pozornicom znanja, na kojoj profesori i učenici ugostiteljskih škola Istre predstavljaju svoj rad i nove trendove u gastronomiji. U 14 sati slijedi dinamičan trojac popodnevnih programa: "Kuhinja pod objektivom", zabavni kulinarski performans koji spaja kuhanje i fotografiju; prezentacija OPG-a Matija Horg pod naslovom "Od polja do tanjura", posvećena sezonskom povrću i terroiru južne Istre; te "Aminess Gourmet Show", koji naglašava hotelsku gastronomiju utemeljenu na lokalnim namirnicama i mladom ulju.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Drugi val programa kreće u 17 sati, kada se predstavljaju tri konceptualno različite, ali jednako privlačne teme: "Jaja, fritaja i mlado ulje", istarski klasik u jednostavnoj, ali uvijek popularnoj formi; "Kada kuhaju umjetnici", u kojem se spajaju gastronomija i kreativni izričaji; te "Pop-up Kitchen – Ritam grada", show-cooking format koji uključuje i aktivnu interakciju s publikom.

Subotnji kulinarski dio kulminira u 19 sati s tri paralelne prezentacije. Lokalni ugostitelji tada iznose svoja signature jela, uljari i chefovi predstavljaju "Okuse istoka" interpretirane kroz mlado ulje, dok treći program donosi spoj pršuta, kobasica i mladog maslinovog ulja u tradicionalnoj istarskoj izvedbi.

OIL LAB – stručna gostovanja i premium gastronomija

Posebnu ulogu unutar manifestacije ima i Oil Lab chefa Roberta Perića. U subotu u 14 sati gostuje kuhar Saša Pribičević iz restorana Tekka by Lone, dok se u 17 sati predstavlja tim JRE Hrvatska uz podršku Metroa.

Prateći sadržaji: vlakić, crkve i večernji koncert

Uz gastronomski i edukativni program, posjetiteljima su dostupne i prateće aktivnosti – turistički vlakić koji u 11, 13, 15 i 17 sati vodi besplatnu, 90-minutnu turu Vodnjanom (polazak s autobusnog stajališta kod sajma), te razgled vodnjanskih urbanih crkava, koje zainteresirani uz stručnog vodiča mogu posjetiti u 10 sati, s polaskom s Narodnog trga 10.

Subotnji program završava u zabavnom tonu – u 20 sati u grijani šator stižu Minea & band, uz DJ-a Wazaby, a ulaz na koncert je slobodan.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Nedjelja: Masterclassovi, moderna gastronomija i završni kulinarski blok

Nedjeljni dio manifestacije traje od 10 do 20 sati i donosi jednak intenzitet događanja. Oil Bar i Tasting Room ponovno nude cjelodnevne degustacije mladog ulja, dječji kutak radi od 12 do 19 sati, a Gourmet Corner nastavlja s ponudom slanih i slatkih jela začinjenih mladim uljem te s demonstracijama kuharskih tehnika. Turistički vlakić ponovno vozi u 11, 13 i 15 sati.

Festival okusa – kontinentalno & maslinovo, moderni hoteli i urbana scena

Nedjeljni Festival okusa započinje u 11 sati nastupom Pozornice znanja. Od 14 sati otvaraju se tri ključna nedjeljna programa: Goran Kočiš predstavlja koncept "Kontinentalno & Maslinovo", u kojem spaja kontinentalnu kuhinju s mladim istarskim uljem; Arena Hospitality Group donosi "Okuse južne Istre" kroz moderne hotelske interpretacije lokalnih namirnica; a program "Nova istarska gastro scena – urban food" okuplja autore i mjesta koja oblikuju suvremeni kulinarski identitet Istre.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Poslijepodnevni fokus na radionice i craft kombinacije

Nedjeljno poslijepodne u 17 sati donosi tri tematski različite, ali podjednako atraktivne točke: Kočišev Cooking Masterclass, interaktivnu radionicu kuhanja; Craft & Oil Session, koji istražuje smione spojeve mladog ulja i craft piva; te "Ruralnu Istru – tradicija u suvremenom ruhu", program posvećen sezonskim i autentičnim receptima u modernim interpretacijama.

Završni gastronomski blok i vrhunac kulinarskih suradnji

Završni blok u 19 sati donosi novu seriju kulinarskih suradnji. Goran Kočiš tada udružuje snage s istarskim maslinarima, stvarajući jedinstvena jela nastala iz spajanja kontinentalnih recepata i profila mladih ulja. Paralelno, domaći ugostitelji predstavljaju nove setove svojih signature jela, dok program "Na izvoru okusa" posjetitelje vraća osnovama gastronomije – lokalnom poljoprivrednom proizvodu kao temeljnoj inspiraciji kulinarstva.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

OIL LAB – nedjeljni gosti iz najpoznatijih lokalnih konoba

U nedjeljnom izdanju Oil Laba gostuju Svjetlana Celija iz konobe Vodnjanka u 14 sati te Anamarija Kolić iz konobe Alla Becaccia u 17 sati.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

Vodnjan i ove godine potvrđuje status istarskog epicentra mladog ulja, a dvodnevni program jasno pokazuje da manifestacija raste u ambicioznosti, posjećenosti i širini ponude. Sve upućuje na to da će se i ovogodišnji Dani mladog maslinovog ulja pamtiti po raznolikosti, visokoj razini gastronomije i bogatom sadržaju za sve generacije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama