(Snimio Milivoj Mijošek)
Vodnjan ovih dana živi u ritmu priprema za jedan od najiščekivanijih događaja u Istri - XIX. Dane mladog maslinovog ulja, koji će se održati od 14. do 16. studenog. Manifestacija se vraća svojim korijenima i ambijentu po kojem je postala prepoznatljiva - pod velikim šatorom u srcu grada. Organizatori najavljuju rekordan broj izlagača, bogat program i ambijent koji će još snažnije pozicionirati Vodnjan kao istarski, ali i mediteranski epicentar maslinarstva.
- Ovaj događaj kroz dva desetljeća okuplja proizvođače, struku i ljubitelje vrhunskog maslinovog ulja iz Hrvatske i svijeta, potvrđujući važnost Vodnjana i Istre kao jedne od najcjenjenijih mediteranskih regija maslinarstva, gdje se tisućljetna tradicija pretvara u suvremenu izvrsnost, izjavio je gradonačelnik Igor Orlić na nedavnoj konferenciji za medije.
Igor Orlić (Snimio Milivoj Mijošek)
Veliki šator koji će uskoro biti postavljen pruža i mogućnost dodatnog proširenja kapaciteta zbog ogromnog interesa izlagača. Prijave za sudjelovanje su otvorene, a odaziv je iznimno velik, što potvrđuje da se manifestacija vraća u velikom stilu. Dok je berba maslina u punom jeku, svi s nestrpljenjem očekuju premijeru mladog »tekućeg zlata«.
- Dani mladog maslinovog ulja nisu samo gastronomski i gospodarski događaj - oni su hommage tisućljetnoj tradiciji maslinarstva na ovim prostorima. Priznanje svim našim maslinarima i njihovim naporima da stvore ulje koje se po kvaliteti nalazi u samom svjetskom vrhu. Izuzetno mi je drago da maslinari u Gradu Vodnjan-Dignano vide iskrenog partnera, dodao je Orlić.
Manifestacija kroz gotovo dva desetljeća ima ključnu ulogu u brendiranju Vodnjana kao središta istarskog maslinarstva. Istra je danas najnagrađivanija regija u svijetu po kvaliteti ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a maslinarstvo čini važan dio lokalnog gospodarstva u stalnom usponu.
(Arhiva Glasa Istre)
Posjetitelje očekuje bogat trodnevni program s cooking show nastupima vodećih chefova domaće gastro scene, među kojima je i David Skoko, zatim masterclassovima za kuhare, vlasnike restorana i maslinare, oil barom te nizom degustacija. Posebnu pažnju privlači OIL Lab, prostor posvećen istraživanju mladog maslinovog ulja u vrhunskoj gastronomiji, pod vodstvom chefa Roberta Perića.
Dani mladog maslinovog ulja nisu samo fešta za nepce, već i važna poslovna platforma. Za maslinare, ovo je prilika za sklapanje novih partnerstava i internacionalnu promociju proizvoda, dok posjetiteljima nudi autentično iskustvo istarskog maslinarstva i gastronomije.
Sve upućuje na to da će XIX Dani mladog maslinovog ulja biti manifestacija za pamćenje — najveća, najambicioznija i najspektakularnija dosad.