Ilustracija
Za one koji ne vole bakalar ili im je već pomalo dosadila uvijek ista šema za Badnjak predlažemo pohanog kadela - morskog psa. Ovih je dana u ponudi na pulskoj ribarnici na više štandova. Vjerujem da ga onda ima i u drugim istarskim ribarnicama. Kadel je dobar izbor za one koji ne vole čistiti ribu, budući da ima samo jednu središnju hrskavicu. Za tri osobe dovoljno je oko 40 dekagrama čistog kadela koji se obično servira uz kelj, blitvu ili krumpir salatu.
Sastojci:
40 dkg kadela
brašno za pohanje
jedno jaje
ulje za prženje
Priprema:
Izrezati kadela na šnite debele oko 2 centimetra. Posoliti i uvaljati u brašno. Zatim napraviti tekuću smjesu za pohanje: Istući u zdjelici jedno jaje, dodati 2-3 žlice vode, prstohvat sode bikarbone, posoliti i dodavati postepeno žlicu po žlicu brašna sve dok se ne dobije smjesa malo gušća nego za palačinke.
Pripremljene komadiće kadela umočiti u tekuću smjesu za pohanje i pržiti u vrućem ulju s obje strane dok ne porumeni.
Pohani kadel još je finiji ako se uz njega posluži tartar umak koji ćemo spraviti od jogurta i majoneze (pola, pola) sitno nasjeckanih kiselih krastavaca i sitno nasjeckanog luka (najbolje mladog luka ili ljutike).