BACKSTAGE LIVE PULA: AMERIČKA PJEVAČICA 21. RUJNA NASTUPA U INK-u

SOMI: Stvarajući glazbu želim govoriti iz srca

| Autor: Davor HRVOJ
Somi (August Udoh)

Somi (August Udoh)


Ne vjerujem da publika, kad ide na neki nastup, treba očekivati išta osim iskrenosti. Pokušat ćemo povesti publiku na putovanje afričkim pričama u suvremenom jazz kontekstu, ali uglavnom ćemo samo pokušati biti što iskreniji prema sebi i glazbi, kazala je uoči pulskog koncerta Somi, američka pjevačica i aktivistica ruandskog i ugandskog podrijetla

Američka pjevačica i aktivistica ruandskog i ugandskog podrijetla, 21. rujna nastupit će u Istarskom narodnom kazalištu Gradskom kazalištu Pula, na prvom koncertu 2. ciklusa Backstage Live Pula. Tom prigodom izvodit će uglavnom pjesme sa svoja posljednja dva albuma: "Petite Afrique" i "The Lagos Music Salon", ali i neke nove autorske pjesme s njezinog predstojećeg albuma.

"Ne vjerujem da publika, kad ide na neki nastup, treba očekivati išta osim iskrenosti", izjavila je Somi uoči koncerta u Puli. "Pokušat ćemo povesti publiku na putovanje afričkim pričama u suvremenom jazz kontekstu, ali uglavnom ćemo samo pokušati biti što iskreniji prema sebi i glazbi."

Podariti glas drugima

Somi je autorica ili koautorica skladbi od kojih su mnoge nastale nadahnute životom u Lagosu i aktivnostima umjetnika koje je sama pokrenula u raznim salonima grada. No, izvodi i skladbe drugih autora raznih žanrova, primjerice Abbey Lincoln ili Boba Marleya. "Stvarajući glazbu želim govoriti iz srca", rekla je. "To je i moja namjera kao skladateljice. Abbey Lincoln i Bob Marley bili su sjajni autori pjesama i pripovjedači. Oboje me duboko nadahnjuju. Uživala sam u pronalaženju vlastitog zvuka i smisla unutar svojih verzija njihovih pjesama."

Njezine su suradnje stilski šarolike. Naime, u raznim je prigodama pjevala uz Mosa Defa, Baabe Maala, Johna Legenda, Billyja Childsa, Paula Simona, Danila Pereza i Jennifer Hudson. Objavila je šest samostalnih albuma, snimajući u raznim formacijama, a kao gosti su joj se, među ostalima, u nekim izvedbama pridružili Hugh Masekela, Angelique Kidjo, Ambrose Akinmusire, Marcus Strickland i Jaleel Shaw.

Somi je profinjena glazbenica iznimne muzikalnosti koja pjeva na engleskom i raznim afričkim jezicima. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada, a utemeljila je New Africa Live, neprofitnu organizaciju posvećenu promociji najboljih suvremenih afričkih umjetnika koji rade u području performansa, vizualne umjetnosti i književnosti. Njezine su skladbe, između ostalog, politički i socijalno angažirane. Upravo je ona nastupila na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u spomen na Međunarodni dan sjećanja na žrtve ropstva i transatlantske trgovine robljem. Također, s Hughom Masekelom je nastupila u Carnegie Hallu na proslavi dvadeset godina južnoafričke demokracije. O tome kaže: "Ne smatram se aktivisticom, ali neke su pjesme koje pišem političke. Jednostavno želim dati glas onima koji se osjećaju kao da su ostali bez glasa."

Panafrikanizam

Somi je djetinjstvo provela u Zambiji a danas živi u SAD-u i Nigeriji. Zahvaljujući tome stekla je, između ostalog, i bogato glazbeno iskustvo koje koristi u svojem stvaralaštvu. Naime, ona svoju glazbu naziva new african jazzom, a zasniva ju na multikulturalnosti, ponajprije spoju jazza i afričke glazbe, ali i funka, soula, folka i countryja. Svoj osebujan pristup jazzu, iako se radi o labavim poveznicama s tim žanrom, snažno začinja utjecajima world musica, zvuk u nekim izvedbama obogaćuje gudačkim glazbalima, a u nekima korištenjem elektroničkih naprava. Za razliku od glazbe njezinog mentora, južnoafričkog trubača Hugha Masekele, koja je bliža jazzu i moćnog je zvuka, njezina je nježnija i otvorenija za različite utjecaje.

"Moja glazba i glas nastoje predstaviti moderni afrički identitet i iskustva koja su svojstvena načinu na koji većina razmišlja o Africi i o tome što ili tko to može biti", rekla je. "Ako ne znate odakle ste, ne znate kuda idete. Korijeni znače sve. Ruanda i Uganda temelj su svega što jesam kao žena i umjetnica. Imati toliko "domova" u svom životu znači imati bogato kulturno znanje na osnovu kojeg učim, razvijam se i stvaram. Provodeći vrijeme na raznim dijelovima kontinenta, postala sam više panafrička i željna istraživanja krajeva koje još moram otkriti."

Somi nazivaju modernom Miriam Makeba, a njezinu karizmu uspoređuju i s onom Nine Simone i Dianne Reeves. "Miriam Makeba, Nina Simone i Dianne Reeves - sve su to osobe na koje sam se ugledala", rekla je. "Zapravo, te me umjetnice najdublje nadahnjuju. Ponizna sam kad dođe do toga da me uspoređuju s njima, da moje stvaralaštvo uspoređuju s njihovim, i željela bih vjerovati da njihovo srce osjeća svu ljubav koju imam prema njima."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini