ALTER BLUES ROCK ČETVORKA

NOVIGRADSKI THE SCREAMING WHEELS POBJEDNICI RUVIDO SOUND CONTESTA: U Memphisu su ih prozvali "hrvatska senzacija", a u Padovi su pobijedili u konkurenciji stotinjak talijanskih bendova

Proteklog vikenda smo se natjecali s ostalim pobjednicima polufinala Ruvido Sound Contesta 2022 u Padovi, i jako smo sretni što smo ponijeli pobjedu. Osvojili smo snimanje albuma u studiju u Padovi te ćemo imati još nekoliko koncerata i intervjua… Upravo radimo na pjesmama za novi album i ova nagrada je došla savršeno, kaže Denis Makin, frontman The Screaming Wheelsa

| Autor: Tea TIDIĆ
The Screaming Wheels (Snimio Merlo de Graia)

The Screaming Wheels (Snimio Merlo de Graia)


Novigradska alter blues rock četvorka The Screaming Wheels, koju čine pjevač i gitarist Denis Makin, gitarist Leo Anđelković, basistica Slavica Tucakov i bubnjar Erle Đurđević, pobjednici su Ruvido Sound Contesta 2022. koji je održan proteklog vikenda u Padovi, u Ruvido Barber Rock Clubu.

- To zapravo nije klasični rock club, natjecanje se održalo u barber shopu u kojem je ujedno i prostor za koncerte. Samo natjecanje organizira vlasnik Ruvido Barber Rock Cluba koji je veliki zaljubljenik u glazbu, pa tako između ostalog surađuje i s Firenze Rock i sličnim velikim festivalima. Preko jednog prijatelja iz Novigrada, koji inače živi u Padovi, saznali smo za ovo natjecanje – prijavili smo se i upali direktno u polufinale. Inače, prijavilo se stotinjak bendova iz cijele Italije, i kroz pet polufinalnih večeri izabrani su bendovi koji su nastupili u finalu. Pobijedili smo u polufinalu koje se održalo u lipnju, i proteklog vikenda smo se natjecali s ostalim pobjednicima polufinala, i jako smo sretni što smo ponijeli pobjedu. Osvojili smo snimanje albuma u studiju u Padovi te ćemo imati još nekoliko koncerata i intervjua… Upravo radimo na pjesmama za novi album, i umjesto da žicamo novce za snimanje – ova nagrada je došla savršeno, kaže Denis Makin, frontman The Screaming Wheelsa.

Prijatelji i glazbeni suradnici

Zanimljivo je da je od stotinjak bendova prijavljenih na ovo natjecanje, The Screaming Wheels bio jedini band koji nije iz Italije.

- Nismo očekivali pobjedu, jer natjecali su se stvarno odlični bendovi – a i sam žanr glazbe nije bio određen, tako da su se natjecali i metal i rock i blues rock bendovi… No ljudi su nas stvarno dobro prihvatili i dobili smo super pohvale za energiju i svirku, i imamo sad tamo nove prijatelje, i stvarno smo oduševljeni svime, kaže Makin.

Inače, The Screaming Wheels su 2021. godine objavili svoj debitantski album "Istramental" s osam pjesama za diskografsku kuću Rock Svirke Records, koje su snimali u nekadašnjem novigradskom kinu i u zagrebačkom Sound Station Recording studiju, te su ga odmah po objavi premijerno koncertno predstavili u rujnu 2021. u novigradskom Pubu Devetka. Bio je ujedno početak njihove europske i ex yu turneje.

The Screaming Wheels

Ovaj četveročlani sastav osnovan je u rujnu 2018. godine, te su nedugo nakon osnivanja sudjelovati na desetom Croatian Blues Challengeu u pulskom Rock Caffeu, gdje su pobijedili u kategoriji najbolji "Solo/Duo" izvođač. Time su postali predstavnici Hrvatske na 35. International Blues Challengeu u Memphisu u siječnju 2019. godine.

The Screaming Wheels

Kritika i publika tada ih je proglašavala "hrvatskom senzacijom" - a valja napomenuti da je ova jedinstvena glazbena kombinacija zapravo rezultat dugogodišnjeg prijateljstva kao i zajedničkog muziciranja osnivača The Screaming Wheelsa, Denisa Makina i Lea Anđelkovića.

"Vatreno krštenje" u Memphisu

Cijela priča je krenula nakon pobjede na Croatian Blues Challengeu, a zapravo su "vatreno krštenje" imali u Memphisu.- Tamo smo Leo i ja nastupili na natjecanju u kategoriji duo, pa smo proširili bend - u početku je na bassu bio Danijel Teodorović Dante, koji je zbog privatnih obaveza otišao iz benda te je na njegovo mjesto došla basistica Slavica Tucakov, koja je inače, za vrijeme dok je živjela u Cardiffu, svirala u znanoj grupi Kosheen, a kako se vratila u Sloveniju, pridružila se Screaming Wheelsima. Bubnjar Erle Đurđević je naš stari drug, godinama smo svirali zajedno, tako da nam je on bio prvi izbor kad smo tražili članove za band, kaže Makin.

The Screaming Wheels

Razvoj događaja je bio izuzetno spontan, pa se nameće pitanje - da nije bilo natjecanja Croatian Blues Challenge, bi li uopće postojali The Screaming Wheels?

- Sigurno ne bi, zahvala za cijelu ovu priču ide u potpunosti gospodinu Vladimiru Brajanu, ideja je njegova i da nije bilo njega, ne bi sada niti postojao ovaj bend. A i iza svega ovoga što radimo stoji i jako velika podrška naših obitelji, prijatelja i publike – tako nam se primjerice sad u Padovi pridružio i Leonid Pilipović iz grupe Goblini, koji nam je bio jako pomogao i očito nam je donio sreću. Imamo sreću da imamo jako veliku glazbenu obitelj, koja uz nas ulaže veliki trud i pomaže nam u svemu, kaže Makin.

Od Crne Gore do Konpenhagena

Zbog dobro znane situacije s pandemijom, nakon starta, turneja The Screaming Wheelsa je ipak bila kratko "na pauzi", no ovaj sastav sad intenzivno koncertira na pozornicama diljem Europe.

- Svugdje nam je bilo stvarno odlično – od Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Dalmacije, Italije, Danske… gdje god da smo se pojavili, naišli smo na enormnu podršku i pohvale publike. Teško je izdvojiti neki od tih koncerata, ali recimo jedan od svježijih nastupa je onaj u Kopenhagenu, gdje nas je pozvao jedan čovjek da dođemo svirati na proslavu njegova 50. rođendana. Taj privatni party održan je u jednom klubu, i stvarno je bilo fantastično. Sad slijede koncerti u Berlinu te još nekoliko klubova u Njemačkoj i Poljskoj, a turneja nam završava u Zagrebu, 15. listopada, u klubu Hard Place. U Istri nismo nešto nastupali, a to nam je velika želja – trenutno završavamo turneju i radimo na novom albumu, pa se nadam da ćemo uspjeti organizirati i nekoliko koncerata u Istri, kaže Makin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom