Nezavisna novinarska glazbena nagrada

Trijumf Leta 3 i IDEM-a na šestoj dodjeli nagrada Rock&Off

| Autor: Tea Tidić


Šesta dodjela nagrade Rock&Off koja se održala u petak u prepunoj zagrebačkoj Tvornici kulture prošla je u znaku kultnog riječkog sastava Let 3 i IDEM-a, koji su osvojili po tri nagrade.

Riječ je o nezavisnoj glazbenoj novinarskoj nagradi, koja je pokrenuta 2019. godine, kako bi afirmirala i nagradila hrvatsku alternativnu glazbenu scenu koja stvara sjajnu glazbu koja nije dovoljno prepoznata u široj javnosti. Tako je žiri sastavljen od 90 novinara eminentnih domaćih medija nominirao te u konačnici i odabrao najbolje rock & off izvođače 2023. godine. Izbor nije bio nimalo lagan, jer je prošla godina bila izuzetno kreativna na domaćoj sceni te je donijela pregršt kvalitetnih albuma, singlova, koncerata te novih autora i izvođača.

Najbolji novi autor - IDEM

Veterani domaće scene, Let 3 su tako osvojili nagrade u kategorijama "Pjesma godine" za pjesmu "Mama ŠČ!", "Koncertni izvođač godine" te "Iskonova nagrada publike" od kojih su potonju osvojili zahvaljujući brojnim glasovima publike.

"Iako smo zapravo oteti i pilići nam kroje sudbinu, presretni smo zbog ovih nagrada, a pogotovo zbog koncertnog izvođača godine jer znamo da su naši koncerti oduvijek i zauvijek bili next level shit", rekli su iz Leta 3.

Let 3 (Snimio Valerio Baranović)Let 3 (Snimio Valerio Baranović)

Zanimljivo je da je rekorder po broju nominacija bio IDEM iliti Antun Aleksa, kojemu su ovo ujedno i prve nagrade pristigle od strane struke. Tako je on osvojio nagrade u kategorijama "Album godine" za album "poyy", "Rock&Off izvođač godine" te "Veliki prasak godine" za najboljeg novog autora.

Potonja nagrada, "Veliki prasak godine", donijela je IDEM-u i novčanu nagradu u iznosu 1.500 eura, što je osigurao HDS ZAMP iz Fonda za promociju autorstva i autorskog prava.

"Oduševljen sam s ove tri nagrade, stvarno nisam očekivao, zahvalan sam i jako mi je drago da su ljudi prepoznali i podržali to što radim. Nadam se da ću održati neka očekivanja koja sad postoje, a pokušat ću to napraviti već s idućim albumom koji ide uskoro van", rekao je Antun Aleksa (IDEM).

IDEM (Snimio Valerio Baranović)IDEM (Snimio Valerio Baranović)

U elitnom društu nominiranih u kategoriji "Jazz&Off" bio je nominiran i jedan Istrijan - Aldo Foško Collective, a nagradu je osvojio Mangroove za svoju sjajnu suradnju s Jazz orkestrom HRT-a na odličnom jazz albumu "Nešto veće od nas". Inače, supružnici Željka Veverec i Toni Starešinić, koji čine kreativnu okosnicu Mangroovea i prijašnjih godina su nagrađivani u više kategorija Rock&Off-a, te su ovime nastavili impresivan niz uspjeha.

(Snimio Valerio Baranović)(Snimio Valerio Baranović)

"Elektro&Off" izvođačem godine proglašena je hrvatska glazbenica s australskom adresom Lucija Ivšić, Živa, a nagradu "Pop&Off" za izvođača godine osvojila je Natali Dizdar.

Sjajni splitski reper Vojko V osvojio je žiri vrhunskim albumom "Dvojko", što mu je donijelo nagradu za "Rap&Off" izvođača godine.

Nagrada za životno djelo

Nagrada za životno djelo posthumno, trideset i četiri godine nakon njegove smrti, dodijeljena je splitskom kantautoru Tomi Bebiću, čime je ovaj kantautor, koji je ostavio dubok trag u stvaralaštvu domaće scene, dobio i dugoočekivano priznanje hrvatske rock i off zajednice. Nagradu je obitelji uručio član The Beat Fleeta Saša Antić.

Iako su formalno prestali s radom, za ovu prigodu su bas i glas Daleke obale – Boris Hrepić Hrepa (ovoga puta na akustičnoj gitari) i saksofonist i pjevač Jakša Kriletić Jordes odsvirali su jednu pjesmu Tome Bebića - "Marčelinu".

(Snimio Valerio Baranović)(Snimio Valerio Baranović)

Na dodjeli Rock&Off nagrada na pozornici zagrebačke Tvornice kulture nastupili su još i IDEM, Natali Dizdar, Detour, Ivana Picek - Pi, Jelusick, Klinika Denisa Kataneca, Miach, Reper iz sobe i Zimizelen. Večer je energičnim nastupom zatvorio MORT, a after party se nastavio uz Luku Barbića iz TBF-a i Banana Zvuka.

Dodjelu je vodila Martina Validžić, a brojni novinari i poznata lica uveličali su šestu dodjelu kao prezenteri, među kojima su Savršeni marginalci, Milan Majerović Stilinović, Ida Hamer, Krešimir Madunović, Maja Milin, Robert Urlić, Lucija Ćustić Luce, Dražen Ilinčić, Renata Belc Krog, Daniel Berdais, Bojan Muščet, Melanija Pović Jagarinec, Videobox ekipa, Nik Titanik, Ana-Marija Topolčić, Gorana Banjeglav Perković, Shamso69, Saša Antić, Bad Daughter, Dražen Baljak, Boris Hrepić Hrepa i Jakša Jordes.

(Snimio Valerio Baranović)(Snimio Valerio Baranović)

"Šesta godina nagrade nadmašila je očekivanja. Neviđena energija do sada nas je oduševila, atmosfera je bila nabrijana, nastupi možda i najbolji do sada, a sve to će nam dati motivaciju za još niz godina ove nagrade. Dodjelom nagrada se okrećemo prema budućnosti pa tako možemo najaviti novo izdanje Rock&Off turneje koja će se održati ovoga ljeta, a na kojoj će nastupati svi iz ovogodišnje kategorije 'Veliki prasak'", rekli su Davor Drezga i Krešimir Blažević iz organizacije.

Pokretač nagrade je Hrvatsko društvo skladatelja, a koproducenti su Tvornica kulture i Unison, uz Iskon kao glavnog sponzora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter