Enoteka

Španjolska vina: EL RECIO

Matsu je ime vinarije iz Tora koja radi vina na starinski način gdje se poštuje vrijeme i pušta prirodu da odigra svoju ulogu. Matsu je jedna od vinarija iz udruge Vintae koju je 1999. godine osnovao Joséa Miguela Arambarrija Terrera. Ovaj poslovni čovjek iz La Rioje se 1999. godine odlučio vratiti obiteljskom poslu i kroz sedam vinarija revitalizirati neke zaboravljene sorte

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Španjolska već dugo, uz Italiju i Francusku, predstavlja perjanicu svjetske proizvodnje grožđa i vina. Raznolikost ponude je vrlo široka, od pjenušaca, finih bijelih vina, moćnih crnjaka, odličnih sherryja pa do destilata. Danas zahvaljujući internetskim trgovinama u nekoliko klikova možete doći do raznih španjolskih vina. Moram priznati da je i prije, zahvaljujući uvoznicima, bilo solidnih španjolskih vina na hrvatskom tržištu. Osobno sam veliki ljubitelj Cave, pjenušaca koji velikom većinom (95 posto) dolaze iz Penedesa, ali Španjolska je ipak prepoznata kao zemlja dobrih crvenih vina.

Najpoznatija vinska regija je Rioja, vrlo značajnu ulogu također imaju regije Rueda i Ribera del Duero. Španjolska najznačajnija sorta grožđa, njihov nacionalni ponos, je Tempranillo. Nešto dalje, uz rijeku Duero nalazi se malo povijesno vinogorje Toro, D.O. Toro ili punim imenom Denominación de Origen Toro, koje danas ima malo više od 5.000 hektara vinograda. Dominantna sorta grožđa je Tinta de Toro, autohtona sorta grožđa za koju je prije 20 godina DNK metodom dokazano da je sinonim Tempranilla.

D.O. Toro je zapravo dobio ime po gradu iz provincije Zamora koja je pak dio pokrajine Castilla y León. Ovdje tradicija proizvodnje vina postoji još od prvog stoljeća prije Krista. U Toru i danas postoje neki stari vinogradi koji imaju više od 150 godina i još uvijek daju grožđe izvrsne kakvoće.

Zanimljivo, kad je filoksera pogodila europske vinograde u 19. stoljeću, Toro je imao jedinstvenu prednost u svojim siromašnim pjeskovitim tlima i sušnoj klimi koji su pružali određenu obranu od parazita. Matsu, što na japanskom znači čekati, ime je vinarije iz Tora koja radi vina na taj starinski način gdje se poštuje vrijeme i pušta prirodu da odigra svoju ulogu. Matsu je jedna od vinarija iz udruge Vintae koju je 1999. godine osnovao Joséa Miguela Arambarrija Terrera. Ovaj poslovni čovjek iz La Rioje se 1999. godine odlučio vratiti obiteljskom poslu i kroz sedam vinarija revitalizirati neke zaboravljene sorte.

U Vintaei se zalažu za organska vina i biodinamičku poljoprivredu te primjenjuju filozofiju koja omogućuje čekanje dozrijevanja grožđa, odnosno čekanje da priroda odradi svoje. Vina se ovdje rade isključivo od lokalne sorte Tinta de Toro i na tržište se plasiraju četiri etikete kroz koje se pokazuje čovjekov životni put, od mladosti prema starosti. Prvo vino je El Picaro koji predstavlja mladića u najboljim godinama, drugo vino je El Recio koje predstavlja zrelog čovjeka, slijedi El Viejo koji predstavlja starca i na kraju je vino „reserva de la familia“ koja se zove Matsu.

Danas bih s vama podijelio moje viđenje vina El Recio za koje grožđe dolazi iz vinograda starih od 90 do 100 godina. Berba je bila ručna i odradila se u prvoj polovici listopada. Nakon prerade se odrađuje trotjedna maceracija u velikim betonskim tankovima. Potom vino odlazi na odležavanje 14 mjeseci u barrique bačvice od francuskog hrasta. Nakon toga se puni u bocu bez filtracije i u njoj provodi barem šest mjeseci prije negoli se plasira na tržište.

Vino sam pred kušanje natočio u veću čašu i pustio desetak minuta da se nadiše, a s obzirom na to da je berba 2018., nije ga potrebno dekantirati. Vino krasi lijepa, duboka rubin crvena boja, bistro je i gusto. Nakon petnaestak minuta El Recio se skroz otvorio i na prvo mirisanje pojavile su se note čokolade, crnog ribizla i nota vanilije. Na drugo mirisanje otvara se nota divlje kupine, cimeta i malo crnog papra, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i ipak još uvijek djelomično mekano, dok ga s druge strane krase sasvim solidne svježine, fini mekani tanini i jako dobra mineralnost te puno tijelo. Ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa jako dobra te kakvoća veoma fina. Vino je ukusno, lijepo se pije, a na aftertasteu se javlja pomiješana nota maslaca i džema od kupine. Vino je u izvrsnoj formi i može se trošiti odmah, ali i čuvati još barem pet, šest godina. Enogastronomski sam ovo španjolsko vino sljubio uz jedan od najboljih hrvatskih kravljih sireva Veli Jože iz mljekare Latus.

Španjolska vina: EL RECIO

Ime vina: El Recio

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Bodega Matsu

Lokacija: Toro/Španjolska

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: odležani sir Veli Jože (mljekara Latus)

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel Vinum Tempranillo glass

Cijena (mpc): 15,00 € (www.decantalo.com)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum