ENOTEKA

SLOVENSKA VINA: Capris Grand Cuvee

Ovaj pjenušac krasi šampanjski karakter te je dobiven od 15 posto modrog pinota i 85 posto chardonnaya te je na kvascima proveo 18 mjeseci. Grožđe za ovo vino je iz više berbi i nije mu dodavan ekspedicijski liker pa nosi oznaku brut natur. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, a po točenju u čašu iz nje izvire mnoštvo sitnih i brzih mjehurića

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Često mi se događa da sam pored nekog mjesta ili objekta prošao mnogo puta, a nikad nisam stao i razgledao. Jer, naravno, razmišljam kako sam prošao tuda stotinu puta i nemam sad vremena zaustavljati se, drugi ću put i slične izlike. I tako vrijeme prolazi, a vi živite u zabludi da to što vidite s ceste dobro poznajete i zapravo - griješite. Da sada ne nabrajam sve moje promašaje, spomenut ću od gradova Udine koje sam gledao na takav način, a od vinarija koparski Vinakoper. Uz porečku Agrolagunu, ovo je najveći istarski proizvođač vina i grožđa te danas obrađuje oko 600 hektara vinograda na deset mikrolokacija u okolici Kopra.

Izvoze od Kine do Gane

Njihovi su vinogradi razasuti od najsjevernijeg položaja Debeli Rtić na samoj granici s talijanskim dijelom Istre do jugozapadnog položaja u Sečovlju i jugoistočnog položaja Labor, oba na granici s hrvatskim dijelom Istre. Povijest ove vinarije počinje odmah nakon Drugog svjetskog rata kad je 1947. godine osnovana tvrtka Vino koja je kasnije prerasla u Vino-Koper. Od sortimenta od početka prednjače autohtone sorte grožđa malvazija istarska i refošk te internacionalne merlot i cabernet sauvignon te chardonnay.

Već šezdesetih godina prošlog stoljeća, osim na jugoslavenskom tržištu, prisutni su bili podjednako u zemljama istočne i zapadne Europe. Krajem osamdesetih godina, pred kraj socijalističkog društva, osnovano je dioničko društvo Vinakoper koje i danas uspješno posluje. Na Vinistri ova vinarija redovito osvaja najbolja odličja za refošk koji im je najznačajnija crvena sorta grožđa, a od bijelih je to naravno malvazija istarska. Glavni enolog tvrtke je Boštjan Zidar koji nas je ugostio krajem travnja te nam pokazao cijeli podrum i dio vinograda na mikrolokaciji Šantoma. Ovdje im raste grožđe za najbolje refoške, vina koja su ujedno i perjanica vinarije te vole isticati da su najveći proizvođači refoška na svijetu.

Vinarija je nekoliko puta renovirana te izgleda jako dobro, a u njoj se nalazi i drvena bačva od 45.000 litara. U sastavu vinarije je i jako dobar restoran te odlična trgovina u kojoj se osim njihovih vina nalaze i razne delicije s obje strane granice. Kompaniju od 2018. godine vodi mladi menadžer Borut Fakin koji je iskustvo stjecao u hotelijerstvu, ali je obiteljski preko oca bio povezan s vinarijom. Vina uspješno izvoze diljem svijeta i prisutni su u mnogim zemljama te, naravno, na najvažnijem svjetskom tržištu, Kini. Odnedavno malvaziju i refošk izvoze i u Ganu. Na tržištu su prisutni s više od četrdeset etiketa vina, a ponuda seže od litrenih pakiranja do posebnih berbi.

Budući da solidno poznajem njihovu ponudu, ovaj put pažnju su mi privukli njihovi pjenušci, kojih imaju sedam etiketa, te sam se odlučio predstaviti jako zanimljiv pjenušac "Capris Grand Cuvee". Ovaj pjenušac krasi šampanjski karakter te je dobiven od 15 posto modrog pinota i 85 posto chardonnaya te je na kvascima proveo 18 mjeseci. Grožđe za ovo vino je iz više berbi i nije mu dodavan ekspedicijski liker pa nosi oznaku brut natur.

Uz sirove morske delicije

Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, a po točenju u čašu iz nje izvire mnoštvo sitnih i brzih mjehurića. Miris je fin i ugodan i na prvo mirisanje dominira nota kvasca, citrusa, korice panetona te nota zelene jabuke. Na drugo mirisanje dolazi mi nota livadnog cvijeća i suhih badema, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga fina svježina, ukusno je i ima srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, iako ipak malo prevladava desna strana sa svježinom. Intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa sasvim solidna. Vino je fine kakvoće, harmonično je, na aftertasteu javlja se nota zrele kruške i korice limete. Vino je u jako dobroj formi, spremno za trošenje, a enogastronomski izvrsna je kombinacija uz sirove morske delicije. Ja sam se odlučio za provjereni klasik te ga sljubio s oštrigama.

Foto

Ime vina: Capris Grand Cuvee

Godina berbe: Više berbi zajedno

Proizvođač: Vinakoper

Lokacija: Koper/slovenska Istra

Temperatura serviranja: 6 - 8°C

Gastro preporuka: Sirove oštrige

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel : Riedel Extreme Restaurant Rose Champagne Glass

Cijena (mpc): 12,00 € (Vinoteka vinarije Kopar)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum