Ilustracija (Pexels)
Konzervirani grah često je spas u kuhinji. Povoljan je, praktičan i već kuhan, a kada da mu dodate pravu kombinaciju začina, pretvara se u iznenađujuće ukusno i zasitno jelo.
Upravo je tavko i osvježavajuća i zasitna marinirana salata od puter graha s limunom i harissom. Može se držati u hladnjaku i poslužiti kao savršeni ručak kroz cijeli tjedan, a najbolje od svega je što je još ukusnija kad malo odstoji.
Osim što je nevjerojatno fina, u jednoj porciji krije 11 grama biljnih proteina i 8 grama vlakana. U nastavku donosimo recept za vaš novi savršeni ručak.
Priprema ne može biti jednostavnija jer nema kuhanja. Sve kreće od brzog vinaigreta – mješavine limunovog soka, maslinova ulja, soli i harisse. Upravo harissa, sjevernoafrička pasta od crvene paprike, daje salati karakter: blago dimljeni, voćni i pikantni okus koji podiže cijelo jelo.
Zatim se dodaju ocijeđeni i isprani puter grah, sitno nasjeckane mrkve za hrskavost i svježe začinsko bilje. Najvažniji korak: ostavite salatu u hladnjaku barem osam sati da se svi okusi povežu.
Prije posluživanja pustite je da odstoji 15-ak minuta na sobnoj temperaturi, probajte i po potrebi dodajte još soli.
Ukoliko vam nedostaje neka namirnica ili pak jednostavno dosadi navedena kombinacija, dobra vijest je da salatu možete probati i u različitim varijacijama.
Ova salata je savršena za piknik, ručak na poslu ili laganu večeru kod kuće. Putuje bez problema, odlično se slaže s lisnatim povrćem poput rikole, a uz dodatak tune ili piletine postaje kompletan obrok.