KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Salata prepuna proteina i vlakana

| Autor: M. Č.
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Konzervirani grah često je spas u kuhinji. Povoljan je, praktičan i već kuhan, a kada da mu dodate pravu kombinaciju začina, pretvara se u iznenađujuće ukusno i zasitno jelo.

Upravo je tavko i osvježavajuća i zasitna marinirana salata od puter graha s limunom i harissom. Može se držati u hladnjaku i poslužiti kao savršeni ručak kroz cijeli tjedan, a najbolje od svega je što je još ukusnija kad malo odstoji.

Osim što je nevjerojatno fina, u jednoj porciji krije 11 grama biljnih proteina i 8 grama vlakana. U nastavku donosimo recept za vaš novi savršeni ručak.

Kako napraviti salatu

Priprema ne može biti jednostavnija jer nema kuhanja. Sve kreće od brzog vinaigreta – mješavine limunovog soka, maslinova ulja, soli i harisse. Upravo harissa, sjevernoafrička pasta od crvene paprike, daje salati karakter: blago dimljeni, voćni i pikantni okus koji podiže cijelo jelo.

Zatim se dodaju ocijeđeni i isprani puter grah, sitno nasjeckane mrkve za hrskavost i svježe začinsko bilje. Najvažniji korak: ostavite salatu u hladnjaku barem osam sati da se svi okusi povežu.

Prije posluživanja pustite je da odstoji 15-ak minuta na sobnoj temperaturi, probajte i po potrebi dodajte još soli.

Varijacije

Ukoliko vam nedostaje neka namirnica ili pak jednostavno dosadi navedena kombinacija, dobra vijest je da salatu možete probati i u različitim varijacijama.

  • Umjesto graha: koristite bijeli grah, slanutak ili grah canellini.
  • Začinsko bilje: originalno ide mješavina kopra i peršina, ali slobodno koristite samo jedno ili dodajte drugo koje volite.
  • Bez harisse? Zamijenite je srirachom ili s malo dimljene paprike.
  • Za još proteina: dodajte usitnjenu pečenu piletinu ili tunu iz konzerve u maslinovu ulju i pustite da se marinira zajedno s grahom.

Kako poslužiti

Ova salata je savršena za piknik, ručak na poslu ili laganu večeru kod kuće. Putuje bez problema, odlično se slaže s lisnatim povrćem poput rikole, a uz dodatak tune ili piletine postaje kompletan obrok.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama