(Unsplash)
Ako postoji jelo koje simbolizira zajedništvo, izdržljivost i jednostavan užitak u hrani – to je vojnički grah. Miris dima, paprika i kobasica vraća nas u dane terenskih kuhinja i velikih kotlića. Ovaj recept donosi isti onaj rustikalni, zasitni okus, ali u kućnoj verziji koja se priprema bez žurbe i s puno strpljenja – baš kako su to radili vojnici i kuhari na terenu.
Grah večer prije stavite u hladnu vodu i ostavite da odstoji. Sljedeći dan ga ocijedite i kratko prokuhajte 10 minuta, a zatim ponovno ocijedite i isperite.
Na masti ili ulju pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte pancetu narezanu na kockice, mrkvu na kolutiće i nasjeckani češnjak. Sve kratko propirjajte dok ne zamiriši.
Ubacite grah, lovorov list, mljevenu i dimljenu papriku, koncentrat rajčice i toliko vode da sve bude pokriveno. Pustite da lagano kuha oko sat i pol na tihoj vatri, povremeno dolijevajući toplu vodu.
Nakon sat vremena dodajte narezane kobasice i po želji jedan krumpir narezan na kockice koji će zgusnuti jelo. Kuhajte dok grah ne omekša i tekućina se zgusne u gusti, aromatični umak.
Po potrebi posolite i popaprite, a za dodatni "vojnički" štih možete ubaciti i žlicu senfa ili malo octa pred kraj kuhanja.
Vojnički grah najbolje je poslužiti uz fetu domaćeg kruha, čašu crnog vina i društvo. Jer – kao i na terenu – ovaj se grah uvijek dijeli.
Dobar tek!