KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Vojnički grah vraća nas u dane terenskih kuhinja

| Autor: Glas Istre
(Unsplash)

(Unsplash)


Ako postoji jelo koje simbolizira zajedništvo, izdržljivost i jednostavan užitak u hrani – to je vojnički grah. Miris dima, paprika i kobasica vraća nas u dane terenskih kuhinja i velikih kotlića. Ovaj recept donosi isti onaj rustikalni, zasitni okus, ali u kućnoj verziji koja se priprema bez žurbe i s puno strpljenja – baš kako su to radili vojnici i kuhari na terenu.

Sastojci (za 6 osoba)

  • 500 g suhog graha (trešnjevca ili tetovca)
  • 2 veća luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 150 g pancete
  • 2 para domaćih kobasica
  • 1 žlica masti ili ulja
  • 2 žličice mljevene slatke paprike
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 krumpir (po želji, za gustoću)
  • sol, papar po ukusu

Priprema

Grah večer prije stavite u hladnu vodu i ostavite da odstoji. Sljedeći dan ga ocijedite i kratko prokuhajte 10 minuta, a zatim ponovno ocijedite i isperite.

Na masti ili ulju pirjajte sitno nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte pancetu narezanu na kockice, mrkvu na kolutiće i nasjeckani češnjak. Sve kratko propirjajte dok ne zamiriši.

Ubacite grah, lovorov list, mljevenu i dimljenu papriku, koncentrat rajčice i toliko vode da sve bude pokriveno. Pustite da lagano kuha oko sat i pol na tihoj vatri, povremeno dolijevajući toplu vodu.

Nakon sat vremena dodajte narezane kobasice i po želji jedan krumpir narezan na kockice koji će zgusnuti jelo. Kuhajte dok grah ne omekša i tekućina se zgusne u gusti, aromatični umak.

Po potrebi posolite i popaprite, a za dodatni "vojnički" štih možete ubaciti i žlicu senfa ili malo octa pred kraj kuhanja.

Vojnički grah najbolje je poslužiti uz fetu domaćeg kruha, čašu crnog vina i društvo. Jer – kao i na terenu – ovaj se grah uvijek dijeli.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama