preporuka struke

Što ne smijemo jesti nakon 40-te

| Autor: Glas Istre
(Pexels)

(Pexels)


NAKON 40. godine, metabolizam se prirodno usporava, a tijelo se teže nosi s određenim namirnicama koje prije nisu stvarale probleme. Promjene u hormonima, mišićnoj masi i probavi utječu na to kako organizam koristi energiju i skladišti masnoće.

Razni savjetnici za prehranu ističu da upravo u ovom razdoblju hrana postaje ključan faktor u održavanju vitalnosti, zdrave težine i stabilne razine energije. Dakle, ako želimo očuvati cjelokupno zdravlje, iz prehrane bismo nakon 40. godine trebali izbaciti sljedeće stvari, preporuča Index.hr.

1. Prerađeni šećeri

Prekomjeran unos šećera povezan je s povećanim rizikom od dijabetesa, debljanja i kroničnog umora. Nakon 40., tijelo teže obrađuje glukozu, pa pretjerivanje s desertima i zaslađenim napitcima može dodatno opteretiti metabolizam. Savjetnici za prehranu upozoravaju da bi odrasle osobe trebale smanjiti unos dodanih šećera i birati prirodne izvore poput voća.

(Pexels)(Pexels)

2. Rafinirani ugljikohidrati

Bijeli kruh, tjestenina i peciva mogu uzrokovati nagle skokove i padove šećera u krvi, što vodi osjećaju iscrpljenosti i pojačanoj gladi. Mnogi nutricionisti preporučuju zamjenu ovih proizvoda integralnim varijantama koje sadrže više vlakana. Takva hrana sporije se probavlja, pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine i stabilne razine energije tijekom dana.

3. Alkohol

Iako čaša vina može djelovati opuštajuće, redovita konzumacija alkohola otežava rad jetre i usporava sagorijevanje masti. Kako starimo, tijelu je potrebno više vremena za oporavak, a alkohol dodatno iscrpljuje organizam. Stručnjaci upozoravaju da s godinama umjerenost postaje važnija nego ikad - manja količina može pomoći zdravlju, ali pretjerivanje povećava rizik od upala i poremećaja sna.

(Pexels)(Pexels)

4. Pržena i masna hrana

Namirnice pripremljene s puno ulja mogu pogoršati razinu kolesterola i opteretiti probavu. Savjetnici za prehranu preporučuju smanjenje unosa pržene hrane te zamjenu zdravijim metodama pripreme poput pečenja u pećnici, kuhanja na pari ili korištenja zračne friteze. Time se čuva okus, ali i smanjuje unos zasićenih masti koje mogu povećati rizik od srčanih bolesti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama