Kremasta juha od rajčice
Bogata, kremasta, puna okus juha od rajčice sa sirom savršen je izbor za jesenske i zimske dane, a osim što će zadovoljiti nepce i glad, ugrijat će vas fino poput dekice.
Za pripremu najfinije juhe od rajčice sa sirom trebat će vam ukupno otprilike sat i 45 minuta (za samu pripremu namirnica 30 minuta i kuhanje sat i 15 minuta).
Količina namirnica za recept koji vam donosimo dovoljna je za deset serviranja pa ako vam juhe ostane lako je možete sačuvati u hladnjaku za idući dan, preporuča portal zadovoljna.hr.
SASTOJCI:
80 dekagrama svježih rajčica, prepolovljenih
jedan slatki luk, oguljen i razrezan na četvrtine
jedna glavica češnjaka, odsječenog vrha kako bi se vidjeli češnji
0,5 decilitara maslinovog ulja
sol i svježe samljeven crni papar
7 decilitara pileće ili povrtne juhe
lovorov list
2 grančice timijana
3 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
45 grama izmrvljenog kozjeg sira
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva Celzijevih. Stavite papir za pečenje s aluminijskom folijom.
Posložite rajčice, luk i češnjak na papir za pečenje. Maslinovo ulje ravnomjerno prelijte preko svega (uključujući i nekoliko žličica preko češnjaka). Začinite sa soli i paprom.
Pecite dok se na rajčicama ne pojave mjehurići, luk ne omekša i češnjak ne bude karameliziran, 35 do 40 minuta.
Rajčice i luk premjestite u veliki lonac. Češnje češnjaka istisnite iz kore i ubacite u lonac.
Dodajte juhu, lovorov list i timijan te pustite da zakipi na srednje jakoj vatri. Kuhajte dok se sve lijepo ne stopi, 20 do 25 minuta.
Premjestite juhu u blender ili sjeckalicu za hranu i blendajte dok ne postane potpuno kremasta.
Ulijte juhu u tanjure ili zdjelice. Ukrasite svaki tanjur s 1 žličicom bosiljka i 1 do 2 žlice kozjeg sira. Poslužite toplo.