SPOJ ISKUSTVA I MLADOSTI

PORTO ALBONA SIGURNA JE GASTRO LUKA: Restoran u Rapcu zajedno vode bivši i sadašnji vlasnik

| Autor: Branko Biočić


Mladen Juričić Fric iz Rapca jedan je od doajena ugostiteljstva na Labinštini. Ovaj 67-godišnjak u toj je djelatnosti čitav život. Počeo je još davne 1970. u St. Andrei, zatim je 1990. s Frankom Barbićem otvorio restoran FM u Vinežu, radio je potom i četiri godine kod legendarnog Joseta, dvije godine u Taverni Marina u Rapcu, deset je godina proveo u Italiji, po povratku uzeo u najam restoran Slaviju, a prije sedam godina od poznatog rabačkog ugostitelja Danka Miletića iznajmio je restoran Porto Albona s prekrasnom velikom terasom s koje puca pogled na rabačku rivu i luku. Inače, Porto Albona stari je naziv za Rabac.

Gdje god je Mladen radio, podigao je posao i restoran na višu razinu pa tako i Porto Albonu.

- Prošle godine odlučio sam da je dosta i da više neću raditi pa s obzirom da me nitko iz moje obitelji nije želio zamijeniti, ponudio sam svome kuharu Kushtrimu Ahmetiju da preuzme restoran a ja ću ga uvesti u posao i pomagati mu. Ja sam otišao u mirovinu. Za sada sve ide super, stvorio si je dobru ekipu, a Kushtrim je jako dobar i skroman dečko. Voli pitati i slušati, iako i sam ima međunarodnog iskustva jer je radio vani s vrhunskim kuharima, u Londonu, Parizu, Italiji i Njemačkoj, govori nam Mladen.

Preuzeo je brigu o konobarima i usluzi na terasi koja ima gotovo 180 mjesta, dok je Kushtrim zadužen za unutarnji dio restorana, kuhinju, organizaciju i vođenje posla.

- Da bi savladao cijeli posao, Kushtrim mora biti i unutra i vani, znati i pratiti sve što se događa. Mi imamo jela za svakoga, pokušavamo sve zadovoljiti. Ako netko ne nađe nešto za sebe od stotinjak jela na meniju i zaželi nešto drugo, mi mu tu želju ispunimo. Ako nešto želi za idući dan, mi to nabavimo i pripremimo. Sami radimo kolače i vrhunske torte. Moja je filozofija uvijek bila da gostu treba udovoljiti kako bi se zadovoljan vratio i to i sada filozofija ovog restorana. Mi imamo sve, od pršuta, sira, riblju juhu, rakovicu, kvarnerske škampe, tjesteninu, razne vrste mesa, roštilj, pizzu, čovjek ne može reći da ovdje nešto ne može naći. Tako se širi priča o nama pa se ponekad zapitamo kako to da su na ovoj punoj terasi svi zadovoljni, da nitko nema primjedbe. Imali smo turiste iz Njemačke koji su ovdje jeli 15 dana svaki dan. Mi radimo i mislimo dugoročno, radimo posao koji volimo i to se osjeti, zaključuje Mladen.

Ističe i svoju suprugu Miru koja brine o cvijeću i izgledu velike terase, među najljepšima u Istri.

Kushtrim Ahmeti, mladi je, 25-godišnji kuhar, rođen na Kosovu, ali je s dvije godine došao u Labin pa se smatra Labinjanom. Jako voli ovaj kraj i more. Preuzeo je najam restorana od Mladena i pod svojim ga vodstvom otvorio početkom lipnja ove godine.

- S Mladenom sam od svoje 15. godine, najprije kao lavapiatti, potom kao pomoćnik u kuhinji i restoranu, a nakon završene srednje škole za kuhara u Labinu, kao kuhar pa glavni kuhar. Moj veliki san bio je imati vlastiti restoran. Sada imam prostor u najmu, ali u budućnosti želim imati svoj restoran kao vlasnik, i to negdje u Rapcu uz more jer obožavam more, koji će raditi cijele godine jer mi sada radimo samo za vrijeme turističke sezone. Moja prva ljubav je more uz koje sam odrastao. a druga je kuhanje, to mi je strast. Počeo sam kuhati s 13 godina uz mamu, a zatim sam upijao znanje preko televizora i svugdje okolo, doma, jer sam osim kod Mladena, godinu dana radio i u restoranu Kvarner te u inozemstvu. Važan mentor bio mi je i kuhar Lučano Kos koji je dugo godina radio u Italiji, a sada je u Valamaru, govori nam Kushtrim.

Zahvalan je Mladenu koji mu je bio, kako ističe, veliki učitelj, a sada mu je oslonac u poslu koji samostalno vodi.

- Bez Mladena ne bi bilo ničeg ovoga, on mi je ponudio da preuzmem restoran jer je znao za moju veliku želju i obećao pomoći. Ja sam prihvatio i za sada sve funkcionira i odlično radimo. Jako sam mu zahvalan na svemu. On mi je od velike pomoći jer ja sam još mlad i imam još puno toga učiti, a on ima ogromno iskustvo koje prenosi na mene. To je velika odgovornost, treba jako gristi i puno raditi jer smo svake večeri gotovo puni. Mnogi nam se gosti vraćaju. Gotovo 90 posto je stranaca, najviše Nijemaca koji vole meso i Talijana koji vole ribu i morske plodove. Jako smo mlada ekipa, ukupno nas je 13 s konobarima, a u kuhinji nitko nije stariji od 29 godina, kaže Kushtim.

Ponuda u restoranu bazira se na ribljim i mesnim jelima. Specijaliteti su im kvarnerski škampi, rakovica i tjestenina s plodovima mora, odnosno pašta mare, a od mesa ističu se bifteci i rebarca i to sve pečeno na drvu i ugljenu na vanjskom roštilju. Imaju i pizzeriju, a pizza kuće Porto Albona najviše se i prodaje.

- Nudimo i njoke, fuže, špagete, pene. Mi smo srednja klasa restorana i za svakoga, za svačiji džep. Usmjereni smo na turiste. Ribu nabavljamo u labinskoj ribarnici na tržnici, meso od labinskih mesara, a svježe povrće od naših dobavljača. Škarpine i rombovi su divlji ulov i radimo ih po narudžbi, a jako dobro idu kvarnerski škampi koji su vrlo cijenjeni i traženi pa ih imamo na meniju svakoga dana. Naši gosti jako vole i labinske krafe pa i njih pravimo, govori Kushtrim te ističe da su radi poskupljenja namirnica, struje i vode morali podići cijene, ali samo za 5-10 posto.

Na vanjskom roštilju jela priprema još uvijek aktivan nogometaš županijskog prvoligaša Iskre iz Vineža, lijevi bočni Almir Kujraković.

- Na roštilju sam već četiri godine, ekipa je jako dobra, pomažemo jedni drugima. Na roštilju radim ribe, orade, brancine, rambove, škarpine, škampe i kalamare a od mesa ćevape, ražnjiće, bifteke, puretinu i svinjska rebarca. Imamo i bifteke koje poslije završavamo u šugu od istarskog tartufa. Za rad na roštilju važna je dobra priprema i vatra. Velika je razlika kada se radi na plinskom roštilju i na roštilju na ugljen kao što mi radimo jer drugačiji je ukus u jelima, odaje nam tajnu dobrog roštilja Kujraković.

Odlazimo uz Kushtrimovu poruku: "Napišite da je Porto Albona sigurna gastro luka za svakoga."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum