PORTO

U Portu počinje Forum gradova s naglaskom na održivi razvoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Forum gradova, dvodnevna konferencija koja se 30. i 31. siječnja pod krilaticom "zajedno oblikujemo održivu urbanu budućnost" održava u Portu u organizaciji Europske komisije, okupit će u četvrtak u tom portugalskom gradu ključne dionike lokalnih i državnih vlasti iz čitave Europe, među kojima i iz Hrvatske.

Na forumu će se govoriti o utjecaju novca iz EU-a na održivi razvoj europskih gradova te o budućem sedmogodišnjem razdoblju kada bi tog novca moglo biti manje. Na njemu bi trebao sudjelovati Danijel Žamboki, hrvatski pomoćnik ministra graditeljstva za projekte i programe Europske unije, dok bi predstavnici grada Zagreba trebali predstaviti svoje projekte financirane europskim novcem, a bit će spomenuta i prenamjena bivše tvornice u Rijeci u kulturni centar.

Forum organizira Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, koja svojom kohezijskom politikom nastoji smanjiti razlike između siromašnih i bogatih dijelova bloka od 28 zemalja. Kohezijska politika stoji iza desetaka tisuća projekata diljem Europe koji se financiraju iz Europskog regionalnog razvojnog fonda (ERDF), Europskog socijalnog fonda (ESF) i Kohezijskog fonda (CF).

U Portu će oko 800 predstavnika gradova, ali i državnih institucija te nevladinih organizacija, raspravljati kako koristiti u budućnosti taj novac, kako još bolje odgovoriti na klimatske promjene, unaprijediti digitalizaciju i cirkularnu ekonomiju u gradovima. Također i kako bi turistički gradovi trebali odgovoriti na prenapučenost u pojedinim zonama i kako kulturni sadržaji u gradovima doprinose socijalnoj koheziji.

Forum se organizira svake dvije godine a dosad su mu domaćini bili Bruxelles, 2014. i 2015. godine, te Rotterdam 2017. godine.  Za domaćina je ove godine izabran Porto, predstavnik Portugala, zemlje koja poput Hrvatske strahuje od izglednog smanjivanja sredstava iz EU proračuna u novom razdoblju od 2021. do 2027.

Forum je svojevrsni uvod u sastanak neformalne skupine 17 zemalja poznate pod nazivom "Prijatelji kohezije", čiji će se lideri okupiti 1. veljače u portugalskom gradiću Beji. U toj skupini država, koje više novca dobivaju iz zajedničkog proračuna nego što u njega uplaćuju, među ostalima su Hrvatska, Portugal i Španjolska.

One traže da se zadrži isti iznos kohezijskih sredstava kao i dosad, da se zadrži ista razina nacionalnog udjela u sufinanciranju projekata, i da se ne skraćuje razdoblje za provedbu projekata. To odbija preostalih 11 zemalja, uglavnom sa sjevera Europe, koje više novca uplaćuju u zajednički proračun, ali i Europska komisija u čijem je prijedlogu za idućih sedam godina naznačen rez.

Od 2014. do 2020. godine za kohezijsku politiku je bilo izdvojeno 351,8 milijardi eura, što je 32 posto ukupnog proračuna EU-a. Od toga je 115 milijardi eura otišlo u projekte u urbanim sredinama.

Portugalka Elisa Ferreira, europska povjerenica za koheziju i reforme, bit će glavna govornica na forumu u Portu.

Europska komisija, unatoč smanjenju sredstava u razdoblju nakon 2020. godine, obećala je pojednostaviti i olabaviti procedure za pripremu i slanje zahtjeva za financiranjem projekata. Fokus će biti na financiranju projekata s naglaskom na "Smart", "Green", "Connected", "Social Europe" i "Cross-cutting objective", izvijestila je Europska komisija.

Poručila je i kako će nastaviti poticati "urbanu agendu EU-a", sporazum nastao u Amsterdamu u svibnju 2016. godine prema kojem bi gradovi bili više uključeni u izradu i provođenje regionalnih i nacionalnih politika. Agenda obuhvaća suradnju gradova, država i Europske komisije. Među njenih 14 područja su kvaliteta zraka, stanovanje, urbano siromaštvo i kulturna baština.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum