ENOTEKA/PIŠE EMIL PREDEC

Istarska vina: PINOT SIVI IZ KALDIRA

Emil Perdec

Emil Perdec


U Kaldiru postoje tri vinarije, jedna od njih je boutique vinarija Bertoša. Ova relativno mlada vinarija, koju su 2006. godine pokrenuli otac Guerino i sin Robi, nastavak je njihove obiteljske tradicije vinogradarstva i vinarstva. Prvi vinogradi su im u rod došli 2009. i od tada se postupno pozicioniraju na istarskoj vinskoj sceni. Vinarija Bertoša danas obrađuje šest hektara vinograda, a plan im je da u bližoj budućnosti dostignu deset hektara. 

Više sam puta u mojim tekstovima naglašavao da Motovun sa svojom okolicom postaje jedna od vodećih vinskih destinacija u Hrvatskoj. Ako je nešto vinska destinacija, onda se podrazumijeva da na relativno malom prostoru u svega par kilometara gost može pronaći dobar smještaj, dobar restoran i u jednom vikendu posjetiti nekoliko dobrih vinara. Danas u Motovunu i okolici svega toga ima, a kako stvari stoje, bit će još i bolje. Naime, u sljedećih par godina najavljene su investicije u nekoliko novih vinskih podruma s turističkim sadržajem.

Motovun je, povijesno gledano, oduvijek bio poznat po vinu, prvenstveno teranu, ali sortiment se stalno širi pa tako danas gost može uživati u širokoj paleti dobrih vina. Nedaleko od Motovuna smjestio se Kaldir koji je pak povijesno oduvijek bio poznat po proizvodnji kvalitetnog voća, ali danas je podjednako prepoznatljiv i po vinu.

Ekološka proizvodnja

U Kaldiru postoje tri vinarije, jedna od njih je boutique vinarija Bertoša. Ova relativno mlada vinarija, koju su 2006. godine pokrenuli otac Guerino i sin Robi, nastavak je njihove obiteljske tradicije vinogradarstva i vinarstva. Prvi vinogradi su im u rod došli 2009. i od tada se postupno pozicioniraju na istarskoj vinskoj sceni. Vinarija Bertoša danas obrađuje šest hektara vinograda, a plan im je da u bližoj budućnosti dostignu deset hektara vlastitih vinograda.

Od sortimenta uzgajaju malvaziju istarsku, teran i pinot sivi te malo merlota i muškata žutog. Na tržištu su prisutni s četiri etikete vina koje počinju sa svježom i odležanom malvazijom istarskom, zatim naravno odležanim teranom te jako dobrim pinotom sivim. Uskoro će paletu upotpuniti i petom etiketom, pjenušcem dobivenim klasičnom metodom vrenja u boci od terana i pinota sivoga. Kušao sam za sada radnu verziju koja je odležavala 24 mjeseca na kvascima te ima jako dobar potencijal, ali je pjenušac proizveden u ograničenoj seriji od 1.000 butelja.

Vinarija Bertoša godišnje proizvede oko 20.000 butelja. Manji dio vina, koje kvalitetom ne zadovoljava zahtjeve buteljiranja, prodaje se kao rinfuza. Kao i svi vinari u ovome kraju, i Bertoše dosta vina prodaju na kućnom pragu, u novouređenoj kušaonici. Lani je za vinariju osmišljen i novi brend te jako lijepi vizualni identitet Bertošinih vina s novim etiketama koje je izradio višestruko nagrađivani Studio Sonda iz Vižinade. A novi slogan glasi "Berba by Bertoša - Ručno brano s vrhova Istre". Kroz ovaj slogan potrošaču se šalje poruka o ekološkoj proizvodnji u vinogradima te pristupu bez prevelikog korištenja mehanizacije u vinogradu.

Bez maceracije

Dakle, danas bih s vama podijelio moje viđenje Bertošinog sivog pinota iz berbe 2019. Riječ je o internacionalnoj sorti grožđa koja je prije 30 godina bila jako popularna, ali je u međuvremenu izgubila primat od chardonnaya i sauvignona bijeloga. Grožđe za ovo vino raste u vinogradu u blizini Kaldira i brano je poprilično rano, već sredinom kolovoza. Nakon berbe i prerade, mošt je bez imalo maceracije otišao na fermentaciju te je potom vino odležavalo u inoxu sljedećih šest mjeseci i potom u boci još šest mjeseci pred puštanje na tržište.

Krasi ga lijepa elegantna svjetlija slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu vino se vrlo brzo otvara i postaje privlačno. Na prvo mirisanje vino je ugodnog mirisa, dominiraju note agruma u obliku narančine kore i sočne breskve. Na drugo mirisanje javlja se travnata nota u obliku koprive, ružmarina i šparuga. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, ukusno je i krasi ga srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena i trajnost okusa poprilično trajna. Bertošin sivi pinot iz 2019. je harmoničan, ukusan i lijepo se pije, a na aftertasteu se javlja nota breskve. Ovo vino nije napravljeno za dugo čuvanje, a u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem tri godine. Enogastronomski sam ga sljubio uz pljukance s domaćom šalšom uz malo kozjeg sira i pancete.

 Ime vina: Pinot sivi

Godina berbe: 2019.

Proizvođač: Vinarija Bertoša

Lokacija: Kaldir/ZOI hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Pljukanci s domaćom šalšom, pancetom i kozjim sirom

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Malvazija istarska Riedel glass

Cijena (mpc): 60,00 kn (kod vinara)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini