ENOTEKA

ISTARSKA VINA: Hommage Liviju Benvenutijuu Benvenutiju

Nažalost, Livio nije uspio doživjeti krunu svoje karijere, izgradnju novoga vinskog podruma koji bi uskoro trebao niknuti uz same vinograde. Zauvijek ću se sjećati naših dugih razgovora uz cigaru i rum, što nam je bila zajednička strast. Nije Liviju bilo lako podignuti vinariju od nule do današnjih visina, ali uspio je unatoč brojnim problemima

| Autor: Emil PERDEC
Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Polako ulazimo u novu godinu i sve je nekako neobično, još uvijek zbrajamo štetu koju je iza sebe ostavila nesretna 2020., koja zapravo i nije loše krenula. Veselili smo se, putovali, skijali, navijali za rukometaše, a čekalo nas je još pregršt velikih događanja. No, ubrzo smo postali svjesni da bi taj čudan virus iz Wuhana vrlo lako mogao doći i do nas. I došao je. Osim virusa koji je prisutan već godinu dana, i potresi su nas podsjetili koliko smo zapravo krhki pred majkom prirodom.

Nažalost, u 2020. godini napustilo nas je nekoliko vrlo bitnih ljudi s istarske eno-gastro scene. Za mene, najtužniji je odlazak dragog prijatelja Livija Benvenutija. Ovaj tihi i vrijedni čovjek otišao je prerano, u 67. godini života. Godinama se hrabro borio s opakom bolešću koja je nažalost na kraju pobijedila.

Livija sam upoznao u proljeće 2004. dok sam radio u Livadama. Danas jedna od najznačajnijih hrvatskih vinarija bila je tada tek u povojima i imali su dva vina, malvaziju i teran. Ali Livio je već tada imao viziju razvoja vinarije i vjerovao u nju. Inzistirao je na tome da mi pokaže položaje te me je starom Ladom Nivom provezao kroz vinograde i pokazivao mi San Salvatore i Santa Elisabettu. Ti položaji su tada tek bili spremni za sadnju, a danas čine pravi Grand Cru.

Livio se dugi niz godina bavio trgovinom i na vrijeme je shvatio da se treba u potpunosti posvetiti vinarstvu i vinogradarstvu. Učinio je to planski poput pravog stratega, a imao je sreću da ga je u svemu pratila izuzetno vrijedna obitelj. Supruga Mirjana predstavljala mu je najveći oslonac, a sinovi Albert i Nikola provodili su pedantno njegove ideje u djelo.

Nažalost, Livio nije uspio doživjeti krunu svoje karijere, izgradnju novoga vinskog podruma koji bi uskoro trebao niknuti uz same vinograde. Zauvijek ću se sjećati naših dugih razgovora uz cigaru i rum, što nam je bila zajednička strast. Nije Liviju bilo lako podignuti vinariju od nule do današnjih visina, ali uspio je unatoč brojnim problemima. Naš zadnji susret bio je upravo za Svetoga Nikolu, popili smo čašu šampanjca u njegovom domu s prekrasnim pogledom na Motovun.

U čast i sjećanje na dragoga Livija podijelio bih s vama moje viđenje drugog izdanja terana „Santa Elisabetta“ iz berbe 2016. Predstavljane ovog vina upriličeno je 23. listopada prošle godine na terasi opatijskog hotela Royal uz prisustvo mnogih eminentnih ljudi iz svijeta vina. Točno osam mjeseci ranije, sredinom veljače 2020., u jednom od najboljih hrvatskih restorana Plavom podrumu u Voloskom, određen je završni blend koji je blagoslovljen od strane male komisije sommeliera i vinskih kritičara.

Vino Santa Elisabetta pred kušanje nisam dekantirao nego sam ga ostavio da se polako otvara u velikoj Riedelovoj cabernet čaši serije Restaurant Extreme. Krasi ga lijepa razigrana rubin crvena boja s ljubičastim odsjajima, bistro je i gusto. Na prvi nos dolazi mi nota tamne kupine koju slijedi nota sladića, a kasnije dolazi i nota vanilije te malo cimeta. Nakon par minuta u čaši vino se još otvara, a javljaju se note cedrovine, zvjezdanog anisa, dakle kompleksnost mirisa je vrlo bogata. Vino je suho, toplo i mekano te ga krasi izvrsna svježina i fini i mekani tanini koji će starenjem u boci biti još mekši. Vino je ukusno i vrlo mineralno, a krasi ga puno i moćno tijelo. Ima jako dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je poprilično trajna, dok se na aftertasteu javlja nota kupine. Vino ima izvrsnu harmoniju, lijepo se pije, ali ne treba žuriti s trošenjem te ga po mogućnosti treba ostaviti još barem godinu dana u boci da se vino kompletira i zaokruži. Enogastronomski vino sam sljubio uz odležani Black Angus odrezak s obiteljske farme Borisa Orlića iz Klarići.

 

Ime vina: Teran „Santa Elisabetta“

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Vina Benvenuti

Lokacija: Kaldir/hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Black Angus steak by Boris Orlić

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Cabernet Extreme Restaurant Riedel glass

Cijena (mpc): 195,00 kn (Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter