ENOTEKA

Grgić Pošip, vinarija Grgić: SORTA KOJA JE POSTALA TRAŽENA

| Autor: Emil PERDEC

Vinarija Grgić ima velike zasluge u podizanju vrijednosti pošipa kao sorte grožđa na hrvatskoj vinskoj sceni. Naime, do tada je ova plemenita sorta bila tretirana kao masovno vino koje su na tržište plasirale dvije zadruge vinogradara iz Čare i Smokvice, a vina su često bila prosječna. Zahvaljujući vinariji Grgić ova je sorta postala vrlo tražena i mnogi su vinari slijedili njihov put. Stoga je danas pošip vrlo traženo vino u cijeloj zemlji

 

Mnogi hrvatski iseljenici diljem svijeta bave se uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina, ali među njima posebno mjesto zauzima Miljenko Mike Grgić. Ovaj 98-godišnji vitalni Dalmatinac sudjelovao je u jednoj od najznačajnijih vinskih senzacija poznatoj kao Pariška presuda iz 1976. godine, o kojoj je napisana i knjiga. Tada je chardonnay iz berbe 1973., vinarije Chateau Montelena, koji je Grgić napravio kao enolog, odnio pobjedu na slijepom kušanju ispred najcjenjenijih chardonnaya iz Burgundije. Ovaj događaj je zauvijek promijenio povijest kalifornijskih vina i postavio dolinu Napa na vinsku kartu svijeta kao vrlo značajno vinogorje.

Nakon što je 1977. osnovao vlastitu vinariju u Kaliforniji, Miljenko Grgić je 1996. godine odlučio dio svog znanja i kapitala investirati i u rodni kraj. S kćeri Violet Grgić i nećakom Ivom Jaramazom osnovao je vinariju na Pelješcu gdje su odlučili raditi vina od tradicionalnih dalmatinskih sorti grožđa - pošipa i plavca malog. Vinarija se nalazi na pitoresknoj lokaciji na malom grebenu tik iznad mora u Trsteniku na Pelješcu, točno na polovici drugog po veličini hrvatskog poluotoka.

Strašna nesreća

Nažalost, vinarija je u srpnju 2015. godine doživjela strašnu nesreću jer je buknuo požar u obližnjoj šumi te se proširio i prouzročio ogromnu štetu u kojem su stradali skladišni prostori i dio glavne zgrade. No, vlasnici su vrlo brzo sve obnovili i odlučili da vinarija bude još bolja i kvalitetnija te u cijeli projekt obnove uložili više od deset milijuna kuna, što mi je u jednom od naših razgovora ispričao direktor vinarije Krešimir Vučković.

Vinarija Grgić ima velike zasluge u podizanju vrijednosti pošipa kao sorte grožđa na hrvatskoj vinskoj sceni. Naime, do tada je ova plemenita sorta bila tretirana kao masovno vino koje su na tržište plasirale dvije zadruge vinogradara iz Čare i Smokvice, a vina su često bila prosječna. Zahvaljujući vinariji Grgić ova je sorta postala vrlo tražena i mnogi su vinari slijedili njihov put. Stoga je danas pošip vrlo traženo vino u cijeloj zemlji, a po zasađenosti je dostigao debit i maraštinu. Doduše, i Grgićev pošip se od 1996. do danas stilski mijenjao, jer je, kao i mnoge malvazije, u početku imao dosta velik utjecaj drva.

Danas bih stoga s vama podijelio moje viđenje Grgić pošipa iz berbe 2018., za koji grožđe raste na najboljim položajima u Čarskom polju. Ručna berba odrađena je u zadnjem tjednu osmog mjeseca u jutarnjim satima. Nakon prerade, jedna trećina vina odležava u rabljenim drvenim bačvama u trajanju od pet, šest mjeseci pa se onda pomiješa s ostatkom vina koje je odležavalo u inox bačvama. Nakon punjenja u boce, vino tamo, pred puštanje na tržište, provede šest do devet mjeseci na školovanju.

Povećanje proizvodnje

Godišnja proizvodnja vinarije Grgić je oko 60 tisuća butelja, od čeka je pošipa 35 tisuća, a plavca maloga 25 tisuća. Od toga oko 40 posto odlazi u izvoz, ostalo se proda na domaćem tržištu. U bližoj budućnosti vinarija planira proizvodnjom doseći 100 tisuća butelja.

Vino krasi lijepa, živahna slamnato-žuta boja s malo tamnijim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto, a po točenju u čašu vrlo se brzo otvara i pokazuje nam svoj šarm i eleganciju. Na prvo se mirisanje javlja nota mediteranskog bilja s ružmarinom, bosiljkom i majčinom dušicom. Potom slijedi nota bijele breskve, žute jabuke i korice grejpfruta te malo ananasa i na kraju nota maslaca, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane ima dobru svježinu, malo tanina u tragovima te jako dobru mineralnost, dok ga krasi srednje tijelo. Vino je u dobrome balansu, intenzivnost okusa mu je izražena i dosta trajna. Harmonično je, a na aftertasteu se javlja nota zrele breskve. Vino je u jako dobroj formi za trošenje, ali ne treba žuriti jer u dobrim uvjetima može trajati četiri, pet godina. Enogastronomski ovaj pošip izvrsno paše uz oboritu ribu, ja bih ga preporučio uz brancina pečenog u soli.

 

Ime vina: Pošip

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Vina Grgić

Lokacija: Trstenik/ZOI Srednja i Južna Dalmacija

Temperatura serviranja: 12 do 14 C

Gastro preporuka: Brancin u soli

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Riedel Malvazija glass

Cijena (mpc): 160,00 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum