ENOTEKA

FRÜHROTER VELTLINER IZ AUSTRIJSKE VINARIJE: Povratak biodinamičkim vinima

| Autor: Emil PERDEC

Odrastao sam u obitelji koja je oduvijek radila vino biodinamički, jer zapravo drukčije nije ni znala. Bili su tvrdi žuljevi od ručnog kopanja vinograda, razbacivanja stajskog gnoja, a okus modre galice u zraku za vrijeme prskanja

Prije nešto više od 15 godina, kada je postalo vrlo pomodno pričati o biodinamičkim vinima, na jednoj degustaciji mlada blogerica krenula mi je sva ushićena pričati o tom novom fenomenu. Problem je bio što je dama porijeklom iz gradske obitelji, a vino je počela piti pred nekoliko godina i nije razumjela neke stvari, ali nisam je htio previše razočarati te sam je poslušao do kraja. Kako joj objasniti da sam odrastao u obitelji koja je oduvijek radila vino biodinamički, jer zapravo drukčije nije ni znala. Kako joj objasniti tvrde žuljeve od ručnog kopanja vinograda, razbacivanja stajskog gnoja ili okus modre galice u zraku za vrijeme prskanja. No, danas se sve više vinara u jednom dijelu svojih vinograda okreće biodinamičkom razmišljanju, ali rijetki su oni koji kompletnu proizvodnju okrenu u tom smjeru.

Burgenland

Jedan od takvih vinara iz šire regije je i austrijski vinar Georg Schmelzer, iz poznatog vinarskog gradića Gols koji se nalazi na sjevernom dijelu vinogorja Neusiedler Seea koji je dio vinske regije Burgenland. Georg je četvrta generacija vinara u obitelji te polako uz njega stasa i sin kao nasljednik, a pomažu mu supruga i kćer. Ovu vinariju smo Karin i ja posjetili u siječnju zahvaljujući angažmanu dragih prijatelja Andrea i Oswald Ruschka koji su nas odveli kod ovog zanimljivog biodinamičara. Georg Schmelzer nas je ugostio jednog hladnog siječanjskog dana i posvetio nam tri sata. Proveo nas je kroz podrum i dodatno objasnio njegovu filozofiju i pogled na vina. Obitelj Schmelzer danas obrađuje 14 hektara vinograda, a na tržištu je prisutan s dvadesetak etiketa vina. Jako me iznenadila činjenica da izvozi preko 90 posto proizvodnje, a samo 10 posto vina prodaje u Austriji.

Podijelio bih s Vama moje viđenje jednog jako zanimljivog vina koji dolazi iz podruma Georga Schmelzera, a radi se od rijetke sorte grožđa koja se zove Frühroter Veltliner ili rani crveni veltlinac prevedeno na naš jezik. Ova stara austrijska sorta grožđa nastala je križanjem sorti Roter Veltliner i Sylvaner, a ukupno je u Austriji ima 367 hektara, prema izvoru s portala Österreich Wein. Zanimljivo je da se u Njemačkoj i Austriji za ovu sortu grožđa koristi sinonim Malvasier iako nema dodirnih točki sa sortama iz grupe Malvazija. Zanimljivo je da je vinar odlučio spojiti dvije berbe, 2016. i 2017., što nije čest slučaj. Grožđe raste na položaju Setzluss u blizini Golsa, a tlo je kombinacija vapnenca i pijeska. Kako mu ime govori, bere se rano. Početkom rujna odradi se ručna berba, nakon prerade slijedi maceracija od u trajanju od 60 dana u malim hrastovim bačvama. Potom se vino stavlja na odležavanje od 18 mjeseci u male rabljene hrastove bačve, bez dodatka sumpora, zatim se puni u boce i još šest mjeseci odležava u podrumu pred puštanje na tržište. Vino je proizvedeno u ograničenoj seriji od samo 2985 butelja, a naša je nosila broj 1897. Vino krasi lijepa jantarna boja s elementima tamne karamele, nefiltrirano je i gusto, a vinar pred serviranje preporučuje da se boca tri puta okrene.

Karakteristike

Ovaj Frühroter Veltliner sam otvorio i ostavio da se malo nadiše te ga poslužio u većim burgundskim čašama. Na prvo mirisanje javlja mi se nota suhe marelice, suhih badema i suhih smokava. Na drugo mirisanje javlja se nota kompota od dunje, cimeta te suhe trave, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, djelomično toplo i   mekano, a s druge strane je djelomično svježe, s finim, nježnim i mekanim taninima, vino je ukusno, veoma mineralno, a krasi ga srednje tijelo. Vino je u dobrom balansu, intenzivnost okusa mu je izražena, kao i trajnost okusa. Harmonično je, a na aftertasteu javlja se nota kuhane jabuke s cimetom i maslacem. Vino je u jako dobroj formi, lijepo se pije te ne treba žuriti s trošenjem, u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem osam do deset godina. Enogastronomski sljubili smo je s hobotnicom ispod peke s krumpirima i mediteranskim biljem.

Ime vina: Frühroter veltliner

Godina berbe: 2016. i 2017.

Proizvođač: Weingut Georg Schmelzer

Lokacija: Gols / Neusiedler See

Temperatura serviranja: 10-12 °C

Gastro preporuka: Jadranska hobotnica ispod čripnje (peke)

Ocjena: 9,4/10

Čaša: Riedel Vinum Burgundy glass.

Cijena (mpc): 22,00 € ( www.schmelzer.at )

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum