PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Tokaj Szamorodni

Vino krasi lijepa zlatno žuta boja, kristalno je bistro i gusto. Brzo se otvara u čaši i vrlo je dojmljivo i simpatično s finim notama vanilije i livadnog meda koje se miješaju s notama prezrela voća

Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Postoje razni načini kako se možete upoznati s nekom vinskom regijom, no ništa ne može zamijeniti posjet uživo jer se tek tada u potpunosti upoznajete s vinskom destinacijom. Tek kad je prođete uzduž i poprijeko, izbliza vidite njezin zemljopisni položaj i uvjerite se u posebnosti toga kraja, onda možete reći da ste je upoznali.

Upravo takav sam osjećaj i ja imao kad sam posjetio najpoznatiju mađarsku vinorodnu regiju Tokaj. U Tokaju imaju jednu od prvih svjetskih klasifikacija vinograda koja je provedena još 1700. godine, dakle 155 godina prije Bordeauxa koji je s time započeo 1855. godine.

Regija se sastoji se od gradića Tokaja i okolnih 26 naselja koja su smještena u podnožju planine Zemplen, a prirodne granice regije čine brda Sator i Kopasz te rijeke Tisa i Bodrog. Veći dio regije Tokaj nalazi se u Mađarskoj, a manji je smješten u susjednoj Slovačkoj.

Vinogradi su posađeni na vulkanskom tlu na nadmorskoj visini između 100 i 300 metara. Puno ime ove vinske regije glasi Tokaj-Hegyalji, a 2002. godine proglašena je UNESCO-vom svjetskom baštinom. Danas je u Tokaju zasađeno 5.700 hektara vinograda, a najznačajnije sorte grožđa jesu: furmint, harslevelu, sargamuskotaly, kovrrszolo, kabor i zeta. Tokaj je kroz povijest bio poznat po svojim slatkim vinima koja su se nazivala aszu, što je mađarska riječ za smežurane bobice koje su pogođene botritisom (plemenitom truleži, op.a.).

Takve bobice beru se jedna po jedna i dobar berač može nabrati do deset kilograma na dan. Tradicionalno mjerenje slatkoće za vino tokaj temeljilo se na broju kanti (puttony na mađarskom), dodanih aszu bobica u svaku bačvu od 136 litara vina koja se nazivala gönci. Oznake vina počinjale su s tri puttonyos koji je imao 60 grama neprovrela šećera na litru, slijedili su četiri s 90 grama, pet sa 120 grama, šest sa 150 grama i najslađa Aszu Eszencia s 450 grama na litru.

No 2013. godine ukinule su se oznake tri i četiri puttonyosa te sada kreće s pet puttonyosa. Razlog tome je činjenica što su se proizvođači u Tokaju počeli sve više okretati jako traženim suhim bijelim vinima. Postoji i jedan vrlo zanimljiv stil tokaja, a zove se szamorodni, bitna je razlika u odnosu na aszu da su kod njega viši alkoholi. Bobice se pažljivo ručno beru s vinove loze kako rastu, međutim, zaraza botritisom ne smije prelaziti 60 posto. Nakon što grožđe stigne u vinski podrum, ostavi se stajati preko noći u osebnim kotlićima i sutradan se lagano pritisne. Proces fermentacije ovog desertnog vina traje oko tri do četiri tjedna.

Ovaj tokaj tada odležava u novim bačvama od mađarskog hrasta 18 mjeseci. U Mađarskoj su se padom socijalizma desile značajne promjene. Nestankom SSSR-a koji je bio veliki potrošač slatkih tokajskih vina, socijalističke vinarije su se našle u problemima. Tu su šansu vidjeli mnogi investitori iz zapadnih vinskih zemalja te su za relativno mali novac dobili dobre proizvode. Podrumi Oremus nekada su postojali kao deset zasebnih podruma, jedan do drugog. U selu Tolscsva postojala je državna kooperativa Oremus koju je godine 1993. privatizirala španjolska vinarija "Bodega Vega-Sicilia". Oremus danas proizvodi razne vrste tokaja, a danas bih s

vama podijelio moje viđenje njihova vina Tokaj Szamorodni.

Vino krasi lijepa zlatno žuta boja, kristalno je bistro i gusto. Brzo se otvara u čaši i vrlo je dojmljivo i simpatično s finim notama vanilije i livadnog meda koje se miješaju s notama prezrela voća poput pečene dunje i suhe marelice. Kasnije se javljaju i note suhih bedema te cimeta, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je slatko, toplo i mekano, a s druge strane ima dobru svježinu, prisutni su mekani tanini te je vino ukusno i krasi ga puno tijelo. Tokaj Szamorodni vinarije Oremus ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je trajna, fina kakvoća.

Vino je harmonično, na aftertasteu javlja se nota suhe marelice, lijepo se pije te u dobrim uvjetima čuvanja može potrajati barem 20 godina. Enogastronomski izvršno paše uz odležane sireve.

Ime vina: Tokaj Szamorodni

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Winery Oremus

Lokacija: Tokaj/Mađarska

Temperatura serviranja: 14-16 C

Gastro preporuka: Odležani sirevi.

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel, Riedel Tokaji Furmint Glass

Cijena (mpc): 18 eura ( www.vinello.de)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum