PIŠE Emil PERDEC

ENOTEKA: Pinot bijeli "Familia"

Enoteka Emila Perdeca

Enoteka Emila Perdeca


Moslavina je naša mikroregija koja je smještena na prijelazu iz središnje Hrvatske u Slavoniju te je zemljopisno raširena u tri županije. Na području Moslavine još su se u antičko doba uz rimske ceste podizali vojni logori i ruralna naselja. Po starom dobrom običaju, gdje god su se kretale rimske legije podizali su se i vinogradi, jer su Rimljani trebali vino za okrjepu duha i tijela.

Dakle, povijest vinarstva i vinogradarstva u Moslavini ima dugačku tradiciju, a najbolji vinogradarski položaji nalaze se na južnim padinama Moslavačke gore. U zadnjih pet, šest godina nova generacija tamošnjih vinara radi jako dobar posao u podizanju kvalitete i promociji moslavačkih vina. Pogotovo se trude u promociji autohtone sorte škrlet, koja pokazuje odličan potencijal i sve je više tražena.

Danas bih vam predstavio obiteljsku vinariju Košutić iz Kutine. Oni trenutno obrađuju oko tri hektara vinograda, a u posao su uključeni roditelji Damir i Verica te sinovi Hrvoje i Igor. Kao i većina moslavačkih obitelji, vinogradarstvom su se oduvijek bavili za vlastite potrebe, no godine 2006. osnivaju obiteljski OPG te se cijela priča diže na višu razinu.

I obitelj Košutić posebnu pažnju poklanja autohtonoj sorti škrlet na koji im otpada 40 posto proizvodnje. Vina su im podijeljena u tri linije, oslonac je naravno ona bazna koju čine: škrlet, graševina, pinot bijeli, riesling, muškat žuti i cabernet sauvignon. U ponudi će uskoro biti i jako dobar pjenušac dobiven tradicionalnom metodom vrenja u boci Noel, koji je ime dobio po unuku, Hrvojevom sinu. Pjenušac se radi od sorti riesling, chasselas, chardonnay.

Kao nadogradnju imaju i srednju liniju Familia koja je specifična po kasnijoj berbi te fermentaciji i odležavanju u drvenim bačvama, a na kraju se puni u boce bez filtracije. Treća linija Rustik radi se samo u najboljim godinama i u ograničenim serijama te je čine macerirana vina koja se pune u boce većeg formata.

foto

Danas bih s vama podijelio moje viđenje njihova pinota bijeloga iz linije Familia. Ovom linijom htjeli su odati priznanje svim svojim precima koji su vrijedno i marljivo uzgajali vinovu lozu na plodnoj moslavačkoj zemlji kroz stoljeća. Grožđe za ovo vino dolazi s mikrolokacije Sokolovec, iz vinograda u punoj snazi koji je zasađen prije 15 godina na dubokom ilovastom tlu. Ove plemenite burgundske sorte grožđa zapravo u Hrvatskoj nema baš mnogo, većinom u Slavoniji, malo u Istri, no u Moslavini daje sasvim dobre rezultate. Ručna berba odrađena je u drugoj polovici rujna što u slučaju ove rane sorte spada već u kasnu berbu. Nakon prerade odrađena je kratka, šestosatna maceracija u inox posudama kao i kasnija fermentacija. Nakon toga, vino je stavljeno na odležavanje u trajanju od 15 mjeseci na finom talogu u kombinaciji inoxa i rabljenih barrique bačvica. Po punjenju u boce još je šest mjeseci odležalo u njima prije puštanja na tržište.

Pred degustaciju vino sam servirao u srednju burgundsku čašu Double Bend Allround brenda Mark Thomas. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Na prvo mirisanje javlja se nota zreloga bijeloga voća u obliku žutih jabuka, zrele williams kruške i kompota od dunje. Na drugo mirisanje javlja se nota livadnog meda i suhog bijelog cvijeća te mala nota cimeta i blaga nota vanilije. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga dobra svježina i blago prisutni tanini te vrlo ugodna mineralnost i srednje tijelo. Ima dobru ravnotežu između mekane i tvrde strane, intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa sasvim solidna, uz finu kakvoću okusa. Vino je harmonično, lijepo se pije, a na aftertasteu javlja se nota dinje iz kompota. Vino je u jako dobroj formi, spremno za trošenje, ali u dobrim uvjetima može trajati još tri, četiri godine. Enogastronomski ovakva vina izvrsno pašu uz topla predjela, a ja sam ga kušao uz rižoto s kozicama i kozjim sirom.

Ime vina: Pinot bijeli "Familia"

Godina berbe: 2018.

Proizvođač: Vinarija Košutić

Lokacija: Kutina/Moslavina

Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Rižoto s kozicama i kozjim sirom

Ocjena: 9,2/10

Čaša: "Double Bend Allround" Mark Thomas (Radin R Kaštelir)

Cijena (mpc): 65,00 kn (www.vivat-finavina.hr)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of